Ο Πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Στυλιανός Κατρανίδης μίλησε στο «Χαμογέλα και Πάλι!» για τα μέτρα για την βία στα πανεπιστήμια.
Ο Πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Στυλιανός Κατρανίδης, μίλησε για την Σύνοδο των Πρυτάνεων και τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση για την βία στα πανεπιστήμια.
«Στην Σύνοδο των Πρυτάνεων μιλήσαμε για θέματα όπως της χρηματοδότησης και των υποδομών των ελληνικών πανεπιστημίων, καθώς και τις μειωμένες ανάγκες που έχουν λόγω του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού. Δεύτερον, αφορούσε στα θεσμικά ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά κι είμαστε σε συνεχή διάλογο με το υπ. Παιδείας. Το τρίτο αφορούσε στο θέμα τω ν διαγραφών, είναι θέματα που θέσαμε στην υπουργό. Δεχθήκαμε μία αντιπροσωπεία φοιτητών, ακούσαμε τις απόψεις τους. Μετά την τοποθέτηση της υπουργείου που μας έθεσε το θέμα της βίας στα πανεπιστήμια, επακολούθησαν τοποθετήσεις επί του θέματος», είπε αρχικά.
«Δεν αφορά σε όλα τα πανεπιστήμια και η αντιμετώπιση δεν μπορεί να είναι ενιαία και τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν με έναν διαφοροποιημένο τρόπο»
«Έχουν γίνει αρκετά πράγματα στα ελληνικά πανεπιστήμια από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος Κεραμέως. Πράγματα τα οποία μπορούσαν να προχωρήσουν, προχώρησαν. Η βία στα ελληνικά πανεπιστήμια έχει μειωθεί. Δεν έχουμε πουθενά ενεργές καταλήψεις. Τα φαινόμενα βίας αλλά η κατάσταση όσον αφορά στο ζήτημα αυτό, δεν είναι ομοιόμορφη στα πανεπιστήμια. Είναι φαινόμενα που παρουσιάζονται σχεδόν αποκλειστικά θα έλεγα, σε έναν πολύ μικρό αριθμό πανεπιστήμιων κυρίως σε αυτά που βρίσκονται στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα. Στα υπόλοιπα πανεπιστήμια της χώρας δεν έχουμε ανάλογα φαινόμενα ή έχουμε πολύ μικρά περιστατικά. Για όπου υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα οφείλει η πανεπιστημιακή κοινότητα με την αρωγή της πολιτείας. Ωστόσο είναι κάτι που δεν αφορά σε όλα τα πανεπιστήμια και η αντιμετώπιση δεν μπορεί να είναι ενιαία και τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν με έναν διαφοροποιημένο τρόπο», συνέχισε ο κ. Κατρανίδης.
Για τις κυρώσεις στους πανεπιστημιακούς: «δεν ειπώθηκε κάτι σχετικό με πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις στους πρυτάνεις εάν δεν εφαρμόσουν τα μέτρα. Οι Πρυτάνεις έχουν ευθύνη να διαφυλάσσουν τα του χώρου τους στο πλαίσιο που θέτει η πολιτεία και στους υπάρχοντες νόμους. Εμείς οφείλουμε στα όσα ανακοινώθηκαν χθες από την υπ. Παιδείας, να ανταποκριθούμε θετικά. Να δούμε καθυστερήσεις που υπάρχουν, που οφείλονται και στην δική μας μεριά αλλά και στην ανελαστικότητα του νόμου. Θα δημιουργήσουμε πειθαρχικά συμβούλια σε επίπεδο ιδρύματος. Κάποια από τα μέτρα του νόμου Κεραμέως, χρειάζονται περαιτέρω εξειδίκευση γιατί πολλοί νόμοι όταν εφαρμόζονται στην πράξη αποδεικνύονται ότι δεν είναι εφαρμόσιμοι και χρηστικοί στον βαθμό που θα έπρεπε να είναι».
«Χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση – Ό,τι έχει δοθεί για την ασφάλεια έχει ήδη δαπανηθεί»
Για την χρηματοδότηση των πανεπιστημίων: τα χρήματα που μας είχαν διατεθεί τα επέχουμε δαπάνησε για την λήψη μέτρων ασφάλειας και ευρύτερα πολιτικής προστασίας. Δηλαδή έχουμε εγκαταστήσει νέες εισόδους ασφάλειας, μαγνητικές κλειδαριές. Ορισμένοι Πρυτάνεις έχουν τοποθετήσει και κάμερες όπου χρειάζεται. Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είχε 170.000 ευρώ, και τα διέθεσε όλα. Εμείς έχουμε βάλει πόρτες ασφάλειας με κάρτες εισόδου. Έχουμε φροντίσει για την περίφραξη του ιδρύματος. Δεν είναι το ίδιο πχ με την πανεπιστημιούπολη στην Πάτρα. Κάμερες δεν έχουμε βάλει εκτός από το κτίριο διοίκησης. Εκεί που χρειάζεται να βάλουμε, θα βάλουμε».
Και συμπλήρωσε ο κ. Κατρανίδης σχετικά: «Τα χρήματα που έχουν δοθεί για την ασφάλεια, δεν υπάρχουν έχουν δαπανηθεί. Χρειάζονται περισσότερα. Αρχικά, δεν υπάρχει υποχρέωση να καταθέσουμε τα σχέδια στο υπ. Παιδείας. Υποχρέωση μας είναι να ενημερώσουμε το υπουργείο ότι έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο ασφάλειας. Χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση κυρίως στα πανεπιστήμια που έχουν τις μεγάλες ανάγκες στο θέμα της ασφάλειας. Στο ΠΑΜΑΚ δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα βίας. Υπάρχουν επεισόδια που γίνονται όμως σε άλλα πανεπιστήμια, που προέρχονται από εξωπανεπιστημιακά στοιχεία με ομάδες που λειτουργούν με καταδρομικό τρόπο. Κάποιοι Πρυτάνεις σε συμβούλια έχουν τοποθετηθεί ότι φαινόμενα βίας προέρχονται και από τους φοιτητές τους. Αν υπάρχει αμετάκλητη ποινική καταδίκη προφανώς και συμφωνώ στην διαγραφή των φοιτητών».