Ο ΓΓ Έρευνας και Καινοτομίας του υπ. Ανάπτυξης, Τάσος Γαϊτάνης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας, μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα νέα στοιχεία στην υπόθεση των Τεμπών και για τις πολιτικές εξελίξεις.
Ο κ. Γαϊτάνης μίλησε για την υπόθεση των Τεμπών και την δικογραφία για τον κ. Καραμανλή που πήγε στην Βουλή.
«Η δικογραφία χθες γνωστοποιήθηκε στα κόμματα. Φαίνεται να είναι δικογραφία των Τεμπών και δεν έχει σχέση με την σύμβαση 717. Εμείς θα διαβάσουμε την δικογραφία και αφού λάβουμε γνώση θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η ΝΔ δεν θα μπει εμπόδιο στο να υπάρξει διαλεύκανση της υπόθεσης. Η υπόθεση, τον προηγούμενο καιρό εργαλειοποιήθηκε πλήρως από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έγινε μια προσπάθεια τυμβωρυχίας, να στηθούν πολιτικά αφηγήματα πάνω σε ένα τραγικό δυστύχημα που κόστισε την ζωή σε 57 ανθρώπους. Ειδικά με την υπόθεση του κ. Καραμανλή που το ΠΑΣΟΚ, έλεγε για την 717 ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες, εμείς λέγαμε να φέρουν κατηγορητήριο. Αυτό δεν συνέβη», είπε αρχικά.
«Ο εισαγγελέας βάσει του Συντάγματος, μόλις πέσει πάνω στο πολιτικό πρόσωπο, είναι υποχρεωμένος, χωρείς να κάνει καμία κρίση να στείλει την δικογραφία στην Βουλή και αυτομάτως αυτή την κρίση την αναλαμβάνει η Βουλή με τις διαδικασίες που γνωρίζουμε. Για να τοποθετηθεί η ΝΔ επί τούτου, πρέπει να διαβάσει την δικογραφία. Είναι κάπως οξύμωρο να μην κατηγορείται ο κ. Σπίρτζης και να κατηγορείται μόνο ο κ. Καραμανλής. Η διαδικασία που έγινε με τον κ. Τριαντόπουλο, είχε ως στόχο να πάει το φυσικό πρόσωπο στον δικαστή. Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν με τον κ. Τριαντόπουλο είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες και προβλεπόμενες. Φαίνεται πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ίσως να επιδιώκουν να στηθεί άλλη μία σκηνή για να παιχθεί ένα ακόμη έργο, ένα άλλο πολιτικό αφήγημα», συνέχισε ο κ. Γαϊτάνης.
Ο κ. Χριστοδουλάκης με την σειρά του μίλησε για την δικογραφία για τα Τέμπη και τον Κ. Καραμανλή.
«Εκτιμώ ότι το Σύνταγμα δεν περιέγραψε τις διαδικασίες του με σκοπό να στήνει κάποιος έργα και σκηνές πολιτικών show. Περιέγραψε τις διαδικασίες του δομημένα ώστε να ακολουθούνται όλες, από το ανακριτικό έργο της Προανακριτικής. Δικαστήρια στα πάνελ δεν έγιναν. Υπάρχει όμως κάποιος που δίκασε και αθώωσε σε πάνελ: ο πρωθυπουργός, λίγες μέρες μετά το δυστύχημα. Υπάρχει σήμερα δικογραφία που αφορά πολιτικά πρόσωπα. Εμείς θα κάνουμε το αυτονόητο: προανακριτική επιτροπή, ανακριτικό έργο στην Βουλή, πόρισμα παραπομπής στο δικαστικό συμβούλιο εφόσον προκύψουν ευθύνες και ενδείξεις για να παραπεμφθεί. Την προηγούμενη φορά που δήθεν το ΠΑΣΟΚ είπε για ευθύνες του κ. Καραμανλή, δεν τις βγάλαμε από το κεφάλι μας, υπήρχε πόρισμα της ευρ. εισαγγελίας για συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν στην 717. Η ουσία είναι να διερευνηθεί εάν υπάρχουν ευθύνες και τι μορφής, για τον λόγο για τον οποίο το 2023 κινούνταν στην ίδια γραμμή και συγκρούστηκαν δύο τρένα. Καταλαβαίνω από αυτά που έχει πει ο πρωθυπουργός για ασφαλή τρένα το 2027, ότι για να εγγυάται για το 2027, σήμερα δεν υπάρχουν ασφαλή τρένα στην Ελλάδα. Αν το εγγυάται και σήμερα αυτό, τότε λέει παραμύθια για το 2027. Αν δεν το εγγυάται να μας απαντήσει γιατί τα τρένα κινούνται ακόμα», επεσήμανε.
Και συνέχισε ο κ. Χριστοδουλάκης: «Στην νομική διάσταση, ο ενδεχόμενος δόλος που μπορεί να συνδέεται με κακουργήματα δεν φορά στην πρόθεση αποκλειστικά, αφορά και στην αντίληψη ότι πιθανές πράξεις και παραλείψεις θα συνδέονταν δυνητικά με τον κίνδυνο πρόκλησης δυστυχήματος».
Ο κ. Μπάρκας υπογράμμισε αναφορικά με την απόλυση του Κ. Γενηδούνια: «Το 2019 ως υφ. Εργασίας, ψήφισα έναν νόμο ο οποίος έλεγε για τον αιτιολογημένο λόγο απόλυσης. Το 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ ακύρωσε αυτή την ρύθμιση, την αιτιολογία της απόλυσης δηλαδή. Ο κ. Γενηδούνιας, είναι ο άνθρωπος που επί μία 3ετία με εξώδικα, έστελνε στον κ. Καραμανλή, έλεγε ότι υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα στην λειτουργία των σιδηροδρόμων κι ότι θα θρηνήσουμε θύματα. Έκανε εξώδικα και απεργίες όπου τότε έσπευδε η ΝΔ και η κυβέρνηση όλα αυτά να τα βγάλει παράνομα και καταχρηστικά. Η γραμμή έχει χαραχθεί είναι η γραμμή Τριαντόπουλου την οποία θα τηρήσει κατά γράμμα η ΝΔ. Τα κόμματα θα διαβάσουν την δικογραφία και θα καταλήξουν. Να αποφασίσουν τα κόμματα τι κατηγορίες προτείνουν. Η ΝΔ ή θα δεχθεί την πρόταση αν μιλάμε για πλημμελήματα, ή αλλιώς η ίδια θα καταθέσει πρόταση για πλημμελήματα. Όλα είναι ανοιχτά με βάση το κατηγορητήριο. Θα διαβάσουμε την δικογραφία και θα καταθέσουμε πρόταση για κατηγορητήριο με βάση την ίδια την δικογραφία. Δεν θα σπεύσω να πω ποια θα ειναι η πρότασή μας. Υπάρχει η πιθανότητα, να κατατεθεί με μία άλλη ΚΟ ή βουλευτές που θέλουν να ακολουθήσουν την πρότασή μας».