Επιστολή που προειδοποιεί για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή έλαβε ο πρόεδρος Τραμπ από ομάδα μελών του κογκρέσου και των δύο κομμάτων.
Κόλαφο για την Τουρκία αποτελεί η διακομματική επιστολή προς τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ που υπογράφεται συνολικά από 22 νομοθέτες Κογκρέσου, λίγα μόνο 24ωρα μετά το έταιρο ράπισμα που δέχτηκε η αναθεωρητική στάση της Άγκυρας από την έκθεση του ευρωκοινοβουλίου.
«Για χρόνια, ο πρόεδρος Ερντογάν ανταγωνίζεται τους γείτονες της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο, κατέχοντας παράνομα τμήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρενοχλώντας πλοία στο Αιγαίο Πέλαγος και απειλώντας να εισβάλει στην Ελλάδα και το Ισραήλ. Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν επιδίωξε στενότερους προσωπικούς και πολιτικούς δεσμούς με την ανώτερη ηγεσία της Χαμάς», αναφέρεται στην επιστολή.
Εν τω μεταξύ από την ακριτική Σύμη που η Τουρκία θέλει αποστρατικοποιημένη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας έστειλε μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες.
«Δεν είναι ούτε εθνικά δυνατό ούτε συνταγματικά επιτρεπτό η χώρα να αποποιηθεί διά της παραιτήσεως από την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία και όσα αυτά της αποδίδουν».
Αυτά λίγες μόνο ώρες μετά τις δηλώσεις Φιντάν που υπενθύμισαν την εμμονή της Τουρκίας στο αναθεωρητικό της δόγμα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο:
«Δεν τίθεται πότε λόγος να υποχωρήσουμε από τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο ή στο Αιγαίο. Έχουμε έναν καλό διάλογο με τον νέο υπουργό Εξωτερικών. Τόσο οι δικές τους όσο και οι δικές μας ‘κόκκινες γραμμές’ είναι σαφείς».
Σε διπλωματικό επίπεδο Αθήνα και Άγκυρα αναμένουν την επόμενη συνάντηση Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν στην Αττάλεια στις 14 και 15 Μαΐου στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.