«Φουντώνει» η πολιτική αντιπαράθεση με φόντο τη δικογραφία για τα Τέμπη στη Βουλή

Στα ύψη βρίσκεται η πολιτική αντιπαράθεση με φόντο την τραγωδία των Τεμπών και τη δικογραφία που έχει φτάσει στη Βουλή.

«Αξιολογούμε τη δικογραφία»

«Τα κόμματα αυτήν την στιγμή αξιολογούν όλη τη δικογραφία, θα καταλήξουν στα συμπεράσματά τους. Κάποιοι έχουν ήδη προαποφασίσει από ό,τι φάνηκε από κάποιες δηλώσεις και εδώ πρέπει να είμαστε πάρα πολύ υπεύθυνοι και θεσμικοί. Η υπόθεση συνολικά είναι στον φυσικό δικαστή, με την έννοια ότι και του κ. Τριαντόπουλου μέσα στην εβδομάδα αναμένονται οι περισσότερες εξελίξεις. Η βασική δικογραφία ‘τρέχει’ από τον εφέτη ανακριτή», λέει στο MEGA ο Κώστας Καραγκούνης, υφυπουργός Εργασίας.

«Και εμείς αξιολογούμε τη δικογραφία γιατί είναι πάρα πολύ μεγάλη. Θέλει να εξειδικευτεί και η έρευνα και η μελέτη. Κάνουμε αυτό που οφείλουμε, δηλαδή να αξιολογήσουμε τα στοιχεία της δικογραφίας και να καταλήξουμε σε συγκεκριμένο συμπέρασμα».

«Θα προχωρήσει αυτή η διαδικασία και από εκεί και πέρα θα αποφασιστεί από τη Βουλή και θα αξιολογηθεί από όλους τους βουλευτές το πώς θα προχωρήσει από εδώ και πέρα και η υπόθεση για τον Κώστα Καραμανλή», σημειώνει.

«Τα κατηγορητήρια να είναι αυτά που πρέπει»

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ράνια Θρασκιά, τονίζει:

«Όταν έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για υφισταμένους, είναι λογικό ότι θα πρέπει για κακουργηματικού χαρακτήρα να είναι και για τον άμεσα προϊστάμενο. Το ΠΑΣΟΚ θεσμικά, όπως έκανε και στις δύο άλλες προηγούμενες περιπτώσεις, τόσο από το πόρισμα της Ευρωπαίας εισαγγελέως όσο και για τον κ. Τριαντόπουλο, έκανε αυτό που όφειλε για να γίνει η προανακριτική».

«Το ΠΑΣΟΚ είδαμε τι έκανε και σε συνεργασία με τα κόμματα της Κεντροαριστεράς από την πρώτη στιγμή και με το πρώτο πόρισμα του κ. Καραμανλή που δυστυχώς τον ξέπλυνε η ίδια του η πολιτική ομάδα και οι βουλευτές της ΝΔ και στην περίπτωση του κ. Τριαντόπουλου. Αυτό θα κάνει και τώρα προκειμένου τα κατηγορητήρια να είναι αυτά που πρέπει, όχι για να καλύψει κανένα θυμικό, αλλά γιατί πρέπει να υπάρξει Δικαιοσύνη», επισημαίνει.

«Να κληθούν όλοι οι μάρτυρες»

«Υπάρχει ένας επιπλέον λόγος να γίνει κανονικά μια προανακριτική διαδικασία. Πρέπει να κληθούν όλοι οι μάρτυρες, να δούμε ακριβώς ποιος ήξερε. Έχουν υπάρξει κάποια έγγραφα από τους γενικούς διευθυντές του υπουργείου Μεταφορών. Θα πρέπει να δούμε τα έγγραφα αυτά έμειναν σε επίπεδο υπουργείου; Διαβιβάστηκαν ενδεχομένως κάπου αλλού; Υπάρχουν δημοσιεύματα που λένε ότι υπήρχε μία αξίωση από τον κ. Καραμανλή για 50.000.000 ευρώ προκειμένου να γίνουν τεχνικές υποδομές στον σιδηρόδρομο και τα χρήματα αυτά δεν δόθηκαν παρά μόνο όταν μετακινήθηκε ο κ. Σταϊκούρας στο υπουργείο Μεταφορών. Αυτό ανοίγει τη βεντάλια των ευθυνών», λέει από την πλευρά του ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Για όλα τα αδικήματα και για όλα τα πρόσωπα πρέπει να γίνει ενδελεχής έρευνα και αυτό μπορεί να γίνει μόνο όπως ορίζει το Σύνταγμα και ο νόμος, να γίνει κανονικά η προανακριτική διαδικασία, να έρθει αν χρειαστεί, αφού δεν έχει κάτι να κρύψει, ακόμα ο κ. Μητσοτάκης στην προανακριτική και να μας πει αν ήξερε, αν ήταν ενήμερος, να κληθεί ο κ. Καραμανλής να απαντήσει σε αυτά τα πολύ σοβαρά τα οποία υπάρχουν αυτήν την στιγμή. Προφανώς υπάρχουν αποχρώσεις ενδείξεις για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα».

Για τα πανεπιστήμια

Οι τρεις τους αντιπαρατέθηκαν και για τη βία στα πανεπιστήμια και τα μέτρα που προτίθεται να φέρνει η κυβέρνηση.

«Από το ’19 και μετά υπήρξε ένας πολύ μεγάλος περιορισμός αυτών των φαινομένων που ζούσαμε πριν το ’19. Αυτό είναι μια βελτίωση. (…) Πρέπει τα κόμματα να σταματήσουν να εκπέμπουν αυτό το μήνυμα ανοχής στην ασυλία», λέει ο κ. Καραγκούνης.

«Η κυβέρνηση έχει ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό σε αυτά τα ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση: ψηφίζει νόμους, δεν τηρούνται ποτέ και μετά βγαίνει επικοινωνιακά, τα λέει όλα από την αρχή, χωρίς εντωμεταξύ να υπάρχει καμία λογοδοσία», υπογραμμίζει η κα Θρασκιά.

«Τα μέτρα θα είναι πειθαρχικού χαρακτήρα προφανώς, υπάρχει το νομικό πλαίσιο, από εκεί και πέρα όμως δεν μπορείς ισοβίως να στερήσεις από κάποιον τη φοιτητική ιδιότητα», σημειώνει ο κ. Τεμπονέρας.

Άλλα Στιγμιότυπα

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Πολιτική

Απόρρητο