Πολιτική κόντρα για τα περιστατικά βίας στα πανεπιστήμια

Στο κάδρο της πολιτικής αντιπαράθεσης μπαίνουν τα πανεπιστήμια με αφορμή τις κυβερνητικές παρεμβάσεις μετά από τα τελευταία περιστατικά βίας στην Πολυτεχνειούπολη και τη Νομική Σχολή.

Το μπαράζ περιστατικών βίας στους κόλπους των πανεπιστημίων φουντώνουν την πολιτική αντιπαράθεση και φέρνουν την ακαδημαϊκή κοινότητα σε αναβρασμό.

Το πρωί έξω από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων στη Χαλκιδική, φοιτητές πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την επικείμενη διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών τον προσεχή Σεπτέμβριο.

«Είναι ένα μέτρο που θα έρθει να πετάξει στα σκουπίδια τον κόπο τον δικό μας και των οικογενειών μας.

Τα μέτρα της κυβέρνησης

Από την Σύνοδο των Πρυτάνεων, η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε διετή διαγραφή των φοιτητών, που συλλαμβάνονται μέσα στα ΑΕΙ για πράξεις βίας.

«Μιλήσαμε για την αυτοδίκαιη παύση της ιδιότητας του φοιτητή όταν συλλαμβάνεται για αξιόποινης πράξεις, η οποία μπορεί να φτάσει τους 24 μήνες. Διευκολύνουμε τη συγκρότηση του πειθαρχικού και εκεί πλέον θα πηγαίνει και το ερώτηση της οριστικής διαγραφής, όταν πλέον θα υπάρχει αμετάκλητη απόφαση για κάποιον που έχει καταδικαστεί».

Πλέον, καλούνται οι διοικήσεις όλων των πανεπιστημίων έως το τέλος του χρόνου να έχουν ολοκληρώσει και θέσει σε λειτουργία τα συστήματα ελεγχόμενης πρόσβασης και ως το τέλη Ιουλίου να έχουν καταθέσει τα σχέδια ασφαλείας.

Η υπουργός Παιδείας προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για το ζήτημα των ανενεργών φοιτητών, προκειμένου να μην διαγραφούν εφόσον αποδεικνύεται η διάθεσή τους να πάρουν πτυχίο.

«Δεν μπορεί η κυβέρνηση να στοχοποιεί. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι φοιτητές σήμερα εργάζονται, δυσκολεύονται».

Την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για θεσμοθέτηση καρτών εισόδου στα πανεπιστήμια και υπηρεσιών φύλαξης με εσωτερικές δομές που θα συνεργάζονται με την ΕΛ.ΑΣ. επανέλαβε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Για να βγει η ΝΔ μετά από έξι χρόνια να πει ότι πετάξαμε στο κάλαθο των άχρηστων εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και η πανεπιστημιακή αστυνομία ήταν ένα φιάσκο; Τι μας έλεγαν τότε; Ότι είμαστε με τους μπαχαλάκηδες».

Αντιδράσεις για την καταδίκη Κασσελάκη

Σε φυλάκιση 30 μηνών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ με 3ετή αναστολή καταδικάστηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ο Στέφανος Κασσελάκης, για το αδίκημα της συμμετοχής στη διοίκηση αλλοδαπών εταιρειών από αρχηγό κόμματος, που είναι στη Βουλή.

«Είναι ένα πικρό μάθημα από το παρελθόν. Είναι μια πικρή δικαίωση και είναι απλά και μόνο μια απόφαση που συνδέεται με παραβίαση του νόμου περί πόθεν έσχες προσωπικά από τον προηγούμενο πρόεδρο», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας προτίθεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Άλλα Στιγμιότυπα

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Απόρρητο