Πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση των Τεμπών και την κλήρωση των δικαστικών συμβούλων

Ο βουλευτής της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, ο Θεόδωρος Μαργαρίτης από το ΠΑΣΟΚ και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την ψηφοφορία των δικαστικών συμβούλων.

Ο κ. Μηταράκης μίλησε για το περιστατικό με την κλήρωση δικαστικών συμβούλων στην Βουλή και την αμφισβήτηση από πλευράς Πλεύσης Ελευθερίας για την κλήρωση.

«Υπάρχει μια πρωτοφανής αμφισβήτησης όλων των θεσμών από συγκεκριμένες φωνές της αντιπολίτευσης, το οποίο προφανώς δεν κάνει καλό στην χώρα.  Η τραγωδία των Τεμπών είναι μια πολύ μελανή στιγμή στην σύγχρονη ιστορία της χώρας, από εκεί και πέρα η προσπάθεια πολιτικοποίησης και ποινικοποίησης ενός τραγικού δυστυχήματος, βγαίνει εκτός ορίων με την προσπάθεια να αμφισβητηθεί η κάθε ενέργεια των θεσμών. Χθες έγινε κάτι που έχει γίνει πολλές φορές στην Μεταπολίτευση, παρουσία όλων των βουλευτών, παρουσία 4 αντιπροέδρων και του ΠτΒ. Έγινε η κλήρωση για τα ονόματα των δικαστών που θα συστήσουν το δικαστικό συμβούλιο που βάσει του Συντάγματος και του νομού περί ευθύνης υπουργών, θα κρίνει εάν η δίωξη που ασκήθηκε από την Βουλή πρέπει να φτάσει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο ή τροποποιηθεί ή να απορριφθεί. Αυτή η διαδικασία έγινε με απόλυτη διαφάνεια», είπε αρχικά.

«Είχαμε την κ. Κωνσταντοπούλου που φώναζε και έλεγε ότι δεν βλέπει τα ονόματα, και της είπαμε να σηκωθεί να πάει πάνω. Αυτό που είδαμε χθες είναι μία αστειότητα, αλλά η συστηματική αστειότητα έχει μια στόχευση. Κανείς δεν μπορεί να επιλέξει από πριν ποιοι είναι οι καλοί και κακοί δικαστές. Η αντιπολίτευση προσπαθεί να πει ότι οι δικαστές δεν εκπληρώνουν τον θεσμικό ρόλο τους. συνταγματικά, ουδείς μπορεί να προεπιλέξει δικαστές επειδή θεωρεί ότι η άποψή τους είναι θετικότερη ή αρνητικότερη από αυτό που κάποιος τρίτος επιδιώξει. Η Βουλή είχε υποχρέωση να βάλει την κ. Αδειλίνη στην κληρωτίδα. Αν παραιτηθεί, παραιτήθηκε», συνέχισε ο κ. Μηταράκης.

Ο κ. Μαργαρίτης υπογράμμισε: «σύμφωνα με τους κανόνες η κ. Αδειλίνη έπρεπε να μπει. Σύμφωνα με την δεοντολογία, το καλύτερο είναι να διευκολύνει η ίδια, αποσυρόμενη, διότι υπάρχουν δυο θέματα: «σύντομα θα αφυπηρετήσει και δεύτερον είναι ένα πρόσωπο που έχει εμπλακεί με αρνητικό τρόπο στην υπόθεση αυτή. Δεν το θεωρούν αδίκως οι συγγενείς των θυμάτων. Για λόγους δεοντολογίας θα πρέπει να διευκολύνει».

Με την σειρά του ο κ. Κόκκαλης τόνισε: «η δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της, δεν πρέπει να είναι απλά ανεξάρτητοι, πρέπει και να φαίνονται ότι είναι ανεξάρτητοι. Υπάρχει ένα κλίμα καχυποψίας της κοινωνίας στην δικαιοσύνη και αυτό αποτυπώνεται από δημοσκοπήσεις. Συνεπώς πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που επιτείνουν αυτό το κλίμα καχυποψίας. Δεν αναφέρομαι στην διαδικασία της κλήρωσης, η οποία ήταν νόμιμη. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν ανεβαίνει στην έδρα κάθε βδομάδα, ασκεί κυρίως διοίκηση στο Ανώτατο Δικαστήριο και εποπτεύει τις εισαγγελίες. Με την κ. Αδειλίνη υπήρχε αντιδικία με τους συγγενείς, και τρίτον συνταξιοδοτείται. Θα μπορούσε ηθικά να απόσχει από την συμμετοχή της στην κλήρωση. Κάποιοι συγγενείς έχουν αποστείλει εξώδικο στην κ. Αδειλίνη».

«Νομίζω ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί το φαινόμενο Τριαντόπουλου, δηλαδή ότι στέλνει ένα χαρτί ότι φεύγω από την ανακριτική διαδικασία, κατά συνέπεια αν ο κ. Καραμάνης δεν έρθει να κάνει την διαδικασία και πει ότι πάει στο ακροατήριο, αυτό συνιστά πολιτικό ζήτημα. ο κ. Καραμανλής ελέγχεται για ένα πρωτεύον ζήτημα», συμπλήρωσε ο κ. Μαργαρίτης.

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Πολιτική

Απόρρητο