Ο βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος, η αναπλ. εκπρ. Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Όλγα Μαρκογιαννάκη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την Προανακριτική για τα Τέμπη.
Ο κ. Συρίγος μίλησε αρχικά για την ριζική ανακατασκευή της φοιτητικής εστίας του Παντείου Πανεπιστημίου η οποία θα ολοκληρωθεί το 2027.
«Το 1968 χτίστηκε εκεί ένα ξενοδοχείο στην Χαμοστέρνας το 1985 αγοράστηκε από το Πάντειο για να γίνει φοιτητική εστία. Το 2005 καταλαμβάνεται από διάφορες απίθανες ομάδες. Εκδιώκονται το 2011. Αναλαμβάνει εργολάβος να το χτίσει, καθαρίζει το κτίριο από τα εξωτερικά στοιχεία αλλά στην συνέχεια πτωχεύει, και το κτίριο παρέμεινε σε αυτή την κατάσταση έως το 2022. Το 2022 η σημερινή Πρύτανης του Παντείου ήρθε στο γραφείο μου όταν ήμουν υφ. Παιδείας για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό το κτίριο. Δεν ήταν κάτι εύκολο γιατί δεν έλειπαν σχέδια, έπρεπε να γίνουν αναθεωρήσεις αδειών κτλ. Όλο αυτό κράτησε 3 χρόνια περίπου. Βρέθηκαν τα χρήματα από τον δημόσιο προϋπολογισμό, είναι 11 εκ. ευρώ. Έγινε ο διαγωνισμός πριν από 4 μήνες, βγήκε ο ανάδοχος και προχθές υπεγράφη η συμφωνία. Το 2027 θα είναι έτοιμο. Υπάρχει κάτι οξύμωρο γι΄αυτό το κτίριο. Κάποια στιγμή όταν αγοράστηκε φτιάχτηκε ο δρόμος ταχείας κυκλοφορίας και συζητήθηκε πώς θα περνάνε οι φοιτητές για να μην κινδυνεύουν και φτιάχτηκε και ειδική υπόγεια διάβαση. Ήταν όλα αυτά στην θέση τους, εκτός από την φοιτητική εστία», υπογράμμισε.
Αναφορικά με τα Τέμπη και την Προανακριτική, στην συνέχεια τόνισε: «Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ βασίστηκε στο άρθρο 291 του Π/Κ, «επικίνδυνες παρεμβάσεις στην συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς πλοίων και αεροσκαφών. Αυτό το άρθρο το οποίο έχει κακουργηματική διάσταση, αφορά σε ανθρώπους που πάνε και κλέβουν σιδηροτροχιές. Αυτούς που πάνε και κλέβουν καλώδια. Δεν αφορά σε περιπτώσεις σαν αυτή για την οποία μιλάμε. Είναι εντελώς άσχετο και οφείλω να το πω ως νομικός. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, από όσα πρόλαβα να διαβάσω, εκείνο που λέει η δικογραφία είναι ότι κάποιοι ανώτεροι διοικ. υπάλληλοι του υπουργείου διώκονται διότι δεν έκαναν την κατάλληλη προπαρασκευή για τον υπουργό για να λάβει τα μέτρα του. Εκείνο το οποίο αφορά στο υπουργείο είναι ότι την ασφάλεια καταρχήν τη έχει η ΡΑΣ. Το υπουργείο εποπτεύει τη ΡΑΣ, γι΄αυτό και διώκεται η πρόεδρος της ΡΑΣ διότι δεν είχε δώσει στον υπουργό την κατάλληλη πληροφόρηση».
Και συνέχισε ο κ. Συρίγος: «Για μένα το πρώτο πρόβλημα είναι το άρθρο στο οποίο βασίζεται το ΠΑΣΟΚ, είναι άσχετο. Το δεύτερο είναι ότι μιλάμε για συστημικά προβλήματα των σιδηροδρόμων. Όταν λέω γενικώς ότι υπάρχει πρόβλημα με την υποστελέχωση, ότι υπάρχει πρόβλημα με την ελλιπή χρηματοδότηση κτλ., αυτά δεν οδηγούν σε κακουργηματική πράξη, αλλά να είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα. Δεν έχω διαβάσει ακόμη όλη την δικογραφία γιατί είναι τεράστια».
Η κ. Μαρκογιαννάκη με την σειρά της σημείωσε: «Βλέπουμε την ΝΔ να εκπλήσσεται για το κακούργημα ενώ να θυμίσουμε ότι και η ευρ. εισαγγελία όταν είχε έρθει το πόρισμα για τον Κ. Καραμανλή και την σύμβαση 717 πάλι για κακούργημα μιλούσε. Και τότε είχε μπει ασπίδα η κυβερνητική πλειοψηφία στον κ. Καραμανλή και δεν εξετάστηκαν τότε οι ευθύνες του για την μη υλοποίηση της σύμβασης 717,ελπιζουμε αυτή την φορά να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην τον χειροκροτήσουν πάλι όταν έρθει στην Βουλή και τον αθωώσουν εκ προοίμιού. Ενδεχόμενος δόλος είναι ή όταν κάνει κάποιος, κάποια πράξη ή μέσα από την παράλειψη του. ο κ. Καραμανλής και οι υπουργοί του ήταν πλήρως ενήμεροι και για τα ζητήματα ασφάλειας, έλλειψη προσωπικού, έλλειψη χρηματοδότησης και αυτό καταγράφεται σε υπηρεσιακά έγγραφα και από καταγγελίες εργαζομένων και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ο κ. Καραμανλής ενώ ήταν ενήμερος διαβεβαίωσε για τη ασφάλεια του σιδ. δίκτυο και αυτό αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε. Υπάρχουν έγγραφα στην δικογραφία και προκύπτει ότι υπάρχει ενημέρωση και έτσι προέκυψε και η έρευνα του ευρ. εισαγγελέα».
Για το ίδιο ζήτημα τοποθετήθηκε και ο κ. Γιαννούλης.
«Όλη αυτή η συζήτηση είναι σαν να μας έχει παρασύρει η ΝΔ σε μία μέθεξη και χάνουμε τα αυτονόητα και την λογική. Το δυστύχημα είναι έγκλημα γιατί αυτό που συνέβη περιγραφικέ σχεδόν με ακρίβεια από μηχανοδηγούς, τη ΡΑΣ, διευθυντικά στελέχη, από ανθρώπους φιλικά διακείμενους που σήμερα είναι κατηγορούμενοι σε βαθμό κακουργήματος προς την πολιτική ηγεσία της ΝΔ και δη τον Κ. Καραμανλή. Επίσης, δίνεται η εικόνα ότι σηκώθηκε μία μέρα ο Καραμανλής ή ο Μητσοτάκης και είπε «εγώ θέλω να δολοφονήσω 57 ανθρώπους». Όχι δεν περιγράφουμε αυτό. Ζητάμε να διερευνηθεί η ποινική διάσταση όσων μπορούσαν να κάνουν στην διάρκεια της θητείας τους για να μπορέσουν να αποτρέψουν τα 12 λεπτά της μοιραίας πορείας προς τον θάνατο».
«Είδα την έκθεση του ΟΗΕ για την Γάζα. Χθες που είχαμε στο Συμβούλιο Ασφάλειας, και προεδρεύοντας για το ζήτημα της θαλάσσιας ασφάλειας, έχουμε έναν πρωθυπουργό που δεν συνυπογράφει το κείμενο των 7 συναδέλφων του για να σταματήσει αυτή η γενοκτονία. Τις επόμενες μέρες θα έρθει και η δική μας πρόταση», προσέθεσε.