Μας έκαναν τα χωράφια μας οικόπεδα μέσα σε μία νύχτα λένε σε απόγνωση αμέτρητοι ιδιοκτήτες.
Νιώθουν πως το προεδρικό διάταγμα που τα αλλάζει όλα απαξιώνει την περιουσία τους και διαμαρτύρονται. Από την άλλη είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος λέει πως απλά εναρμονίστηκε με το ΣΤΕ μια απόφαση που συρρικνώνει σημαντικά τα όρια, ρίχνοντας ουσιαστικά στην εκτός σχεδίου περιοχή ιδιοκτησίες, οι οποίες έως τώρα θεωρούνταν εντός των οικισμών.
Οι αλλαγές αφορούν:
-Οικόπεδα σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
-Με έκταση κάτω από δύο στρέμματα.
-Βρίσκονται στη Γ’ ζώνη οικισμών (δηλαδή επεκτάσεις μετά το 1983)
-Δεν είναι πλέον οικοδομήσιμα.
-Όσοι είχαν ήδη προλάβει να χτίσουν, δε θα υποστούν κάποια συνέπεια
Αυτό αναμένεται να συμβεί σε δύο χρόνια όταν θα ολοκληρωθούν τα τοπικά πολεοδομικά ενώ οι άδειες, θα εκδίδονται με τα σημερινά δεδομένα.
Για παράδειγμα, στον Αμπελάς στην Πάρο, ένα οικόπεδο 500 τ.μ. όπου η αξία του 200.000-250.000 €, αν βρεθεί εκτός σχεδίου, θα χάσει το 70-80% της αξίας του (μη οικοδομήσιμο).
Εκτός τόπου και χρόνου το διάταγμα λένε οι τοπικοί φορείς που θέλουν αλλαγές
Το συγκεκριμένο Π.Δ. αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών, γράφει ο Ταχυδρόμος.
Το ΣΤΕ υπεραμύνεται της απόφασης του με ανακοίνωση του ουσιαστικά καλεί την κυβέρνηση να αλλάξει όσα θεωρεί πως πρέπει να αλλάξει.
Εάν η Διοίκηση κρίνει αναγκαία και σκόπιμη την επέκταση των ορίων των οικισμών της Χώρας για την οικιστική ή άλλου είδους αξιοποίησή τους, θα πρέπει να προωθήσει κατά προτεραιότητα την πολεοδόμηση των αναγκαίων εκτάσεων για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού, γράφει η Νέα Κρήτη.
Την ίδια ώρα, φαίνεται πάντως πως το «τσουνάμι» αντιδράσεων φέρνει αλλαγές και το «ΒΗΜΑ» αποκαλύπτει πως κυβερνητικά στελέχη μιλώντας στο «Βήμα» αφήνουν να εννοηθεί ότι ήδη βρίσκεται υπό επεξεργασία ένα σχέδιο ρύθμισης.
«Προφανώς δεν θα μπορέσουν να σωθούν οικόπεδα των 300 ή 400 τετραγωνικών, αλλά θα περιοριστεί ο αριθμός όσων επηρεάζονται».
Οι ιδιοκτήτες από την άλλη σημειώνουν πως είναι ανέντιμο να χάνουν την περιουσία τους για την οποία όμως το κράτος ζητούσε κανονικά τόσα χρόνια ΕΝΦΙΑ.