Η ογκώδης και πολυσέλιδη δικογραφία βρίσκεται στη Βουλή, ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες στην ολομέλεια από τον Πρόεδρο της Βουλής και πλέον ήρθε η ώρα των Αποφάσεων και για τον Κώστα Καραμανλή.
Λίγες ώρες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής παραιτείται.
Όλο αυτό το διάστημα, κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν ουκ ολίγες φορές να καλύψουν τον πρώην υπουργό, όταν μάλιστα η εξεταστική επιτροπή αποδείχθηκε ένα μεγάλο φιάσκο.
Με την δικογραφία να βρίσκεται πλέον στη Βουλή, κυβέρνηση και αντιπολίτευση παίρνουν θέσεις μάχης.
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατηγόρησε τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι χωρίς να έχουν μελετήσει τη δικογραφία, προαναγγέλλουν κακούργημα.
Τα έγγραφα που «καίνε» τον Κ. Καραμανλή
Ήταν μόλις 10 ημέρες πριν το δυστύχημα στα Τέμπη, όταν με φόντο την συζήτηση για την επέκταση των αστικών συγκοινωνιών σε Ωροπό και Μαραθώνα, αλλά και τη λειτουργία του ιστορικού «μουντζούρη» στο Πήλιο, είχε κάνει δήλωση από το βήμα της Βουλής.
Αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των ευθυνών. Τα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας εξέθεσαν ανεπανόρθωτα τόσο την κυβέρνηση όσο και τον ίδιο τον πρώην υπουργό.
Από τον Σεπτέμβριο του 2021 ως τον Νοέμβριο του 2022, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, με τρία εξώδικα, είχε ενημερώσει τον ΟΣΕ και το υπουργείο Υποδομών για το έλλειμμα ασφάλειας στους σιδηροδρόμους.
Στις 31 Οκτωβρίου, στο εξώδικο που φέρει την υπογραφή εκ μέρους της Ένωσης, του τότε Πρόεδρου Κώστα Γενηδούνια αναφέρεται:
«Διαπιστώνουμε διαρκώς την κακή κατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής, την έλλειψη συντήρησής της, τη μη λειτουργία φωτοσημάτων και τηλεδιοίκησης εδώ και πολλά έτη, τη μη λειτουργία του συστήματος ETCS (European Traffic Control System), του οποίου η θέση σε λειτουργία προστατεύει έναντι στο ανθρώπινο λάθος και η οποία δεν λειτούργησε ποτέ, παρά το γεγονός ότι έχει εγκατασταθεί στις μηχανές!».
Αντίστοιχα, έναν χρόνο πριν, τον Σεπτέμβριο του 2021, με επιστολή του ο τότε διευθύνοντας σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με αποδέκτες την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και τον ΟΣΕ έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα στον ελληνικό σιδηρόδρομο.
«Είναι δεδομένο ότι οι σημερινές συνθήκες λειτουργίας της κυκλοφορίας και τα προβλήματα στην υποδομή που απαριθμήσαμε καταλήγουν σε συνεχώς μεταβαλλόμενες βραδυπορίες και μονοδρομήσεις, καθιστώντας περισσότερο πιθανά τα ανθρώπινα λάθη με απρόβλεπτες συνέπειες».
Λίγες ημέρες αργότερα ο Φίλιππος Τσαλίδης υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Και μπορεί ο Κώστας Καραμανλής να έχει επιχειρήσει να αντικρούσει την κριτική που έχει δεχθεί σε σχέση με το τι συνέβη πριν από το δυστύχημα στα Τέμπη, έγγραφο με ημερομηνία δέκα μήνες πριν την σύγκρουση των τρένων, πιστοποιεί ότι ο Χρήστος Κατσιούλης, πρόεδρος του έργου της εγκατάστασης του συστήματος σιδηροδρομικής σηματοδότησης, παραιτήθηκε γιατί δεν τηρούνταν τα μέτρα ασφαλείας και ούτε οι συμβάσεις υλοποίησης των έργων. Πρόκειται για άλλο ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι όλοι γνώριζαν τα προβλήματα που υπήρχαν.