Κατ' οίκον περιορισμός με «βραχιολάκι» επιβλήθηκε στον Χρήστο Μαυρίκη μετά την απολογία του στον ανακριτή για το κακούργημα της δωροδοκίας δικαστή. Ο ίδιος στην απολογία του υποστήριξε ότι, δεν είχε σκοπό την δωροδοκία και πως την μεσιτική αμοιβή που ανέφερε στην επιστολή την πρότεινε ως αντάλλαγμα για την εξεύρεση επενδυτή και υπό τον όρο της εκποίησης του ακινήτου.
Ο Χρήστος Μαυρίκης ισχυρίστηκε στην απολογία του, ότι δεν αποπειράθηκε να δωροδοκήσει κανέναν και δεν υποσχέθηκε οικονομικό αντάλλαγμα στον ανώτατο δικαστή, επισημαίνοντας ότι ενδεχομένως η άκομψη διατύπωση αυτής της προσωπικής επιστολής να οδήγησε σε παρερμηνείες.
Την επίσκεψη του στον Άρειο Πάγο την απέδωσε σε εκκρεμή αστική υπόθεση για την οποία λειτουργούσε ως πληρεξούσιος.
«Ορμώμενος από το γεγονός ότι έχουν παρέλθει 15 έτη από την ανάληψη της εντολής και μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί ούτε μια απόφαση επί της ουσίας της αγωγής, έλαβα το θάρρος και απευθύνθηκα στον αρεοπαγίτη. Στην επιστολή που του παρέδωσα αυτοπροσώπως ζήτησα από τον αρεοπαγίτη, σε ότι αφορά στην ενάσκηση των καθηκόντων του, να ενδιαφερθεί προκειμένου να εκδοθεί απόφαση επί της ουσίας της υπόθεσης», ανέφερε στο απολογητικό υπόμνημά του ο Χρήστος Μαυρίκης.
Με απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα, ο Χρήστος Μαυρίκης αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του για την υπόθεση της απόπειρας δωροδοκίας ανώτατου δικαστή, με τον όρο του κατ´ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, το γνωστό «βραχιολάκι», για έξι μήνες.
Στη συνέχεια, το δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει εάν θα ανανεωθεί αυτός ο όρος.
«Αφελώς έστειλε αυτή τη δήλωση, δεν υπονοούσε ούτε υποκρύπτεται καμία δωροδοκία ή άλλη ποινική πράξη. Ήταν ατυχής στιγμή», υπογράμμισε ο Βασίλης Λαζαρίδης, δικηγόρος του Χρήστου Μαυρίκη.
«Δεν αποπειράθηκα να δωροδοκήσω κανέναν – Παρερμηνεύθηκε η επιστολή μου»
Ο Χρήστος Μαυρίκης είπε ότι δεν έδωσε στον ανώτατο δικαστή συγκεκριμένα στοιχεία για την εκκρεμή αστική υπόθεση που αφορά σε οικόπεδα στην περιοχή του Παπάγου-Χολαργού.
«Δεν του έδωσα κανένα απολύτως στοιχείο της ημερομηνίας της δικασίμου της υπόθεσης, του δικαστηρίου και της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, του Προέδρου που εκδίκασε την υπόθεση, ούτε των διαδίκων που συμμετείχαν στην δίκη, του παρέδωσα δε την επιστολή σχεδόν δύο μήνες αφότου συζητήθηκε η υπόθεση (την 01.04.2025) και σε καμία περίπτωση δεν απέβλεπα στην δωροδοκία του», συνέχισε στο απολογητικό του υπόμνημα ο Χρήστος Μαυρίκης.
Στον ισχυρισμό του στον ανακριτή ο κ. Μαυρίκης είπε ότι προσέγγισε τον ανώτατο δικαστή επειδή γνώριζε τον πατέρα του.
Δικαστικές πηγές ωστόσο, διευκρίνισαν πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύει καθώς ο πατέρας του αρεοπαγίτη ήταν και αυτός δικαστής και μάλιστα βρισκόταν ανάμεσα στα θύματα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων της δεκαετίας του ’90.
Συνεπώς δεν μπορούσε να έχει καμία επικοινωνία με τον συγκεκριμένο άνθρωπο.
«Ζητά από τον δικαστή όπως μπορούν να το κάνουν και πολλοί πολίτες, παρόλο που είναι καθ΄ ύλην αναρμόδιος και δεν υπάρχει αδίκημα, πρώτον να δικαστεί επιτέλους η υπόθεση και σε δεύτερη φάση να βρεθεί ένας επενδυτής», τόνισε ο δικηγόρος του Χρήστου Μαυρίκη, Βασίλης Νουλέζας.
Για δύο ώρες ο Χρήστος Μαυρίκης έμεινε στο γραφείο της ανακρίτριας και απάντησε στις ερωτήσεις της. Ενώπιον της ανακρίτριας βρέθηκε και η κόρη του, η οποία κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του.
Ο κατηγορούμενος ζήτησε ο ίδιος να αφεθεί ελεύθερος με «βραχιολάκι», λόγω της ηλικίας του και θεμάτων υγείας που αντιμετωπίζει.