Πολιτική αντιπαράθεση για την ασφάλεια και την ορθή λειτουργία των πανεπιστημίων

Ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια μετά τα επεισόδια σε Νομική και Πανεπιστημιούπολη ΕΜΠ.

Ο κ. Μαρκόπουλος μίλησε για την κατάσταση στα πανεπιστήμια και την αποτυχία των μέτρων για την διαφύλαξη της ασφάλειας των φοιτητών, αλλά και για την στάση των Πρυτάνεων ως προς το θέμα.

«Θα το πω απλά: Να πάνε σπίτι τους. όσοι δεν μπορούν να πάνε σπίτι τους, δεν διαχειρίζονται την προσωπική τους περιουσία. Διαχειρίζονται την περιουσία του ελληνικού λαού αλλά και το μέλλον του ελληνικού λαού, τα παιδιά μας. δεν νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο για δικαιολογίες. Οι θέσεις αυτές (πχ Πρυτάνεις) έχουν πολλά προνόμια και καλώς τα έχουν, έχουν όμως και μια σειρά ευθυνών και υποχρεώσεων. Και η πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας πρέπει να ενεργοποιηθεί να κρίνει την στάση των Πρυτάνεων και αν δεν κάνουν, να το ξέρουμε. Αυτό που πετάμε την μπάλα στο ένας στον άλλον και «πετάμε χαρταετό» πρέπει να τελειώνει. Δεν μπορεί 6 χρόνια εμείς με μία σειρά «μπρος πίσω» να μην λύνουμε το πρόβλημα. Οι πολιτικοί κρινόμαστε, και επειδή δεν υπάρχει πολύς χρόνος θα κριθούμε σκληρά. Αν κάποιοι από τις Πρυτανικές Αρχές, δεν μπορούν, να πάνε σπίτι τους. Είναι χρέος τιμής της ΕΛ.ΑΣ, να συλλάβει αυτούς τους ανθρώπους στην Πολυτεχνειούπολη που έκαναν επεισόδια και να τους οδηγήσει στην δικαιοσύνη», είπε αρχικά.

Και συνέχισε ο κ. Μαρκόπουλος: «Δεν έχουν γίνει αυτά που έπρεπε να έχουν γίνει. Και κακώς το θέμα έφτασε στον πρωθυπουργό: δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να αναλώνει προσωπικό κεφάλαιο και να τρέχει ο ίδιος σε όλα τα προβλήματα να τα λύσει. Πρέπει να κοιτάξει την ομάδα του ο πρωθυπουργός και αυτή η ομάδα στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν ανταποκρίθηκε».

Ο κ. Κατρίνης με την σειρά του τόνισε: «Αυτή την τοποθέτηση του κ. Μαρκόπουλου, και θα μπορούσε κάλλιστα αυτό να το παγώναμε και αυτή την κουβέντα να την κάναμε 6 χρόνια πριν. Έχουν περάσει 6 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι «βάζουμε τέλος το άσυλο της ανομίας». Όταν λέγαμε ότι αυτό με την πανεπιστημιακή αστυνομία θα είναι φιάσκο, μας κατηγορούσαν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει θέσεις. Καταθέσαμε σχέδιο νόμου που έδινε την δυνατότητα στις Αρχές να ασκήσουν την φύλαξη με δική τους ευθύνη και λογοδοσία. Συμφωνώ στο ότι όποιος δεν μπορεί να πάει σπίτι του, όμως αυτό ισχύει και για την κυβέρνηση. Η δουλειά του υπουργού είναι να πιέζει τα πανεπιστήμια να εφαρμόσουν τον νόμο. Ο κ. Παπαϊωάννου που σήμερα κάνει τον κριτή, ήταν ΓΓ του υπουργείου».

«Και να έχουν εκπονήσει σχέδιο διαφύλαξης 8 στα 10 μεγάλα πανεπιστήμια, αυτά τα έχει χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση; Η απάντηση είναι όχι. Και αυτό που λένε στους Πρυτάνεις είναι να χρηματοδοτηθεί αυτό το σχέδιο από τον Εθνικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας. Δηλαδή να είναι ερευνητικά κονδύλια η φύλαξη των πανεπιστήμιων. Τα πανεπιστήμια παίρνουν σχήματα αλλά ο κύριος ρόλος τους είναι εκπαιδευτικός και ερευνητικός. Εδώ υπάρχουν αντικειμενικές ευθύνες στην κυβέρνηση, που έκανε σημαία την τάξη και τον νόμο στα πανεπιστήμια, είναι 6 χρόνια κυβέρνηση. Αντί η κυβέρνηση να κάνει πράγματα, προσπαθεί συνεχώς να επιρρίπτει ευθύνες εδώ και εκεί», συνέχισε.

Ο κ. Μαμουλάκης τοποθετήθηκε για το ίδιο ζήτημα.

«Νομίζω είναι ξεκάθαρο και ομολογούμενο από την κυβέρνηση ότι το εγχείρημα της αστυνομίας στα πανεπιστήμια απέτυχε παταγωδώς. Ήταν πολιτικό πρόταγμα της ΝΔ η λογική του «νόμος και τάξη» σε όλα τα επίπεδα. Ο τρόπος και η υλοποίηση αποδείχθηκε όχι απλά αναποτελεσματική αλλά ιδιαιτέρως κοστοβόρα για το ελληνικό Δημόσιο. Αυτοί που εντάχθηκαν για την πανεπιστημιακή αστυνομία, επί μήνες είχαν μία άτυπη αργομισθία γιατί δεν υπήρχε προγραμματισμός. Ο κ. Μητσοτάκης εξαπάτησε τον ελληνικό λαό γιατί είχε πρόταγμα το «νόμος και τάξη» και 6 χρόνια μετά το ίδιο συμβαίνει. Η αποτυχία της πανεπιστημιακής αστυνομίας φέρει την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη. Μας κόστισαν πολλά οι εξαγγελίες της ΝΔ χωρίς αποτέλεσμα και επ΄αυτού να βρεθεί μία λύση. Θα πρέπει να υπάξει ένας συντονισμός μεταξύ Πολιτείας και Πρυτανικών Αρχών».

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Πολιτική

Απόρρητο