Άκης Σκέρτσος: Τα παιδιά είναι ευάλωτα στον ψηφιακό εθισμό – Το σχέδιο για την ανήλικη βία

Καλεσμένος στην εκπομπή «Buongiorno» ήταν το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

«Έχουμε βία πλέον ψηφιακή»

Λίγες ημέρες μετά την παρουσίαση του εθνικού σχεδίου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων, με μέτρα όπως η εφαρμογή του Kids Wallet και της κοινωνικής εργασίας αντί των αποβολών, ο υπουργός Επικρατείας αναφέρει:

«Οι πολιτικές μας έχουν ξεκινήσει από το 2019. Η Επιτροπή που ασχολήθηκε, από έγκριτους επιστήμονες, έχει κάνει μια αξιολόγηση των πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί έως σήμερα. Είναι 138 από το ‘19 έως το ‘24 και εισηγείται επιπλέον 29 μέτρα πολιτικής για την περίοδο από εδώ και πέρα. Κάνει μια αξιολόγηση και λέει ότι τα έχετε πάει σχετικά καλά, έχετε εφαρμόσει πολλές πολιτικές και κάνει και μία τυπολογία, μια ταξινόμηση των μορφών βίας».

«Έχουμε βία πλέον ψηφιακή, στον ψηφιακό κόσμο που τα παιδιά μας περνάνε πολύ χρόνο από την καθημερινότητά τους», λέει ο Άκης Σκέρτσος, επισημαίνοντας:

«Στους νέους είναι που πρέπει να γίνει η παρέμβαση αν θέλουμε στο μέλλον να έχουμε λιγότερα φαινόμενα βίας. Έχουμε καταστολή για να αντιμετωπίσουμε τα σημερινά περιστατικά βίας, αλλά έχουμε και πρόληψη».

«Έχουν γίνει παρεμβάσεις και στην εκπαίδευση και στην Αστυνομία και στη Δικαιοσύνη», λέει ο υπουργός, σημειώνοντας πως «εργαλεία υπάρχουν, μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερα τα πράγματα και σε αυτό συμβάλλει και η Εθνική Στρατηγική».

«Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά μας είναι πολύ ευάλωτα και επιρρεπή στον ψηφιακό εθισμό. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ψυχικής υγείας».

«Χρειάζεται επαγρύπνηση από τους γονείς», σημειώνει.

«Η κοινωνία των πολιτών πρέπει να αντιδρά»

Με αφορμή τις αντιδράσεις που ξέσπασαν από την κυκλοφορία τραγουδιού γνωστού τράπερ το οποίο έχει προσβλητικό και ρατσιστικό περιεχόμενο απέναντι στα άτομα με αναπηρία, ο υπουργός Επικρατείας λέει:

«Ένα πρόσφατο περιστατικό στο οποίο τοποθετήθηκα ήταν αυτό το τραγούδι το οποίο κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα από έναν καλλιτέχνη της τραπ, που είχε ακραία προσβλητικό περιεχόμενο, ακραία προσβλητικούς στίχους για συνανθρώπους μας με αναπηρία, για άτομα ευάλωτα, για μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, που θεωρώ ανεπίτρεπτο και νομίζω όλοι ως κοινωνία πρέπει να θεωρούμε ανεπίτρεπτο να αποτελεί αντικείμενο ενός τραγουδιού».

«Ένα πρώτο βασικό βήμα είναι να μιλήσουμε, να μην σιωπήσουμε, διότι η σιωπή είναι συνενοχή. Είναι σημαντικό ότι και η Πολιτεία με τον τρόπο της αλλά και η κοινωνία και τα ΜΜΕ και κυρίως οι ίδιοι οι νέοι εκφράστηκαν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και είπαν ‘ως εδώ’, αυτό δεν είναι ένα τραγούδι που πρέπει να μας εκφράζει», συμπληρώνει.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε τη μεταμέλεια του ίδιου του καλλιτέχνη, βγήκε και ζήτησε συγγνώμη. Το να ζητήσεις συγγνώμη, σε πρώτη φάση, είναι ένα βήμα που πρέπει όμως να τεκμηριωθεί και από μία έμπρακτη πράξη», προσθέτει.

«Αυτό που πρέπει να είναι καθαρό είναι ότι όλοι πρέπει να είμαστε σαφείς όταν λέμε ότι δεν μπορούμε να επιτρέπουμε έναν τοξικό λόγο ή έναν λόγο μίσους απέναντι σε συνανθρώπους μας. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Το όριο το βάζει η κοινωνία. (…) Η κοινωνία των πολιτών πρέπει να αντιδρά».

Για την αξιολόγηση στο Δημόσιο

Κλείνοντας τη συνέντευξή του, ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε στην αξιολόγηση στο Δημόσιο.

«Λειτουργεί η αξιολόγηση στον ελληνικό δημόσιο τομέα και μπορεί να γίνει και πολύ καλύτερη».

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Απόρρητο