Με 159 "ναι", 137 "όχι και 2 "παρών", επί συνόλου 298 βουλευτών, υπερψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης επί της αρχής το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής. Προηγήθηκε η ομιλία του Γ. Παπανδρέου.
Με 159 “ναι”, 137 “όχι και 2 “παρών”, επί συνόλου 298 βουλευτών, υπερψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης επί της αρχής το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής.
Από τους ανεξάρτητους βουλευτές η Ντόρα Μπακογιαννη και ο Κώστας Κιλτίδης ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, η Σοφία Σακοράφα καταψήφισε, ενώ “παρών” ψήφισαν οι Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου.
Της ψηφοφορίας προηγήθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού, ο οποίος μίλησε για ιστορικές αποφάσεις και για επιτακτική ανάγκη να ψηφιστεί το νομοσχέδιο ώστε να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα για το μέλλον, ενώ δεσμεύθηκε προσωπικά για το θέμα της 13ης και 14ης σύνταξης.
“Όταν η οικονομία σταθεί στα πόδια της και μπούμε σε ρυθμούς ανάπτυξης, θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις συντάξεις, θα μπορέσουμε να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στους εργαζόμενους, τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Γιατί αυτός είναι ο στόχος μας. Γιʼ αυτό και ρητά προβλέπουμε την αναπροσαρμογή του επιδόματος των 800 ευρώ. Εγγυώμαι προσωπικά πως αυτό θα γίνει όταν ξεπεράσουμε την κρίση” τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Παράλληλα, χαρακτήρισε θετικές και εποικοδομητικές τις προτάσεις των βουλευτών, τόσο της πλειοψηφίας όσο και της αντιπολίτευσης, και κάλεσε τους συναρμόδιους υπουργούς να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στα εργασιακά, με αιχμή το θέμα της διαιτησίας, λέγοντας πως στην κυβέρνηση είναι έτοιμοι να αποδεχτούν μια κοινή συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, παροτρύνοντάς τους να το πράξουν.
Η ΝΔ άνοιξε το βράδυ τα χαρτιά της, γνωστοποιώντας ότι θα ζητήσει την Πέμπτη ονομαστική ψηφοφορία όχι για όλα τα άρθρα, αλλά για τα επίμαχα. Για εκείνα, δηλαδή, για τα οποία έχουν διατυπωθεί αντιρρήσεις και ενστάσες περί αντισυνταγματικότητας.
Ονομαστικές ψηφοφορίες επί συγκεκριμένων άρθρων δήλωσε ότι θα ζητήσει και το ΚΚΕ, παρότι αρχικά το απόγευμα είχε ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει μετά την ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και θα απουσιάσει από τη συνεδρίαση της Πέμπτης.
ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ δεν πληρούν τις προϋποθέσεις (σ.σ. αριθμό απαιτούμενων βουλευτών) για να ζητήσουν ονομαστικές ψηφοφορίες επί των άρθρων.
Η σχετική διαδικασία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο επί της αρχής κράτησαν κλειστά χαρτιά σχετικά με τις προθέσεις τους για τις επιμέρους διατάξεις.
Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, την Τετάρτη, επτά βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος διατύπωσαν ενστάσεις για επιμέρους ρυθμίσεις και κυρίως για την κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης. Μεταξύ αυτών και ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος μάλιστα ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει το άρθρο για τη διαιτησία.
Σε μια προσπάθεια να κάμψει αντιδράσεις, ο υπουργός Εργασίας προχώρησε σε οριακές τροποποιήσεις στο παραπέντε. Ο Θόδωρος Πάγκαλος προειδοποίησε ότι δεν έχουν θέση στο κόμμα όσοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δώσουν αρνητική ψήφο. Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστειλε μήνυμα κομματικής πειθαρχίας το μεσημέρι της Τετάρτης, από το press room, δηλώνοντας ευθέως ότι καθένας από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνεται τις ευθύνες του και πράττει αναλόγως.
Αίσθηση προκάλεσε ότι από τους υπουργούς της κυβέρνησης, στη Βουλή ήρθε να στηρίξει το ασφαλιστικό μόνον ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος μίλησε για δέσμευση “να αποκατασταθεί κάθε αδικία μόλις το επιτρέψουν οι περιστάσεις”. Σημειώνεται δε ότι τις προγούμενες ημέρες τη στήριξή τους παρείχαν με δηλώσεις τους μόνον οι κ. Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος και Διαμαντοπούλου.
