Ελλάδα

Συσκευή που ελέγχει την ποιότητα του αέρα από το πανεπιστήμιο δυτικής Αττικής

09.01.2021 | 08:27 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα μίλησαν οι κ.κ. Κωνσταντίνα Σκαναβή, καθηγήτρια, διευθύντρια Τομέα Περιβαλλοντικής Υγείας και Κώστας Ντελέζος, υγιειονολόγος, λέκτορας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αναφορικά με τη συσκευή που δημιούργησε το πανεπιστήμιο, η οποία ελέγχει την ποιότητα του αέρα.

«Το τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής υγείας έχει μακρά ιστορία σε θέματα διαχείρισης δημόσιας και κοινοτικής υγείας, και ιδιαίτερα θέματα υγιεινής και ασφάλειας εργασίας. Από το 1983 υπηρετεί αυτό το πεδίο. Αυτό που μας προκαλεί αγωνία σήμερα είναι τι θα γίνει τώρα που ανοίγουν τα σχολεία, ενώ είναι χειμώνας. Οι χώροι είναι κλειστοί και ξέρουμε ότι ο σιωπηλός δολοφόνος της εποχής μας είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση», είπε η κ. Σκαναβή.

«Βγαίνουν οδηγίες από την πολιτεία. Αλλά όλοι οι χώροι δεν είναι ίδιοι. Υπάρχουν χώροι που είναι τυφλοί, δεν έχουν παράθυρα. Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ομάδα μας από πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο, λένε ότι δεν έχει κανένα νόημα να χρησιμοποιούμε απιονιστές, αφυγραντήρες κλπ. Στόχος μας είναι να μετράμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αέρα που έχουμε μέσα σε ένα χώρο. Έχουμε δύο μηχανήματα που μετρούν το οξυγόνο και το επίπεδο υγρασίας, αλλά και το αν υπάρχει πρόβλημα με τον αέρα μέσα σε ένα χώρο, ώστε να παρέμβουμε, ανοίγοντας πχ. ένα παράθυρο», είπε ο κ. Ντελέζος.

«Όταν έχουμε ποιοτικό αέρα μέσα στο χώρο ο ιός μπορεί να επιζήσει πολύ πιο δύσκολα. Αυτό θέλουμε εμείς, να διατηρούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αέρα στο χώρο», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Μιλάμε για ένα σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης, το οποίο είναι τεράστια δικλείδα ασφαλείας για την επανεκκίνηση», τόνισε η κ. Σκαναβή.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 09/01/2021