Αντιδράσεις προκαλεί η αυστηροποίηση του πλαισίου για αξιόποινες πράξεις στα Πανεπιστήμια, με αφορμή τις πρόσφατες βίαιες επιθέσεις στην Πολυτεχνειούπολη και τη Νομική.
«Τα προβλήματα στο ελληνικό πανεπιστήμιο δεν μπορεί να συνεχίζουμε να τα αντιμετωπίζουμε ούτε κατασταλτικά ούτε τιμωρητικά», λέει στο MEGA ο ποινικολόγος Θεόδωρος Μαντάς,
«Προβλέπεται στον συνταγματικό χάρτη της χώρας η ακώλυτη πρόσβαση σε κάθε βαθμίδα της δημόσιας παιδείας, άρα από την άποψη αυτήν δεν μπορείς να συνδέσεις σε καμία περίπτωση την όποια παραβατική συμπεριφορά… υπάρχουν νόμοι, υπάρχουν διατάξεις, ποινικός κώδικας, ποινικά δικαστήρια να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά κάθε έκνομη συμπεριφορά. Αν προσπαθείς να συνδέσεις την παραβατική συμπεριφορά ενός φοιτητή με το διοικητικό μέτρο της οριστικής ή έστω και της πρόσκαιρης διαγραφής από το πανεπιστήμιο, είναι μία ρύθμιση και μία διάταξη η οποία, κατά την άποψή μου, με προσφυγή στο ΣτΕ θα χαρακτηριστεί αντισυνταγματική».
Σύμφωνα με τον ποινικολόγο:
«Ρυθμίζεται με τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνεία, ειδικά όταν τελούνται πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, έχει τη δύναμη η αστυνομική Αρχή να επέμβει και στην αυτόφωρη διαδικασία να κάνει συλλήψεις, να παραπέμψει στον εισαγγελέα, να παραπέμψει στη Δικαιοσύνη».
«Εγώ, την εναντίωσή μου, την προσδιορίζω στο διοικητικό μέτρο της διαγραφής από το πανεπιστήμιο όταν στον ευρύτερο δημόσιο χώρο για να αποβληθεί ένας δημόσιος υπάλληλος, ένας καθηγητής, ξέρετε πόσο αυστηρά περιορισμένο είναι το πλαίσιο το νομοθετικό;», σημειώνει.