Προεδρικό Διάταγμα: Χιλιάδες οικόπεδα «χάνουν» το δικαίωμα δόμησης και απαξιώνονται

Μέχρι και το 90% της αξίας τους, θα δουν χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων να χάνεται, καθώς Προεδρικό Διάταγμα, στερεί το δικαίωμα δόμησης σε οικόπεδα κάτω των 2 στρεμμάτων που βρίσκονται σε οικισμούς με λιγότερους από 2.000 κάτοικους. Αυτομάτως η αξία των οικοπέδων αυτών πέφτει στα τάρταρα καθώς μετατρέπονται σε απλά χωράφια.

«Θύελλα» αντιδράσεων έχει προκαλέσει το Προεδρικό Διάταγμα βάσει το οποίου χιλιάδες οικόπεδα χάνουν το δικαίωμα δόμησης σε μικρούς οικισμούς κάτω 2,000 κατοίκων με αρκετούς ιδιοκτήτες πραγματικά να βλέπουν την περιουσία τους να απαξιώνεται εν μια νυκτί, όπως αναφέρει και το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ».

Πάντως, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Προεδρικό Διάταγμα δεν αλλάζει προς το παρόν το καθεστώς δόμησης των οικισμών της χώρας.

«Πολλές φορές ακόμα και οι ειδικοί μηχανικοί δυσκολεύονται να το κατανοήσουν. Είναι ότι οι προδιαγραφές που έχουμε τώρα με το Προεδρικό Διάταγμα θα μας δώσουν μια μεθοδολογία ανά κάθε οικισμό. Δεν έχει αλλάξει πάντως τίποτα από χθες μέχρι σήμερα στο καθεστώς δόμησης των οικισμών της χώρας».

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 12.800 οικισμοί κάτω των 2.000 κατοίκων.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στη Σαντορίνη, όπου οι οικισμοί Φηροστεφάνι, Ημεροβίγλι και Οία έχουν επεκταθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, εκτιμάται ότι περίπου 350-400 οικόπεδα θα βρεθούν εκτός ορίων, με συνολική απώλεια αξίας που ξεπερνά τα €200 εκατομμύρια.

Στους οικισμούς του Πηλίου, εκτιμάται ότι το 18% των εντός ορίων οικοπέδων θα βρεθούν εκτός, επηρεάζοντας περίπου 1.200 ιδιοκτήτες.

Την αντίθεσή του με το Προεδρικό Διάταγμα 194/2025, το οποίο αφορά την οριοθέτηση οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, εξέφρασε μέσω δήλωσής του ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Tο Π.Δ., γυρίζει τη χώρα κυριολεκτικά έναν αιώνα πίσω. . Ο αποκλεισμός των χιλιάδων μικρών ιδιοκτησιών από την οικοδομησιμότητα, συντείνει στην οικονομική πίεση που υφίστανται τα νοικοκυριά και οδηγεί σε περαιτέρω απαξίωση της περιουσίας τους».

Ερώτηση υπήρξε για το θέμα και από τον «γαλάζιο» βουλευτή Μάνο Κόνσολα.

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος οφείλει να εξετάσει τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης νομοθετικής παρέμβασης».

Μετά το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί -σύμφωνα με πληροφορίες- το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος επεξεργάζεται ειδική ρύθμιση, ώστε να μην επηρεάσει τους περισσότερους ιδιοκτήτες, ενώ είναι δύσκολο να σωθούν μικρές περιουσίες κάτω των 500τμ.

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Mega Stories

Mega Stories

Ιστορίες οικογένειας σε μια Ελλάδα που «γερνάει»

Απόρρητο