Κόσμος

Προκαλεί και πάλι ο Ερντογάν: Με προσευχή στην Αγία Σοφία ξεκίνησε το Ραμαζάνι

14.04.2021 | 14:06

Λίγους μήνες μετά την προκλητική απόφαση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν να μετατρέψει τον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας – αναφορά για την Ορθοδοξία- σε τζαμί, οι τουρκικές αρχές ρίχνουν και άλλο λάδι στη φωτιά τοποθετώντας τον στο επίκεντρο μιας εκ των σημαντικότερων περιόδων του χρόνου για το Ισλάμ.

Με προσευχή του μουεζίνη από τον μιναρέ και ευχή για καλό ραμαζάνι τοποθετημένη στον τρούλο της βασιλικής της Αγίας Σοφίας ξεκίνησε η περίοδος της νηστείας για τους μουσουλμάνους στην Τουρκία.

Παρόλο που η πανδημία καλπάζει στην Τουρκία, δεκάδες πιστοί βρέθηκαν στο εσωτερικό του ναού και παρέστησαν στην πρώτη προσευχή για το ξεκίνημα του ιερότερου μήνα για τους μουσουλμάνους εδώ και 87 χρόνια.

Ο ιμάμης ήταν ο μόνος χωρίς μάσκα ανάμεσα στους πιστούς, που κάθισαν σε προκαθορισμένα σημεία για να εξασφαλιστεί η τήρηση ασφαλών αποστάσεων.

Η προσευχή στην Αγία Σοφία έγινε ενώ τα περισσότερα τζαμιά στην Τουρκία παρέμειναν κλειστά. Λίγες ώρες νωρίτερα οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σχεδόν 60.000 νέα κρούσματα μέσα σε μια ημέρα, αριθμό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας.

Ο Ερντογάν, που από την αρχή της κρίσης προσπαθεί να αποφύγει το κλείσιμο των μεγάλων αστικών κέντρων εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων, αναγκάστηκε χθες να ανακοινώσει νέα, πιο αυστηρά μέτρα.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες οι Τούρκοι πρέπει να ξεχάσουν τα παραδοσιακά δείπνα ιφτάρ του Ραμαζανιού καθώς η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 7 αντί στις 9 το βράδυ. Για να αποφευχθούν οι συνωστισμοί απαγορεύονται οι μαζικές προσευχές, όλες οι κοινωνικές εκδηλώσεις και τα ταξίδια προς άλλες περιοχές.

 

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 14/04/2021

Κόσμος