Τέμπη: Τα κομμάτια που συνέθεσαν το «παζλ» της τραγωδίας – Από τη σύμβαση 717 στο πόρισμα Καρώνη

Η Αναστασία Γιάμαλη και οι «Εξελίξεις Τώρα» παρουσιάζουν όλο το χρονικό από τη μη τήρηση της σύμβασης 717 που οδήγησε στο δυστύχημα των Τεμπών έως το πόρισμα του ΕΜΠ για την τραγωδία.

Η Αναστασία Γιάμαλη ξεκίνησε την τοποθέτησή της λέγοντας: «Μετά τη δημοσιοποίηση της πολυαναμενόμενης πραγματογνωμοσύνης Καρώνη επιχειρήθηκε να φανεί πως όλα ήταν ένα σενάριο συνομωσίας. Θέλω να δούμε παρέα τι ξέρουμε και τι δεν ξέρουμε».

Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια των ««Εξελίξεων» συνεχίζει παραθέτοντας όλο το χρονικό από τη μη τήρηση της σύμβασης 717 έως το πόρισμα του ΕΜΠ για την τραγωδία.

«Ο ελληνικός σιδηροδρομικός τομέας διαλύθηκε την περίοδο των Μνημονίων. Σας θυμίζω ότι το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ έκανε λόγο για κακή συντήρηση, υποβαθμισμένη υποδομή, έλλειψη προσωπικού. Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η σύμβαση 717 δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Και κοιτάξτε τώρα πώς διαμορφώνεται αυτό το καταστροφικό κοκτέιλ. Καλοκαίρι 2019: πυρκαγιά κατέστρεψε τον σταθμό τηλεδιοίκησης στη Ζάχαρη Λάρισας κι ένα χρόνο μετά σταματά να λειτουργεί το δευτεροβάθμιο κέντρο ελέγχου της Καρόλου.

»Οι εργαζόμενοι στέλνουν εξώδικα. Όλοι κωφεύουν. Τα υπηρεσιακά υπομνήματα είχαν ως παραλήπτη τον υπουργό ήδη από το 2021. Ο υπουργός όταν ρωτήθηκε για την ασφάλεια του Τρένου του Πηλίου απάντησε πως ήταν ντροπή και ντρεπόταν. Και φτάνουμε στο σημείο μηδέν: 28 Φεβρουαρίου 2023, για 12 λεπτά και 18 χιλιόμετρα δύο τρένα κινούνται στην ίδια γραμμή. 57 νεκροί. Με τις εκλογές να πλησιάζουν, δίνονται στο άψε σβήσε οι εντολές να καθαριστεί ο χώρος. Μέσα σε πέντε μέρες ο χώρος γίνεται “λαμπίκο”.

»Πριν κλείσει 24ωρο, κυκλοφορεί χαλκευμένο ηχητικό, που παρουσιάζει τη σύγκρουση ως αποκλειστικά ανθρώπινο λάθος του ακατάλληλου για τη θέση και βυσματούχου σταθμάρχη.  Μεσολαβούν εκλογές, οι συγγενείς των θυμάτων μετατρέπονται σε ντετέκτιβ και τι ακολουθεί;  Αποκαλύπτονται απευθείας αναθέσεις για το μπάζωμα και στο Κουλούρι ανακαλύπτονται ανθρώπινα μέλη μέσα στα συντρίμμια. Φτάνουμε στην εξεταστική παρωδία τον Μάρτιο του 2024. Εκεί δεν καλούνται κρίσιμοι μάρτυρες, κάθε κόμμα βγάζει το πόρισμα του.

»Βρισκόμαστε στον Ιανουάριο του 2025, τα ηχητικά που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, στοιχειώνουν το πανελλήνιο. Το “δεν έχω οξυγόνο” που ακούγεται να λέει μία κοπέλα μετά τη σύγκρουση μετατρέπεται σε σύνθημα και κατεβάζει τον κόσμο στον δρόμο. Ο πρωθυπουργός δίνει συνέντευξη και εύχεται να βρεθεί βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Εννιά ημέρες αργότερα, εμφανίζονται τα βίντεο Καπερνάρου και παρουσιάζεται το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

»Την επόμενη ημέρα συμβαίνουν οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που έχει δει η χώρα.  Η προανακριτική για τον τότε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο ολοκληρώνεται με διαδικασία φαστ τρακ. Και φτάνουμε στο σήμερα και στην πολυαναμενόμενη πραγματογνωμοσύνη Καρώνη που ‘βαφτίζεται’ από τον πρωθυπουργό ως το τέλος των ψεμάτων».

Η Αναστασία Γιάμαλη κατέληξε λέγοντας: «Ξέρετε τι δεν πρέπει να ξεχάσουμε και μας στοιχειώνει όλους; Ότι σήμερα μετά από τόσους μήνες 57 οικογένειες δεν ξέρουν για ποιο λόγο οι δικοί τους άνθρωποι πέθαναν εκείνο το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου. Ο κόσμος δεν θα ησυχάσει αν δεν μάθει τι ακριβώς συνέβη».

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Mega Stories

Mega Stories

Ιστορίες της δικής τους Ελλάδας – Ιστορίες ταυτότητας

Απόρρητο