Για παρερμηνεία των όσων έγραφε στην επιστολή του προς τον Αρεοπαγίτη, κάνει λόγο σήμερα, ο Χρήστος Μαυρίκης που κατηγορείται ότι επιχείρησε να λαδώσει με ένα εκατομμύριο ευρώ, τον ανώτατο δικαστικό λειτουργό, προκειμένου εκείνος να παρέμβει σε εκκρεμή αστική υπόθεση, στο Πρωτοδικείο Αθηνών.
Μετά τη σοβαρή καταγγελία του ανώτατου δικαστή για απόπειρα δωροδοκίας και τη σύλληψη του, ο Χρήστος Μαυρίκης, οδηγήθηκε στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων.
Σύμφωνα με την καταγγελία του Αρεοπαγίτη, ο επιχειρηματίας πήγε στο γραφείο του στον Άρειο Πάγο τη Δευτέρα και του παρέδωσε μια επιστολή στην οποία του ζητούσε να παρέμβει σε εκκρεμή αστική υπόθεση, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, με την υπόσχεση αστρονομικού οικονομικού ανταλλάγματος.
Ο Χρήστος Μαυρίκης ωστόσο ισχυρίζεται ότι το περιεχόμενο της επιστολής… παρερμηνεύτηκε.
«Δεν είχα σκοπό να τον δωροδοκήσω. Ήθελα μόνο να του ζητήσω να βοηθήσει για να εκδικαστεί η υπόθεση που εκκρεμεί για σχεδόν 20 χρόνια. Έγινε παρεξήγηση. Ήταν μια επιστολή σε προσωπικό επίπεδο γιατί τον γνώριζα. Είμαι πληρεξούσιος ενός εκ των διεκδικητών και έγγραφα ότι υπάρχει μεσιτεία 1.000.000 ευρώ. Δεν υπαινίχθηκα δωροδοκία».
Σε βάρος του επιχειρηματία ασκήθηκε ποινική δίωξη για το κακούργημα της δωροδοκίας δικαστή. Παραπέμφθηκε ενώπιον ανακρίτριας από την οποία ζήτησε και έλαβε προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί την Παρασκευή.
Κατά πληροφορίες, στην επιστολή που παρέδωσε ο Χρήστος Μαυρίκης στον ανώτατο δικαστή, σημειωνόταν με έμφαση ότι θα λάβει ως προμήθεια 1.000.000 ευρώ, αν υπήρχε θετική έκβαση της υπόθεσης, η οποία εκκρεμούσε από́το 2008.
Η Ιωάννα Μάνδρου για τις ποινές με τις οποίες κινδυνεύει ο Χρήστος Μαυρίκης
Ο «εθνικός κοριός» της δεκαετίας του ‘90
Το όνομα του Χρήστου Μαυρίκη δεν είναι άγνωστο στις δικαστικές αρχές καθώς ήταν ο υπάλληλος του ΟΤΕ που κατήγγειλε στα ΜΜΕ την δεκαετία του 1990 πως είχε παγιδεύσει το σταθερό τηλέφωνο του γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου κατ’ εντολή του στρατηγού, Νίκου Γρυλλάκη, συνεργάτη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, υπόθεση που του προσέδωσε το προσωνύμιο του «εθνικού κοριού».
Η συγκεκριμένη υπόθεση απασχόλησε επί μακρόν την πολιτική ζωή της χώρας ενώ ο Μαυρίκης κρίθηκε ένοχος από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων για παραβίαση απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και παράνομη βία και του επιβλήθηκε ποινή πέντε ετών.
Επίσης, ο Χρήστος Μαυρίκης είχε κατηγορηθεί για ανάλογη υπόθεση και είχε καταδικαστεί το 1997, αμετακλήτως, σε φυλάκιση 12 μηνών για απόπειρα δωροδοκίας της σημερινής προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα.
Πλέον, την περαιτέρω ποινική του μεταχείριση θα αποφασίσουν την Παρασκευή ανακρίτρια και εισαγγελέας.