Για ύπαρξη σχεδίου στήριξης της Ελλάδας, που θα ενεργοποιηθεί εφόσον προκύψει ανάγκη, έκανε λόγο ο Νικολά Σαρκοζί, μετά τη συνάντησή του στο Παρίσι με τον Γιώργο Παπανδρέου. Αρνήθηκε, ωστόσο, να επεκταθεί σε λεπτομέρειες, για το φόβο των κερδοσκόπων.
Για ύπαρξη σχεδίου στήριξης της Ελλάδας, που θα ενεργοποιηθεί εφόσον προκύψει ανάγκη, έκανε λόγο ο Νικολά Σαρκοζί, μετά τη συνάντησή του στο Παρίσι με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο Γάλλος πρόεδρος, ωστόσο, αρνήθηκε να επεκταθεί σε λεπτομέρειες, για το φόβο των κερδοσκόπων.
“Υφίστανται συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία δεν ανακοινώνουμε σήμερα, που θα μπορέσουν επιτρέψουν τη δεδομένη στιγμή να αποδειχθεί ότι η Ελλάδα δεν υποστηρίζεται μόνο πολιτικά, αλλά και σε όλες τις πτυχές των εν δυνάμει αιτημάτων της” είπε ο Σαρκοζί.
Κληθείς να γίνει πιο συγκεκριμένος, ο Γάλλος πρόεδρος είπε: “Απέναντι σε κερδοσκοπικές κινήσεις, δεν πρέπει επ’ ουδενί να πούμε τι θα κάνουμε. Υπάρχουν μέτρα, είμαστε έτοιμοι να τα εφαρμόσουμε και είμαστε και αποφασισμένοι. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να περάσει”.
Η Ελλάδα -είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Γάλλος πρόεδρος- “δεν έχει ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης, αλλά εάν αυτή ήταν απαραίτητη, σας διαβεβαιώ ότι τα κράτη στης ευρωζώνης θα ανταποκρίνονταν στις υποχρεώσεις τους”.
Ο Νικολά Σαρκοζί πρόσφερε ξεκάθαρη στήριξη στην Ελλάδα και το πρόγραμμα σταθερότητας, λέγοντας ότι το ευρώ είναι κοινό νόμισμα και αυτό συνεπάγεται την αλληλεγγύη της ευρωζώνης. “Είναι συμφέρον όλων -είπε- και όχι μόνο των Ελλήνων να επαναφέρουμε τη σταθερότητα. Και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να υπάρξει αλληλεγγύη”.
Όπως είπε ο κ. Σαρκοζί, ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης πρέπει να μπορεί να βασίζεται στα άλλα μέλη, διαφορετικά δεν έχει νόημα να υπάρχει η ευρωζώνη. “Η θέση μου -τόνισε- είναι απόλυτα σαφής. Η ευρωζώνη θα πρέπει να είναι πάντα δίπλα σε μια χώρα που πλήτετται από την κερδοσκοπία. Σήμερα είναι η Ελλάδα, αύριο μπορεί να είναι κάποια άλλη. Αν στην πρώτη κρίση δεν λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο, τι νόημα στέλνουμε;”.
Ο Σαρκοζί στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να ληφθεί μια λύση συλλογικά απέναντι σε τέτοιου είδους προβλήματα και ανακοίνωσε τα σχέδια Γαλλίας, Γερμανίας και Ελλάδας, σε συνεργασία με το Eurogroup, να αναλάβουν συντονισμένη δράση κατά των κερδοσκόπων.
Ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης έδωσε και ο Γιώργος Παπανδρέου στις δηλώσεις του.
“Εμείς -είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός- πήραμε τα μέτρα μας, και επιπλέον των όσων μας είχαν προτείνει ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ. Πρώτος μας στόχος είναι να μπορέσουμε να κινηθούμε μόνοι μας, χωρίς πρόβλημα… Όμως, αν υπάρχει πρόβλημα λόγω κερδοσκοπίας, παρότι εμείς έχουμε πάρει αυτά τα μέτρα, θα χρειαστεί να υπάρξει αλληλεγγύη”.
Ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν ζητά χρήματα, αλλά να μπορεί να δανείζεται με ίδιους, ή έστω ανάλογους, όρους με αυτούς που δανείζονται οι άλλες χώρες της ευρωζώνης.
“Η οικονομική κρίση δεν αφορά μόνον την ελληνική οικονομία, αγγίζει το ευρώ και αφορά στη λειτουργία των διεθνών αγορών” επισήμανε ο κ. Παπανδρέου και εξέφρασε την ελπίδα η δοκιμασία της Ελλάδας να συμβάλει ώστε η Ευρώπη να βγει πιο ενωμένη και πιο ισχυρή.
Ερωτηθείς για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ενδεχόμενη προσφυγή της Ελλάδας, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε πως δεν είναι επιλογή της χώρας μας.
“Εμείς -ανέφερε χαρακτηριστικά- θέλουμε ευρωπαϊκή λύση, δεν είναι επιλογή μας να πάμε στο ΔΝΤ. Μέχρι προχθες, γινόταν θεωρητική συζήτηση για το ποια ήταν η ευρωπαϊκή λύση. Μετά τις επαφές μου, και ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση με Νικολά Σαρκοζί, διαμορφώνεται όχι μόνον η πολιτική βούληση, αλλά και οι πιο συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους θα αντιμετωπίσουμε ένα πιθανό πρόβλημα, αν υπάρξει, δανειοδότησης της χώρας μας”.
Αναφερόμενος στο ΔΝΤ, ο Νικολά Σαρκοζί είπε από την πλευρά του ότι μπορεί να βοηθήσει τεχνικά, προσθέτοντας όμως πως ο ίδιος “παλεύει για να υπεραμυνθούμε της αλληλεγγύης της ευρωζώνης και του ενιαίου νομίσματος”.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται ήδη στην Ουάσινγκτον, όπου σήμερα θα συναντηθεί με τη Χίλαρι Κλίντον και την Τρίτη με τον Μπάρακ Ομπάμα. Στο επίκεντρο των επαφών αναμένεται να βρεθεί το θέμα της αντιμετώπισης της κερδοσκοπίας των αγορών.
Ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί βοήθεια από το εξωτερικό για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του ελλείμματός της, τονίζει με συνέντευξή του στους γερμανικούς “Financial Times” και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. Ο Γ. Προβόπουλος αναμένει υποχώρηση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας, ενώ αποκλείει τα σενάρια νέας υποβάθμισης.
Παράλληλα, αποκλείει τη λύση του ΔΝΤ, λέγοντας: “Το σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα χρειαστεί βοήθεια από το εξωτερικό δεν θα επαληθευτεί. Η Ελλάδα είναι μέλος της οικογένειας του ευρώ και αν η χώρα χρειαζόταν βοήθεια, αυτό θα ήταν δουλειά της ευρωζώνης”.
Αλλά και ο επικεφαλής του ΔΝΤ, με δηλώσεις του από το Ναϊρόμπι, υποστηρίζει ότι το μόνο που προς το παρόν έχει ζητηθεί από τον Οργανισμό είναι η τεχνική βοήθεια. “Δεν μας έχει ζητηθεί κάτι παραπάνω και ελπίζω ότι οι Ευρωπαίοι θα είναι σε θέση να χειριστούν το πρόβλημα μόνοι τους” λέει ο Ντομινίκ Στρος Καν.
Το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τη συνάντηση Παπανδρέου-Σαρκοζί, επισημαίνει ότι τα εύσημα από Γαλλία και Γερμανία στα αντιλαϊκά μέτρα έχουν στόχο να παραδειγματίσουν και τους άλλους λαούς της Ευρώπης.