Υπεγράφη κείμενο 22 κρατών για τη Γάζα – Έκκληση να σταματήσει ο αποκλεισμός της βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους

Καταιγισμό σφοδρών πυρών από την αντιπολίτευση δέχεται η κυβέρνηση μετά την απόφαση της να μην υπογράψει κείμενο από 22 χώρες της ΕΕ αλλά και την Βρετανία, για αναθεώρηση των εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ, αν δεν σταματήσει η σφαγή στη Γάζα και ο αποκλεισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον παλαιστινιακό λαό. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν υπέγραψε, επειδή πρόκειται για πρωτοβουλία μεμονωμένων κρατών και όχι της Ε.Ε

Μετά τους βομβαρδισμούς η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται τώρα με το λιμό. Δεκάδες χιλιάδες παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα στη Γάζα.

Με την ΕΕ να ετοιμάζει αναθεώρηση των εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ, 22 υπουργοί εξωτερικών της Ευρώπης, όπως η Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία αλλά και ισχυρών περιφερειακών δυνάμεων όπως η Μεγάλη Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία υπέγραψαν κοινό κείμενο καταδίκης και έκκλησης να σταματήσει ο αποκλεισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον παλαιστινιακό λαό.

«Ως δωρητές ανθρωπιστικής βοήθειας, έχουμε δύο σαφή μηνύματα προς την κυβέρνηση του Ισραήλ: να επιτρέψουμε αμέσως την πλήρη επανέναρξη της βοήθειας στη Γάζα και να δώσουμε τη δυνατότητα στον ΟΗΕ και στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να εργαστούν ανεξάρτητα και αμερόληπτα για να σώσουν ζωές».

Δεν υπέγραψε η Ελλάδα από το ψήφισμα

Αυτό το ψήφισμα η Ελλάδα, και συγκεκριμένα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, δεν το υπέγραψε μαζί με Κύπρο, Βουλγαρία, Σλοβακία, Τσεχία, Κροατία, Μάλτα, Πολωνία και Ρουμανία.

Για μεμονωμένη πρωτοβουλία κρατών και όχι του ευρωπαϊκού συμβουλίου κάνει λόγο η κυβέρνηση.

«Θα θέλαμε να εμπλακούμε ενεργά, αλλά για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, δεν είναι θέμα ποιος μεσολαβεί, είναι θέμα να σταματήσει ο εφιάλτης. Δεν μπορώ πραγματικά να ανεχτώ αυτό που συμβαίνει τώρα στη Μέση Ανατολή. Πρέπει να έχουμε άμεση κατάπαυση του πυρός και μαζική ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Πυρά στην κυβέρνηση για την στάση της στο ψήφισμα

Η κυβέρνηση δέχεται καταιγισμό πυρών από την αντιπολίτευση για τη στάση της.

«Το Ισραήλ με το οποίο έχουμε μια διαχρονική εταιρική σχέση δέχθηκε μια άδικη επίθεση από η Χαμάς, όχι από τον παλαιστινιακό λαό. Η στάση μας είναι η στάση την οποία έχει κάθε σοβαρό κράτος. Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα μεροληπτεί ή ότι η Ελλάδα κλείνει τα μάτια», είπε ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Ήταν μια προσβολή για τον ελληνικό λαό η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν σημαίνει με όποια χώρα η Ελλάδα έχει μια στρατηγική σχέση λόγω της Τουρκίας πρέπει η χώρα μας να υπερασπίζεται τέτοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και να σιωπά», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Η σιωπή του κ. Μητσοτάκη δεν είναι ουδετερότητα. Είναι συνενοχή. Κύριε Μητσοτάκη δεν σας επιτρέπουμε να νομιμοποιείτε το έγκλημα που συντελείται στη Γάζα. Όχι στο όνομά μας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό κατέθεσε ο γραμματέας του ΚΚΕ ζητώντας από την κυβέρνηση να σταματήσει η στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ και να εφαρμοστεί η ομόφωνη απόφαση της Βουλής το 2015 για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

«Οι μακελάρηδες του Ισραήλ με τις πλάτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ολοκληρώνουν το έγκλημά τους με τη λιμοκτονία του λαού της Παλαιστίνης».

«Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι μέσα στις επόμενες 48 ώρες 14.000 βρέφη μπορεί να πεθάνουν στη Γάζα αν δεν λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια. Όσο δεν παίρνετε θέση, είστε συνένοχος στη δολοφονία τους. Χειροκροτητής της γενοκτονίας», έγραψε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

Στον απόηχο της δήλωσης των 22 κρατών ο Αλέξης Χαρίτσης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρέσβη της Παλαιστίνης Αρχής.

Σε εξέλιξη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα για το δράμα χιλιάδων ανθρώπων στη Γάζα

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Mega Stories

Mega Stories

Ιστορίες της δικής τους Ελλάδας – Ιστορίες ταυτότητας

Απόρρητο