ΥΓΕΙΑ
26/3

Ξεκίνησε στην Ελλάδα η παραγωγή φαρμάκων με χλωρικίνη


Ένα παλιότερο φάρμακο, που βασίζεται στη χλωροκίνη, και χρησιμοποιήθηκε κατά της ελονοσίας, του λύκου και της ρευματοειδούς αθρίτιδας, επιστρατεύεται τώρα από τον ΕΟΦ στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Οι επιστήμονες είναι, ωστόσο, σαφείς: το φάρμακο ενδείκνυται μόνο για βαριά περιστατικά - σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πρόληψη.

Η παραγωγή φαρμάκων που βασίζονται στην χλωροκίνη ξεκίνησε και στη χώρα μας που κατάφερε να προμηθευτεί μεγάλες ποσότητες παρά τις δυσκολίες στις εξαγωγές.

Σημαντικά βήματα γίνονται και με άλλα γνωστά φάρμακα -εκτός της χλωροκίνης- που χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση διαδεδομένων ασθενειών, όπως του Έμπολα.

Οι ερευνητές έχουν αποκρυπτογραφήσει μέσα σε λίγους μήνες τη χημική δομή της πολυμεράσης, του ενζύμου που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να πολλαπλασιαστεί όταν μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Άλλωστε ο πολλαπλασιασμός και η δυνατότητά του να επιβιώνει για ώρες είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά του ιού.

Μέχρι να βρεθεί το αντίδοτο, το μοναδικό φάρμακο για την πρόληψη του κορωνοϊού είναι η τήρηση της καραντίνας και η ψυχραιμία.


ΚΑΙΡΟΣ