Στην ομιλία του στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι η κυβέρνηση κάνει μια σημαντική μεταρρύθμιση, χωρίς να την ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος, δήλωσε ανοιχτός σε συζητήσεις, αλλαγές και βελτιώσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή και κάλεσε τους βουλευτές να προτείνουν αλλαγές και διορθώσεις.
“Ανατρέπουμε ένα νοσηρό κλίμα δεκαετιών, φέρνοντας ενώπιόν σας κυρίες και κύριοι βουλευτές, τη μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή του ασφαλιστικού, χωρίς να υπολογίζουμε έννοια πολιτικού κόστους. Να τελειώνουμε πια με αυτή την άθλια έννοια της μεταπολίτευσης. Όταν η πατρίδα σου κάτι χρειάζεται, θα το κάνεις κι αν είναι να υποστείς ένα πολιτικό κόστος, Γι’ αυτό είσαι πολιτικός, για να πάρεις τις κρίσιμες αποφάσεις. Το μνημόνιο είναι μια απόπειρα ενός εθνικού συμβιβασμού σωτηρίας. Και για να το υπερβούμε, πρέπει να το εφαρμόσουμε” τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Παράλληλα, επιτέθηκε στη ΝΔ σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να λέει πως θα έπραττε καλύτερα αν ήταν αυτή στην κυβέρνηση με το δείγμα γραφής που άφησε την τελευταία 5ετία στο ασφαλιστικό, αλλά και στον Συνασπισμό για την απόπειρα που έκανε να εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα για τα εργασιακά, πριν αυτό ενταχθεί στο ασφαλιστικό για να ψηφιστεί στη Βουλή.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος σχολίασε πως “είναι εξαιρετικά οξύμωρο ένα σοσιαλιστικό κόμμα να βάζει την ταφόπλακα του κοινωνικού κράτους”. “Και το κάνατε κατά ένα τρόπο εξαιρετικά προκλητικό προς τις κοινωνικές δυνάμεις” τόνισε απευθυνόμενος στην κυβερνώσα παράταξη.
Οξεία ήταν η τοποθέτηση της Αλέκας Παπαρήγα, που χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ “νεκροθάφτη του ασφαλιστικού συστήματος”. “Πραγματικά -είπε η γ.γ. του ΚΚΕ- το ΠΑΣΟΚ του έπεσε ο κλήρος να περάσει στην ιστορία σαν ο νεκροθάφτης κυριολεκτικά του λείψανου του ασφαλιστικού συστήματος. Γιατί από το ’91 και μετά αρχίζει σιγά σιγά να ξηλώνεται, με πιο αργό ρυθμό, με δυσκολίες, με καθυστέρηση. Η λαϊκή δυσαρέσκεια, η αγανάκτηση, το κίνημα, ο φόβος της κάλπης. Νεκροθάφτες θα είσαστε. Αυτό δεν πρόκειται να φύγει από την ιστορία”.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη πολιτικής ανδρείας και μίλησε για την ανάγκη να υπάρχει οικουμενική αντίληψη. “Δεν δείξατε πολλή γενναιότητα με το να φέρετε αυτό το νομοσχέδιο την τελευταία εβδομάδα που κλείνει η Βουλή, Ιούλιο μήνα που τα πράγματα είναι ράθυμα, που δεν μπορούν να γίνουν οι κινητοποιήσεις που θα μπορούσαν να έχουν γίνει. Αυτό δεν δείχνει πολιτική ανδρεία. Θέλω να πιστέψω, λοιπόν, ότι υπάρχουν περιθώρια να επιστρατεύσετε την πολιτική σας ανδρεία και να αντιμετωπίσετε τα πράγματα με τον τρόπο που δεν θα έχει γίνει. Την τιμή, την αξιοπρέπεια και τη ζωή του Έλληνα πολίτη” τόνισε.
Ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν ενστάσεις να υποστηρίξουν και να συνυπογράψουν την πρότασή του για διενέργεια δημοψηφίσματος, ώστε να μην περάσει το ασφαλιστικό.