Στενεύουν ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια για την Ελλάδα, μετά τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup, που αναγνώρισε την πρόοδο στη διαπραγμάτευση, αλλά δεν διαπίστωσε ότι είναι κοντά η συμφωνία, με αποτέλεσμα να μην αναμένεται καμία κίνηση από Βρυξέλλες και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ενίσχυση της ρευστότητας.
Στενεύουν ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια για την Ελλάδα, μετά τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup, που αναγνώρισε την πρόοδο στη διαπραγμάτευση, αλλά δεν διαπίστωσε ότι είναι κοντά η συμφωνία, με αποτέλεσμα να μην αναμένεται καμία κίνηση από Βρυξέλλες και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ενίσχυση της ρευστότητας.
Ο Γιάννης Βαρουφάκης είπε ότι η ελληνική πλευρά έχει δύο εβδομάδες προθεσμία για να συμφωνήσει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μόνο για τόσο μικρό χρονικό διάστημα επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα.
"Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας. Το θέμα της ρευστότητας είναι ένα εξαιρετικά επείγον ζήτημα. Αυτό είναι γνωστό σε όλους. Ας μην εθελοτυφλούμε. Το γεγονός ότι δεν αναφέρεται στο ανακοινωθέν σημαίνει ότι τα μέλη του Eurogroup δεν θεώρησαν ότι πρέπει να αναφερθεί σήμερα. Σήμερα σκεφτήκαμε και αποφασίσαμε από κοινού ότι σημασία έχει να γνωστοποιήσουμε δημοσίως τα μεγάλα βήματα που έχουν επιτευχθεί, να διατηρήσουμε ένα καλό κλίμα για να επιλυθεί το ζήτημα το συντομότερο δυνατό πριν γίνουν δεσμευτικοί οι περιορισμοί της ρευστότητας. Θεωρώ ότι βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχουμε μιλάμε για τις προσεχείς μια-δύο εβδομάδες", δήλωσε.
Μετά από την πληρωμή του ΔΝΤ, στις 13 Μαίου πρέπει να πληρωθούν 500 εκατ. ευρώ για μισθούς και στο τελευταίο τριήμερο του μήνα 1,1 δισ ευρώ για μισθούς- συντάξεις, 900 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά Ταμεία, 350 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία του Κράτους, 400 εκατ. ευρώ για τόκους.
Τον Ιούνιο, στο διάστημα 5 ως 19 Ιουνίου θα πρέπει να βρεθούν και να πληρωθούν περίπου 1,6 δισ ευρώ μόνο προς το ΔΝΤ, ενώ στη διάρκεια του μήνα θα πρέπει να πληρωθούν 1,6 με 1,7 δισ ευρώ για μισθούς- συντάξεις, 850 με 900 εκατ. ευρώ σε Ταμεία, 300 με 350 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία του Κράτους, 500 εκατ. ευρώ για τόκους.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι η εκταμίευση της βοήθειας μπορεί να γίνει και σε δόσεις, αλλά ανάλογα με την εφαρμογή της συμφωνίας, βήμα – βήμα.
Αποφασίζει την Τετάρτη η ΕΚΤ
"Κλειδί" χαρακτηρίζεται η στάση της ΕΚΤ στη συνεδρίαση του δ.σ. της την Τετάρτη. Η εκτίμηση, όπως αναφέρει και το Bloomberg, είναι ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε μεγαλύτερο "κούρεμα" των ενεχύρων που δέχεται από τις ελληνικές τράπεζες, μετά από τις χθεσινές εξελίξεις.
Ωστόσο, μετά από ερώτηση της Σοφίας Δήμτσα και του Mega, φάνηκε ότι ο Γ. Βαρουφάκης και η κυβέρνηση περιμένουν κάτι παραπάνω. "Εμείς κρίνουμε ότι όπως τότε δεν έπρεπε να αφαιρεθεί το waver έτσι και σήμερα θα έπρεπε να έχει επιστρέψει", απάντησςε. Αυτό που κατέστησαν σαφές οι Ευρωπαίοι είναι ότι πριν από την όποια εκταμίευση, θα πρέπει να υπάρξει εφαρμογή.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ άφησε, πάντως, ανοικτό το “παράθυρο” για σταδιακή εκταμίευση, με την υποσημείωση ότι ενδεχόμενο δημοψήφισμα θα πάει πίσω όλη τη διαδικασία.
"Μπορεί να σπάσουμε σε κομμάτια ό,τι έχει απομείνει από την διαδικασία εφαρμογής και να ακολουθήσουν οι εκταμιεύσεις επίσης σε κομμάτια. Αυτή μπορεί να είναι η κατάληξη. Αλλά πρέπει να προηγηθεί συμφωνία, να ξεκινήσει η εφαρμογή και επ' αυτής της βάσης να λάβουν χώρα οι εκταμιεύσεις…Ευλόγως, αν διεξαχθεί δημοψήφισμα δεν θα αρχίσει νωρίτερα η εφαρμογή. Δεν θα ήταν λογικό αυτό. Άρα, εκεί υπάρχει ένας χρονικός περιορισμός. Αλλά, όπως είπα, εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση ή σε οποιαδήποτε κυβέρνηση σε εθνικό επίπεδο να αποφασίσει αν ένα δημοψήφισμα είναι απαραίτητο. Δεν εξαρτάται από εμάς", δήλωσε.
Τα δύσκολα είναι μπροστά, καθώς μέσα στις επόμενες 15 ημέρες η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει πεδίο συνεννόησης με τους Ευρωπαίους για τα θέματα που κινούνται πάνω στις κόκκινες γραμμές της, δηλαδή τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Επί του παρόντος, οι δύο πλευρές κινούνται, όμως, σε διαφορετική κατεύθυνση.
"Όπως είπε ο Γερούν, βλέπουμε μια κάποια σύγκλιση σε ορισμένα θέματα, δεν θα επεκταθώ αλλά παραδείγματος χάριν συζητήσαμε εποικοδομητικά για αλλαγή συντελεστών ΦΠΑ. Η κυβέρνηση θα δημιουργήσει με νόμο μια ανεξάρτητη υπηρεσία για την είσπραξη φόρων. Πρόοδος υπήρξε και στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων…Παρόλα αυτά παραμένουν μεγάλες αποκλίσεις σε άλλα θέματα ωσότου επέλθει συμφωνία όπως οι συντάξεις, για παράδειγμα, και η αγορά εργασίας”, διευκρίνισε ο επίτροπος Οικονονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
Από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης είπε "απλώς το να κόβεις τις συντάξεις δεν αποτελεί μεταρρύθμιση", ενώ επισήμανε ότι "οι διαφορές αμβλύνονται σε σημαντικό βαθμό και σε 'ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά πλάνα για το 2015 και μετά έχει σημειωθεί τέτοια σύγκλιση ώστε πλέον να μιλάμε για διαφορές που εμπίπτουν στα όρια του στατιστικού λάθους και αυτό είναι καλό".
"Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τις αλλαγές στον ΦΠΑ έχει υπάρξει αξιοσημείωτη σύγκλιση. Στο ζήτημα της αγοράς εργασίας η κυβέρνησή μας έχει συγκεκριμένη άποψη η οποία δεν συμβαδίζει πάντα με την άποψη των θεσμών όχι τόσο για ιδεολογικούς λόγους αλλά επειδή έχουμε συγκεκριμένα ερμηνεία των προβλημάτων της ελληνικής αγοράς εργασίας, πρόσθεσε.