Πολιτική αντιπαράθεση για την τροπολογία για τους συγγενείς πολιτικών και το πόρισμα Καρώνη για τα Τέμπη

Η υφ. Εργασίας, Άννα Ευθυμίου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το πόρισμα του Καθηγητή του ΕΜΠ, Δημήτρη Καρώνη για τα Τέμπη, και τις αντιδράσεις των κομμάτων, αλλά και για την τροπολογία που ουσιαστικά επιτρέπει στους συγγενείς πρώτου βαθμού των πολιτικών να έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα στο εξωτερικό.

Η κ. Ευθυμίου αρχικά μίλησε για την διάταξη για συγγενείς 1ου βαθμού πολιτικών που θα μπορούν να ανοίξουν εταιρείες στο εξωτερικό.

«Τα πολιτικά πρόσωπα απαγορεύεται να συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο σε εταιρείες του εξωτερικού. Έρχεται η τροπολογία, ήταν γνωστό στα κόμματα. Απαγορεύεται επίσης στους συγγενείς των πολιτικών να συμμετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες. Αυτό σημαίνει σε κράτη μη συνεργάσιμα και σε κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Στα μη συνεργάσιμα κράτη δεν συμπεριλαμβάνονται τα κράτη της ΕΕ. Στα κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς συμπεριλαμβάνονται 4 κράτη της ΕΕ. Το βασικό είναι ότι υπάρχει αυστηροποίηση του πλαισίου και δεύτερον, δεν αποκλείεται η συνεργασία μεταξύ μιας εταιρείας η οποία είναι σε χώρα της ΕΕ με εταιρεία που θεωρείται φορολογικός παράδεισος. Δεν υπάρχει κάτι πονηρό σε αυτό», ανέφερε.

Ο κ. Γερουλάνος υπογράμμισε: «πράγματι αυτή η τροπολογία ήρθε νύχτα, αυτές οι τροπολογίες είναι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής ακριβώς για να μην πάρει την δημοσιότητα που θα έπαιρνε, αν γινόταν σοβαρή διαβούλευση για το θέμα. Δεύτερον, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι αυτή η κυβέρνηση θα κάνει οτιδήποτε για να βοηθήσει πλούσιους. Όταν είναι για να βοηθηθούν τα μεσαία και μικρά στρώματα σφυρίζει αδιάφορα, μόλις είναι πράγμα το οποίο αφορά ανθρώπους με μεγάλη περιουσία, έρχεται και βρίσκει λύσεις για τα δικά τους τα θέματα. Είναι άγονη αυτή η συζήτηση. Η λύση σε αυτό το πράγμα θα μπορούσε να είναι το περιουσιολόγιο, ώστε να υπάρχει για όλους τι κατέχουν και πώς το έχουν αποκτήσει».

Ο κ. Παππάς τόνισε: «Θα πρέπει να θυμηθούν ότι με την ρύθμιση για αποκλεισμό των συγγενών των πολιτικών από εταιρείες του εξωτερικού, η ΝΔ είχε θορυβωδώς αποχωρήσει. Δεν το έχει κάνει για άλλο νομοσχέδιο όσο ήμασταν κυβέρνηση, το έκανε μόνο γι΄αυτό. Η διάταξη αυτή ήταν και εκπρόθεσμη. Είναι σαφής η κατεύθυνση και απολύτως ύποπτη. Ανοίγει ένα παράθυρο το οποίο είχε κλείσει με την δική μας ρύθμιση. Είναι μία βολική διαφυγή για τον πολιτικό να πει ότι πχ η σύζυγός του έχει δραστηριότητα και όχι αυτός».

Αναφορικά με το ζήτημα των Τεμπών και το πόρισμα Καρώνη τοποθετήθηκαν οι πολιτικοί.

Η κ. Ευθυμίου σημείωσε πως, «δεν πανηγυρίζει η κυβέρνηση, όμως είναι διαφορετικό η δικαιοσύνη και το πολιτικό σκέλος. Είναι ένα πόρισμα που το ζήτησε η δικαιοσύνη. Δεν είναι το πόρισμα Καρώνη αλλά το πόρισμα του ΕΜΠ έχει διαφορά σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση που κάνει η αντιπολίτευση. Το πόρισμα έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα, και εμείς ερχόμαστε και λέμε πολιτικά ότι το εκμεταλλεύτηκε η αντιπολίτευση για μικροπολιτικά οφέλη. Πολιτικά λέμε ότι δεν υπάρχει συγκάλυψη. Η αντιπολίτευση ό,τι δεν της αρέσει το κατακρίνει. Λένε πως ό,τι εκείνους δεν τους κάνει ή δεν ταιριάζει στην δική τους θεωρία που θέλουν να εξυπηρετήσουν βγάζοντας τον κόσμο στους δρόμους, και διεγείροντας καταστάσεις και δημιουργώντας καταστάσεις, έρχονται και το κατακρίνουν».

Ο κ. Γερουλάνος με την σειρά του είπε: «συγκάλυψη είναι όταν έναν χώρο δυστυχήματος δεν τον μελετάς για να δεις τι έγινε. Μπάζωσαν, οπότε συγκάλυψη. Συγκάλυψη είναι όταν σας λέμε να δούμε τις ευθύνες του κ. Καραμανλή, και επειδή τον λένε Καραμανλή λένε ότι δεν θα τις ακουμπήσουν. Για τον κ. Τριαντόπουλο, επειδή δεν τον λένε Καραμανλή, μπορούν να το συζητήσουν αλλά θα τον βγάλουν γρήγορα από τη διαδικασία για να μην γίνει διαδικασία στην Βουλή. Ο κόσμος περιμένει να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και δεύτερον να βεβαιωθούμε ότι θα είναι ασφαλή τα τρένα. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να μην τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Υπάρχουν 4 ερωτήματα, αν τα απαντήσουμε λύνουμε τις μεγαλύτερες παθογένειες: η σύμβαση 717 πού πήγε; Δεύτερον, ο σταθμάρχης. Πώς προσλαμβάνουμε ανθρώπους στο δημόσιο; Τρίτον, προειδοποιήσεις και δεν έκαναν τίποτα και τέταρτον όταν έγινε το δυστύχημα κοίταξαν να το μαζέψουν για προεκλογικούς λόγους. Αν φέρναμε αυτά τα ερωτήματα, θα φέρναμε το πολιτικό σύστημα απέναντι στις ευθύνες του».

Ο κ. Παππάς κλείνοντας ανέφερε: «ο πρωθυπουργός είναι ο αρχιερέας της μεγαλύτερης συγκάλυψης που έχει γίνει. Έδωσε τις εντολές για το μπάζωμα, αρνείται να ελεγχθούν τα δικά του στελέχη. Ο κ. Καρώνης βασίζεται σε βίντεο τα οποία ήρθαν μετά από 2 χρόνια, και η διευθ. Εγκληματολογικών ερευνών της ΕΛ.ΑΣ, έχει πει ότι δεν υπάρχουν βίντεο από την ημέρα του δυστυχήματος».

Άλλα Στιγμιότυπα

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Πολιτική

Απόρρητο