Για ισχυρές συστάσεις προς το πρόσωπό του και πιέσεις από τη διοίκηση της Hellenic Train κάνει λόγο ο πρώην πρόεδρος των μηχανοδηγών, Κώστας Γενηδούνιας, ο οποίος απολύθηκε μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της εκ νέου υποψηφιότητάς του για πρόεδρος του σωματείου.
«Ισχυρές συστάσεις να μην μιλάω»
«Δεν μπορεί να δοθεί κάποια ερμηνεία διαφορετική από την ενασχόλησή μου με τα συνδικαλιστικά πράγματα, από το ότι ήμουν υποψήφιος, είχε ανακοινωθεί η υποψηφιότητά μου την προηγούμενη μέρα της απόλυσής μου, και πάλι στο σωματείο των μηχανοδηγών», λέει ο ίδιος μιλώντας στο MEGA.
«Ακούω διαρροές ότι ήταν ‘ανεπαρκής η δουλειά του’. Υπάρχουν email, βέβαια εμένα το email μου μία ώρα μετά την απόλυσή μου το κλείσανε το εταιρικό, έχω κρατήσει όμως αυτά που πρέπει. Υπήρχε μια αλληλογραφία ότι κάνεις πολύ καλή δουλειά. Δεν εξηγείται κάπως διαφορετικά. Επικοινώνησαν όλοι οι συνάδελφοι αλλά και διευθυντικά στελέχη τα οποία μου είπαν ότι διαφωνούν με την απόφαση».
Όπως αναφέρει ο Κώστας Γενηδούνιας:
«Εγώ έχω καταθέσει τα πάντα, ήμουν ο πρώτος μάρτυρας που κάλεσε ο κ. Μπακαΐμης, καταθέτοντας περίπου 110 σελίδες, δεκάδες επιστολές, εξώδικα, διαμαρτυρίες διαχρονικές για τα προβλήματα που υπήρχαν στον σιδηρόδρομο. Έχουν κατατεθεί, είναι γραπτά. Αυτό που υπήρχε συνεχώς ήταν ισχυρές συστάσεις να μην μιλάω, από τη διοίκηση. Η τελευταία που ήταν και γραπτή μάλιστα, ήταν ότι ζήτησα την άδεια να συμμετέχω σε ένα ντοκιμαντέρ ως πρώην πρόεδρος του σωματείου, ως βασικός μάρτυρας σε όλα αυτά νομίζω ότι μπορώ να συμμετέχω να πω την άποψη των μηχανοδηγών όπως την ζούσα εγώ τότε, και μου είπαν μια ισχυρή σύσταση ότι βέλτιστη επιλογή είναι να μην συμμετέχεις».
«Ενώ ήμουν ‘στέλεχος’ της Hellenic, είχα μιλήσει τον Απρίλιο σε μια εκδήλωση που είχε γίνει στο Ευρωκοινοβούλιο για την κα Καρυστιανού. Υπήρχε μια έντονη πίεση προς το πρόσωπό μου τότε, αναγκάστηκα να στείλω μια επιστολή στη διοίκηση, έγινε μια συνάντηση τότε στην οποία ξεκαθαρίστηκε ότι ο ρόλος που μου είχε προταθεί δεν συνάδει ή δεν σημαίνει ποτέ ότι εγώ θα σταματήσω να μιλάω για αυτά που είχα καταθέσει», συμπληρώνει.
«Όταν μετακινήθηκα σε διοικητική θέση, εγώ είπα ένα πράγμα: ότι παραμένω μηχανοδηγός, διατηρώ τα ίδια δικαιώματα του μηχανοδηγού, διατηρώ τα διπλώματά μου, θα κάνω και δρομολόγια», αναφέρει, επισημαίνοντας:
«Έστειλα ένα email και ζήτησα μια άδεια και μου απαντήσανε όχι. Μια ισχυρή παραίνεση, δεν θυμάμαι πώς μου το γράψανε, ‘είναι ισχυρή βούλησή μας να μην συμμετέχετε’. Στο ντοκιμαντέρ. Σου συστήνουμε ισχυρά, κάπως έτσι το είχαν γράψει, υπάρχουν αυτά, γραπτά είναι».
«Όσο ήμουν συνδικαλιστής υπήρχε ένα κλίμα τότε ότι παιδιά μην μιλάμε τόσο πολύ», τονίζει.
«Το θέμα θα φτάσει στο Ευρωκοινοβούλιο»
Αναφερόμενος στην κατάθεση που έδωσε στον ανακριτή, ο κ. Γενηδούνιας λέει:
«Η κατάθεση περιέχει όλα τα έγγραφα. (…) Προφανώς όταν καταθέτεις κάτι αναφέρεις και πώς έχει γίνει αυτό. Αυτό λοιπόν προφανώς είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει. Αυτά τα στοιχεία περιέγραφαν ακριβώς την κατάσταση στο σιδηροδρομικό δίκτυο, απαριθμούσαν γεγονότα και συμβάντα και λέγαμε ότι αυτά είναι πρόδρομοι ενός πολύ σοβαρού ατυχήματος που θα χαθούν ανθρώπινες ζωές».
Σχετικά με την απόλυσή του σημειώνει:
«Το θέμα θα φτάσει από την ευρωπαϊκή μας ομοσπονδία, το σωματείο των μηχανοδηγών, στην οποία ήμουν ενεργό μέλος του διοικητικού της συμβουλίου, έχω μιλήσει με τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής μας ομοσπονδίας, θα φτάσει στο Ευρωκοινοβούλιο μέσα στην εβδομάδα».
