Εκδήλωση μνήμης για τη συμπλήρωση 106 χρόνων από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους, πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά στον χώρο του μνημείου «Πυρρίχιο πέταγμα» που ανεγέρθη ύστερα από δωρεά του Βαγγέλη Μαρινάκη.
Η παραδοσιακή λύρα του Ηλία Υφαντίδη παίζει κάτω από το «Πυρρίχιο Πέταγμα» στον Πειραιά.
Στεφάνια κατατίθενται στην Ιερή Φλόγα ως ένδειξη φόρου τιμής στις 353.000 ψυχές που χάθηκαν.
Και οι απόγονοι τους, που δεν ξεχνούν την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και ζητούν την διεθνή αναγνώριση της, χορεύουν τον παραδοσιακό πολεμικό πυρρίχιο.
«Η 19η Μαΐου λοιπόν δεν είναι μόνο μία ημερομηνία είναι κραυγή, είναι σημαία που κρατάει ζωντανό το φως μέσα στο σκοτάδι της ιστορίας είναι όρκος, όρκος ότι δεν θα επιτρέψουμε τη λήθη να νικήσει την μνήμη», ανέφερε η εκπρόσωπος του δωρητή έργου, Βαγγέλη Μαρινάκη, κυρία Φωτεινή Υψηλάντη.
«Βρισκόμαστε εδώ σε αυτό το μνημείο που πύργωσε η φιλοπατρία και η αγάπη του μεγάλου ευπατρίδη και ευεργέτη της πόλεως του Πειραιά, προέδρου κύριου Βαγγέλη Μαρινάκη, για να αποτίσουμε φόρο τιμής αλλά και για να δηλώσουμε σε με όλη τη δύναμη της ψυχής ότι δεν τους ξεχνάμε ποτέ», υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Πειραιά, Σεραφείμ.
Στην τελετή μνήμης και τιμής των Ελλήνων του Πόντου που διοργάνωσε ο Δήμος Πειραιά, μαζί με τον σύνδεσμο ποντιακών σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, ακούστηκε ο εθνικός ύμνος και έγινε ωδή στον άγνωστη στρατιώτη, ενώ ξεχώρισε το καλλιτεχνικό αφιέρωμα «Ακούω Ησυχία».
«Διατηρούμε την μνήμη 353.000 ανθρώπων Ελλήνων του Πόντου σφαγιάστηκαν και εξολοθρεύθηκαν σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στη νεότερη ιστορία της ανθρωπότητας», σημείωσε ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης.
«Ο αγώνας μας είναι αγώνας είναι αγώνας για την ανθρώπινη ζωή και την ιστορία είναι αγώνας για τον πολιτισμό και της ανθρώπινες αξίες», δήλωσε ο πρόεδρος του Σ.Πο.Σ. Νοτίου Ελλάδος και Νήσων, Χρήστος Δημόπουλος.
Εκατόν έξι χρόνια μετά τη σφαγή των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους, το πάγιο και διαρκές αίτημα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας παραμένει επίκαιρο.