Ξεσηκώνονται κάτοικοι και φορείς στα νησιά

Τα σχέδια της κυβέρνησης για τρεις νέους φόρους στον τουρισμό, αλλά και για υποχρεωτική χρήση πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ σε περισσότερα από 20 νησιά ξεσηκώνουν αντιδράσεις από την πλευρά κατοίκων, φορέων και παραγόντων του κλάδου.

Τα σχέδια της κυβέρνησης για τρεις νέους φόρους στον τουρισμό, αλλά και για υποχρεωτική χρήση πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ, σε περισσότερα από 20 νησιά ξεσηκώνουν αντιδράσεις από την πλευρά κατοίκων, φορέων και παραγόντων του κλάδου.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει επιβολή φόρου:

1 ως 5 ευρώ ανά διανυκτέρευση στα πολυτελή καταλύματα
3% επί του τζίρου σε μπαρ- νυχτερινά κέντρα και πολυτελή εστιατόρια και
6% σε κοσμηματοπωλεία, είδη ρουχισμού και έργα τέχνης.

Μπροστά στην πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει το τουριστικό προϊόν της χώρας για να κάμψει τις αντιρρήσεις των δανειστών, εκπρόσωποι του κλάδου μιλούν για επιπτώσεις στην απασχόληση, αλλά και για μετακύλιση της επιβάρυνσης στον καταναλωτή, ενώ και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μιλούν για καίριο πλήγμα στον τουρισμό σε μια δύσκολη εποχή.

Ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, μέλος του δ.σ. του ΣΕΤΕ, τονίζει πως σε κανένα μέρος του πλανήτη δεν υπάρχει μοντέλο στο οποίο πιέζοντας την επιχείρηση, η επιχείρηση δεν θα υποχρεωθεί να πιστεί η ίδια και οι απασχολούμενοι σε αυτήν.

Επιχειρηματίες του κλάδου τονίζουν, επίσης, ότι έχουν ήδη κλείσει συμφωνίες για τη φετινή τουριστική περίοδο. "Μέσω online και πρακτόρων, έχουμε κλείσει τιμές και οποιοδήποτε καινούργιο φορολογικό σύστημα κι αν γίνει θα επιβαρυνθούμε εμείς" σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου Μιχάλης Αποστόλου.

"Ο βασικός παραλήπτης είναι ο πελάτης και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο τουρίστας. Είναι διατεθειμένος να πληρώσει αυτά τα χρήματα; Και αν είναι, γιατί να έρχεται στην Ελλάδα και να μην πηγαίνει σε μια γειτονική χώρα, στην Τουρκία για παράδειγμα, εάν με τα ίδια χρήματα μποροεί να περάσει περισσότερες ημέρες;" διερωτάται ο ιδιοκτήτης τουριστικής επιχείρησης Αντώνης Ράμπιας.

Για "υφεσιακό μέτρο που θα πλήξει τον τουρισμό, τη μόνη ανάσα ανάπτυξης των νησιών" κάνει λόγο η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

Aνάμεσα στα νησιά που περιμένουν τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης είναι η Θάσος, η Λήμνος, η Λέσβος, η Σκιάθος, η Σκόπελος, η Χίος, η Ικαρία, η Σάμος, η Ανδρος, η Τήνος, η Μύκονος, η Πάρος, η Σύρος, η Νάξος, η Μήλος, η Σαντορίνη, η Πάτμος, η Κως και η Ρόδος.

Αν το πληθυσμιακό κριτήριο μπει τελικά στους 4.100 κατοίκους, τότε η Πάτμος θα γλιστρήσει από τις δαγκάνες της εφορίας. Οριακά σώζεται ούτως ή άλλως η ακριτική Σύμη, αφού ο μόνιμος πληθυσμός της δεν φτάνει στους 3.100 κατοίκους.

Άλλα Στιγμιότυπα

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Οικονομία

Απόρρητο