Δύο ώρες διήρκησε η πρώτη, εδώ και τρία χρόνια, απευθείας συνάντηση Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων, που ολοκληρώθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
Η σημερινή διαπραγμάτευση δεν κατέληξε σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, ενώ ουκρανικά ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι οι απαιτήσεις των Ρώσων ήταν παράλογες, αφού, όπως αναφέρουν, ζήτησαν την απόσυρση του ουκρανικού στρατού από τις τέσσερις περιφέρειες που η Μόσχα έχει αναγνωρίσει ως δικές της.
Οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν για ανταλλαγή αιχμαλώτων και συνέχιση των συνομιλιών, την στιγμή που τα μάτια όλων στρέφονται στις επόμενες κινήσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ήδη έχει συνομιλήσει με τον Ουκρανό πρόεδρο, τους Ευρωπαίους ηγέτες και αναμένεται να μιλήσει και με τον Ρώσο πρόεδρο.
Η συνάντηση
Τα χαμόγελα των Τούρκων οικοδεσποτών περισσεύουν καθώς υποδέχονται τις αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας στο παλάτι «Ντολμά Μπαχτσέ» στην Κωνσταντινούπολη.
Οι εκπρόσωποι του Κιέβου και της Μόσχας βρέθηκαν στον ίδιο χώρο για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια, ωστόσο δεν αντάλλαξαν ούτε χειραψία μεταξύ τους. Σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, κάλεσε τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν για εκεχειρία.
«Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, καθώς ο πόλεμος συνεχίζει να αφαιρεί ζωές, είναι κρίσιμο να υπάρξει κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό».
Η Τουρκία δεν περιορίστηκε μόνο στη φιλοξενία. Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ήταν παρών στις συνομιλίες μαζί με τον διοικητή της υπηρεσίας πληροφοριών, Ιμπραήμ Καλίν.
Περίπου δύο ώρες αργότερα, οι συνομιλίες έληξαν, με ουκρανικές διπλωματικές πηγές να κατηγορούν τη Μόσχα για παράλογες απαιτήσεις.
«Οι ρωσικές απαιτήσεις είναι εκτός πραγματικότητας και υπερβαίνουν κατά πολύ οτιδήποτε έχει συζητηθεί προηγουμένως. Περιλαμβάνουν τελεσίγραφα προς την Ουκρανία να αποσυρθεί από το έδαφός της για κατάπαυση του πυρός και άλλους μη αρχικούς και μη εποικοδομητικούς όρους».
Ανταλλαγή αιχμαλώτων
Οι επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών ανακοίνωσαν ότι συμφωνήθηκε ανταλλαγή αιχμαλώτων και συνέχιση των συνομιλιών.
«Η ουκρανική πλευρά ζήτησε απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στους ηγέτες των χωρών μας. Λάβαμε υπόψιν αυτό το αίτημα. Συμφωνήσαμε επίσης ότι κάθε πλευρά θα παρουσιάσει το όραμά της για μια πιθανή μελλοντική κατάπαυση του πυρός και θα το καταγράψει λεπτομερώς», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας.
«Συμφωνήσαμε να ανταλλάξουμε χίλιους έναντι χιλίων και εργαζόμαστε πάνω σε άλλες λεπτομέρειες. Οι συνάδελφοί μας βρίσκονται σε επαφή και θα ανταλλάξουμε όλα τα έγγραφα», είπε ο Ρούστεμ Ούμεροφ, υπουργός Άμυνας Ουκρανίας.
Συνάντηση με Πούτιν προανήγγειλε ο Τραμπ
Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One κατά την επιστροφή του από την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως θα συζητήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Πρέπει να συναντηθούμε. Εκείνος και εγώ θα συναντηθούμε. Νομίζω ότι θα το λύσουμε ή και όχι, αλλά τότε τουλάχιστον θα ξέρουμε. Και αν δεν το λύσουμε, η κατάσταση θα γίνει πολύ ενδιαφέρουσα».
Την ίδια ώρα στην Αλβανία, о πρόεδρος της Ουκρανίας και οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Πολωνίας είχαν τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο.
«Η νούμερο 1 προτεραιότητά μας είναι η πλήρης, άνευ όρων και ειλικρινής εκεχειρία», διαμήνυσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.