Στα ύψη βρίσκεται η πολιτική αντιπαράθεση με φόντο την επίθεση κουκουλοφόρων σε εκδήλωση στη Νομική.
«Εγκληματική ενέργεια»
«Αυτό που έγινε πράγματι ήταν αδιανόητο. Θύμισε παλιές εποχές, όπου δυστυχώς έμπαιναν μέσα στα πανεπιστήμια οι μπαχαλάκηδες και οποιοδήποτε παράνομο στοιχείο και έκανε εγκληματικές ενέργειες, γιατί αυτό που έγινε προχθές ήταν μια εγκληματική ενέργεια και εδώ θέλει και μια γενικότερη συζήτηση το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις και ποιες είναι οι ευθύνες όλων», λέει στο MEGA ο υφυπουργός Εργασίας, Κώστας Καραγκούνης.
«Και ημών αλλά και των πρυτανικών Αρχών, με την έννοια ότι από την στιγμή που θα βλέπουν μια έκνομη ενέργεια θα πρέπει αυτομάτως, χωρίς οποιαδήποτε υπεκφυγή ή ανοχή, να μπαίνει μέσα η Αστυνομία και να επιβάλλεται η τάξη».
«Φαντάζομαι ότι σε αυτό υπάρχει μια ομοθυμία όλων των κομμάτων», λέει ο ίδιος, συμπληρώνοντας:
«Από το 2019 και μετά εγκαταστάθηκε μια ηρεμία στα πανεπιστήμια. Δεν υπάρχει ενεργή κατάληψη αυτήν την στιγμή σε κανένα πανεπιστημιακό ίδρυμα σε σχέση με το παρελθόν που είχαμε καθημερινά τέτοια φαινόμενα».
«Νομίζω θα ανακοινωθούν κάποια μέτρα», τονίζει.
«Απόλυτη επιτελική αποτυχία»
Από την πλευρά του, ο Κώστας Τσουκαλάς, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, αναφέρει:
«Στην Νομική, αποκαλύφθηκε η απόλυτη επιτελική αποτυχία του κράτους Μητσοτάκη, του κράτους της ΝΔ. Η κυβέρνηση αυτή εξελέγη με βασική προμετωπίδα ότι θα επιφέρει μια αλλαγή στην ασφάλεια που βιώνουν οι πολίτες σε κάθε έκφανση. Ένα μέρος είναι ενδεχομένως τα πανεπιστήμια. Εδώ είδαμε να καταγράφεται η πλήρης απεικόνιση της αποτυχίας αυτού. Μπήκαν καταδρομικά κάποιοι, δεν ξέρουμε ποιοι μπορεί να ήταν».
«Λέγαμε ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία θα αποτύχει και ότι είναι ένα πυροτέχνημα και ότι η κυβέρνηση τα θέματα ασφαλείας τα βλέπει μόνο ψηφοθηρικά επειδή αγγίζουν ένα μέρος του κοινού της, μόνο σε μια λογική επικοινωνιακής διαχείρισης», σημειώνει.
Όπως λέει ο κ. Τσουκαλάς:
«Τι συμβαίνει στα πανεπιστήμια τα μεγάλα ανά τον κόσμο; Αυτοτελής μονάδα προστασίας η οποία υπάγεται απευθείας στο ίδρυμα. (…) Παράλληλα, έχουμε πει για την κάρτα εισόδου άρα να γνωρίζουμε ποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι εισέρχονται στον χώρο».
«Ανά έναν μήνα, κάπου αποτυγχάνει η κυβέρνηση, το αποδέχεται και εμφανίζεται ως από μηχανής θεός ο πρωθυπουργός που ενώ κανονικά είναι ο υπεύθυνος της αποτυχίας, εμφανίζεται σαν εκείνος που θα λύσει το θέμα».
«Εικόνα κοινωνίας σε παρακμή»
«Επεισόδια σαν και αυτό που έγινε, είναι μια εικόνα κοινωνίας σε παρακμή και μάλιστα αυτό το επεισόδιο ήταν αναβαθμισμένο, δεν ήταν απλά κάποιο επεισόδιο που πετάξαμε κάποιες προκηρύξεις», λέει από την πλευρά του ο Συμεών Κεδίκογλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.
«Εδώ έφυγαν άνθρωποι αιμόφυρτοι. Το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση είχε αυτήν την ιδεοληψία με την Αστυνομία στα πανεπιστήμια όταν όλοι προειδοποιούσαμε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να λειτουργήσει».
«Έχουμε το θεσμικό πλαίσιο, οι νόμοι δεν μας λείπουν. Το θέμα είναι ότι πρέπει να εφαρμοστούν. Είχαμε μια διαφωνία ως κοινωνία για δεκαετίες με το άβατο στα πανεπιστήμια, αφού λύθηκε αυτό μπορεί είτε οι πρυτάνεις να καλέσουν την Αστυνομία είτε η Αστυνομία αυτεπάγγελτα να έρθει. Έχουμε τώρα ένα μπαλάκι ευθυνοφοβίας, ο ένας δεν καλεί τον άλλον, ο άλλος λέει ας με καλούσε. Το θέμα είναι ότι αυτά που είχε πει η κυβέρνηση ακόμα και για τα τουρνικέ, ούτε αυτά έχει προχωρήσει, οι πρυτάνεις λένε ότι δεν έχουμε χρηματοδότηση», σημειώνει.
«Πρέπει να υπάρχουν ασφαλή πανεπιστήμια. Όχι προφανώς να φτάσουμε σε ακραίες καταστάσεις αλλά σίγουρα δεν θα ανακαλύψουμε και τον τροχό. Θα κάνουμε αυτά που γίνονται σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου», καταλήγει.