«Εγώ έλαβα μια απόλυση με την υπογραφή του CEO. Δεν μπορώ να αποδείξω αν υπάρχει κάποια εντολή πέρα από αυτήν του διευθύνοντος συμβούλου της Hellenic. Αλλά όμως όταν δεν βγαίνει το αυτονόητο, ένα κυβερνητικό στέλεχος κορυφαίο να στηρίξει τον μάρτυρα, δεν θα πω εγώ τον εργαζόμενο, ότι παιδιά αυτός είναι μάρτυρας, ας καταθέσει και μετά τον…», προσθέτει.
«Η Hellenic Train επιδοτείται από το κράτος. Ο κ. Κυρανάκης θα πρέπει να ξέρει, και ο κάθε υφυπουργός, ότι στην υπογραφή της σύμβασης μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και Hellenic Train υπάρχει ο όρος, ρητός, που προβλέπει ότι τα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα όσων εργάζονται στη Hellenic Train, επειδή αυτή επιδοτείται, προστατεύονται. Αυτός ο όρος μπήκε τον Δεκέμβριο του 2015, υπάρχει και σήμερα».
Όπως λέει ο ίδιος θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την απόλυσή του.
«Καταφανώς θα τη ρίξουμε στα δικαστήρια».
Για την ανάρτηση Πλακιά
Απαντώντας στην ανάρτηση του Νίκου Πλακιά, συγγενούς θύματος, σχετικά με τον ίδιο, στην οποία μεταξύ άλλων λέει ότι θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί αφού γνώριζε τα προβλήματα, απαντά:
«Υπάρχει απεριόριστος σεβασμός στο πρόσωπο του κ. Πλακιά. Σέβομαι τον αγώνα του για την απόδοση Δικαιοσύνης και για να βρεθούν πραγματικά οι υπαίτιοι του εγκλήματος των Τεμπών. Να παραιτηθώ από τι; Είναι σαν λέμε ότι όλοι οι μηχανοδηγοί που εργαζόμαστε και γνωρίζουμε τα προβλήματα να παραιτηθούμε; Αν κάποιος έπρεπε να παραιτηθεί, αυτός δεν ήταν ο Γενηδούνιας. Ήταν αυτοί οι οποίοι έστελνε τα εξώδικα ο πρόεδρος του σωματείου των μηχανοδηγών και όλοι οι μηχανοδηγοί μαζί. Εγώ είμαι ένα πρόσωπο το οποίο είμαι ο πρόεδρος, ένας εργαζόμενος είμαι, εκλέγομαι δημοκρατικά από τους εργαζόμενους».
Μιλώντας για την απόλυσή του, λέει:
«Όταν γίνεται αυτό σε ένα πρόσωπο το οποίο είναι μάρτυρας για τα Τέμπη κρίσιμος, έχει δώσει αυτόν τον αγώνα το σωματείο, προφανώς είναι ένα μήνυμα προς τους εργαζόμενους και σε μια περίοδο που έχει ψηφιστεί ένα πλήρως αντεργατικό πλαίσιο. Το ότι δεν έλαβα εγώ τον λόγο της απόλυσής μου είναι λόγω του ότι έχει ψηφιστεί αυτός ο αντεργατικός νόμος που λέει ότι δεν υπάρχει λόγος να γράφεις τον λόγο απόλυσης».
Για τα τρένα σήμερα
«Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει πάρα πολύ», λέει ο κ. Γενηδούνιας σχετικά με τον σιδηρόδρομο.
«Εμένα μου έκανε τρομερή εντύπωση ότι μπήκε ο κ. Κυρανάκης στο τρένο δύο χρόνια μετά τα Τέμπη, κατέβηκε στη Θεσσαλονίκη και ‘άδειασε’ τον προκάτοχό του. Υπάρχει μια κατάσταση ότι δύο χρόνια μετά τα Τέμπη δεν λειτουργεί πουθενά το ETCS, σε κανένα μέρος του σιδηροδρομικού δικτύου. Στο κομμάτι της τηλεδιοίκησης και της σηματοδότησης φτιάχτηκε αυτή στο Αθήνα – Θεσσαλονίκη 5 μήνες μετά τα Τέμπη αλλά δεν λειτούργησε το ETCS, έγινε ο ‘Daniel’, καταστράφηκε ένα τμήμα του δικτύου 100 χλμ. και δύο χρόνια τώρα δεν έχουν στρίψει ούτε βίδα σε αυτό το κομμάτι. Τα τρένα, αυτό που έγινε μετά τα Τέμπη, είναι ότι μειώθηκαν οι ταχύτητές τους, κυκλοφορούν ελάχιστα τρένα πλέον, έχουν αυξηθεί οι σταθμοί που λειτουργούν, υπάρχουν δύο σταθμάρχες σε κάθε σταθμαρχείο, έχουν αυξηθεί οι δικλείδες ασφαλείας».
«Αν δεν αποδοθεί Δικαιοσύνη και αν ο κόσμος δεν δει ότι πραγματικά τιμωρήθηκαν όσοι είναι υπαίτιοι πραγματικά για το έγκλημα των Τεμπών, δεν θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου», καταλήγει.