Νέα μέτρα και «μπαλάκι» ευθυνών για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια

Με την πανεπιστημιακή αστυνομία να παραμένει επί τέσσερα χρόνια στα χαρτιά και μετά την αιματηρή εισβολή κουκουλοφόρων στη Νομική, η κυβέρνηση προχωρά σε σχέδιο δράσης για την ασφάλεια στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου αποφασίστηκε ότι το κλειδί των υπό επεξεργασία παρεμβάσεων θα είναι οι «συνέπειες», για τους δράστες σε ποινικό, πειθαρχικό, όσο και σε αστικό επίπεδο.

Συνέπειες προβλέπονται και για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα που δεν θα συμμορφωθούν με τις αποφάσεις.

«Πινγκ πονγκ» για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Και το πινγκ πονγκ της απόδοσης ευθυνών για την μη εφαρμογή της πανεπιστημιακής αστυνομίας συνεχίζεται.

«Οι δικοί μας φύλακες οι λεγόμενοι είναι θυρωροί, στην πραγματικότητα δεν είναι φύλακες, δεν έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν κάποιον ο οποίος με τη βία θα εισέλθει μέσα στο Πανεπιστήμιο. Επομένως πάμε σε μια λύση με κάρτα εισόδου. Αυτή η λύση είναι ακριβή και είναι δύσκολο να εφαρμοστεί σε μεγάλα πανεπιστήμια όπως το ΕΚΠΑ, το Πολυτεχνείο και το ΑΠΘ», ανέφερε ο κοσμήτορας Νομικής ΑΠΘ Παναγιώτης Γκλαβίνης.

Μετά την παραδοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι ο νόμος για την πανεπιστημιακή αστυνομία απέτυχε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος άφησε αιχμές κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Από το 2021, που ψηφίστηκε ο νόμος για την πανεπιστημιακή αστυνομία, μόνο 4 πανεπιστήμια από τα 25 που λειτουργούν στη χώρα μας έχουν καταρτίσει ολοκληρωμένα σχέδια ασφαλείας εγκεκριμένα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Η κυβέρνηση φαίνεται να φαντασιώνεται αλλά Τράμπ την επιβολή σιγής νεκροταφείου στα πανεπιστήμια με τουρνικέ πειθαρχικές διώξεις κάμερες και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κάνεις», δήλωσε ο Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ.

Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Τα μέτρα που εξετάζονται

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται συγκεκριμένες «συνέπειες» σε ποινικό, πειθαρχικό και αστικό επίπεδο για τους δράστες.

Πιο συγκεκριμένα θα υπάρχουν:

-Αυτοματοποιημένες Πειθαρχικές Κυρώσεις
-Κυρώσεις σε αστικό επίπεδο για αποκατάσταση ζημιών
-Όχι κυρώσεις για Πρυτάνεις. Όσα γράφονται επ ‘αυτού δεν είναι ασφαλή, τονίζουν από την κυβέρνηση.

Επισημαίνουν πως χρειάζεται μελέτη ακόμα ενώ για τα μέτρα που κυκλοφορούν και αναφέρουν δημοσιεύματα όπως να χρεώνονται απευθείας οι φοιτητές τις όποιες φθορές στα πανεπιστήμια μέσω του ΑΦΜ τους ή τη σύνδεση της κρατικής χρηματοδότησης με την εφαρμογή του νόμου-πλαισίου του 2021, η απάντηση που πήρε το MEGA από κυβερνητικές πηγές είναι πως αυτή τη στιγμή αυτά δεν ισχύουν.

Πρόκειται για σκέψεις που κάποιες μπορεί να προχωρήσουν αλλά τονίζουν πως το ζήτημα είναι σύνθετο.

Ο Περικλής Δημητρολόπουλος για την αποτυχία της πανεπιστημιακής αστυνομίας

Άλλα Στιγμιότυπα

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Πολιτική

Απόρρητο