«Καταδικαστέα περιστατικά»
Από την πλευρά του, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, γραμματέας «NEA ΑΡΙΣΤΕΡΑ», υπογραμμίζει για το συμβάν:
«Εμείς αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως Νέα Αριστερά είναι ότι υπάρχει μια βεντέτα τροφοδοτούμενη από την πλευρά της κυβέρνησης και από την πλευρά της Αστυνομίας με τα πανεπιστήμια. Τέτοια καταδικαστέα περιστατικά, όπως αυτό που συνέβη στη Νομική, γιατί είναι πραγματικά καταδικαστέο και ως πράξη βίας αλλά και ως κίνηση στο εσωτερικό του πανεπιστημίου που λειτουργεί με προβοκατόρικο τρόπο, πρέπει να τα αντιμετωπίζει η πανεπιστημιακή κοινότητα. Το γεγονός ότι σήμερα η κυβέρνηση το μόνο πράγμα που φαίνεται ότι την ενδιαφέρει σε σχέση με την ασφάλεια είναι η βεντέτα της με τα Εξάρχεια, με τα πανεπιστήμια, δείχνει και την ιδεολογική χρήση που έχει γι’ αυτήν η έννοια της ασφάλειας».
Για τη δικογραφία των Τεμπών
Οι τέσσερίς τους αντιπαρατέθηκαν και για τη δικογραφία των Τεμπών που έφτασε στη Βουλή.
«Πρέπει να διαβάσουμε πρώτα απ’ όλα τη δικογραφία, ό,τι ισχύει αυτήν την στιγμή για την τραγωδία αυτήν, η υπόθεση είναι στον φυσικό δικαστή, είτε αφορά τον κ. Τριαντόπουλο είτε η εν εξελίξει δικογραφία, είναι στον φυσικό δικαστή», λέει ο κ. Καραγκούνης.
«Εμείς θα αξιολογήσουμε τη δικογραφία, φαντάζομαι το ίδιο θα κάνουν και τα άλλα κόμματα. Να μην βγάζουν το αποτέλεσμα ή το τι θέλουν πριν διαβάσουν τη δικογραφία».
Από την πλευρά του ο Κώστας Τσουκαλάς σημειώνει:
«Εμείς είπαμε κάτι πάρα πολύ καθαρό. Υπάρχουν οι πληροφορίες και φαίνεται ότι υπάρχουν υφιστάμενα του τέως υπουργού κ. Καραμανλή πρόσωπα, τα οποία παραπέμπονται για κακούργημα. Άρα λέμε ότι το λογικό είναι η παραπομπή να είναι για κακούργημα, όμως βάζουμε τον αστερίσκο του ελέγχου της δικογραφίας. (…) Εμείς θεωρούμε ότι η κυβέρνηση στην ουσία φαίνεται ότι έχει προδιαγράψει ότι θα τον πάει για πλημμέλημα τον κ. Καραμανλή».
Για το θέμα, ο Συμεών Κεδίκογλου λέει:
«Στον κ. Καραμανλή είχαμε τον διευθύνοντα σύμβουλο, τον κ. Τσαλίδη, ο οποίος είχε εγγράφως προειδοποιήσει για την ασφάλεια και παραιτήθηκε ο άνθρωπος. Είχαμε τους συνδικαλιστές, τον κ. Γενηδούνια, ο οποίος τώρα μάλιστα απολύθηκε κιόλας, ο οποίος επανειλημμένως το έλεγε. Το κάναμε εμείς ερώτηση στη Βουλή, θυμάστε τον κ. Καραμανλή με το δάχτυλο που έλεγε γιατί βάζετε θέματα ασφάλειας».
«Αποκαλύπτεται στη δικογραφία ότι έχουμε δύο υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου οι οποίοι εγγράφως έλεγαν και αυτοί για θέματα ασφάλειας. Από την στιγμή που πάνε αυτοί για κακούργημα, έχει μια λογική το να πεις ότι δεν μπορεί όταν όλη η ελληνική κοινωνία μιλάει για έγκλημα, για 57 ανθρώπους, να πάμε σε ένα πλημμέλημα», σημειώνει.
Από την πλευρά του, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης λέει:
«Και εμείς όπως και όλοι θα διαβάσουμε τη δικογραφία και θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε με περισσότερη σαφήνεια σε σχέση με την περιγραφή των αδικημάτων. Από εκεί και πέρα, είναι γνωστά πολλά πράγματα τα τελευταία δύο χρόνια. Ο κ. Καραμανλής γνώριζε, γνώριζε από τα συνδικάτα, από τον Γενηδούνια ο οποίος απολύεται από τη Hellenic Train με τρόπο παράνομο εξαιτίας της συνδικαλιστικής του δράσης και εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν φοβάται και μιλάει και καταθέτει. Γνώριζαν από τον κ. Τσαλίδη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που προειδοποιούσε για τα κενά ασφαλείας και μάλιστα παραιτήθηκε όταν ο κ. Καραμανλής δεν του έδωσε σημασία. Γνώριζαν από τους υπηρεσιακούς παράγοντες».
«Όλη η γνώση, για το ενδεχόμενο δυστύχημα στα τρένα, που είχε ο κ. Καραμανλής, είναι στοιχείο το οποίο θα αξιολογηθεί», καταλήγει.
Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στη Νέα Αριστερά και τη φημολογούμενη αλλαγή ηγεσίας, λέει:
«Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, ο Αλέξης Χαρίτσης είναι ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς και δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα αλλαγής ηγεσίας».