ΠΟΛΙΤΙΚΗ
26/3

Αχτσιόγλου στο MEGA: Τα μέτρα που ελήφθησαν θα βαθύνουν την κρίση


Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε η πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου σχολιάζοντας τα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο Εργασίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με την κυρία Αχτσιόγλου, γίνονται κινήσεις που είναι στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που έχει ανάγκη η κοινωνία.

«Τα μέτρα που ελήφθησαν θα βαθύνουν την κρίση και θα οδηγήσουν τον πληθυσμό να αντιμετωπίσει μια παρατεταμένη κρίση» σημείωσε.

«Οι επιλογές που έκανε το υπουργείο Εργασίας οδηγούν σε μαζικές απολύσεις και συρρίκνωση του μισθού των εργαζομένων», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «θα βρεθούμε με ένα κύμα ανέργων και φτωχών εργαζομένων».

«Αν κάτι μάθαμε από την οικονομική κρίση είναι ότι πρέπει να στηριχθεί το εισόδημα των εργαζομένων».

Οι επιλογές του υπουργείου

«Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι επιχειρήσεις μπορούν να βάλουν το προσωπικό να δουλεύει εναλλάξ, χωρίς προϋποθέσεις: μισοί τη μια εβδομάδα και μισοί την επόμενη. Αυτό σημαίνει μείωση κατά 50% του μισθού τους» τόνισε η κυρία Αχτσιόγλου.

«Προφανώς οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο σύνολο των υποχρεώσεων τους απέναντι στους εργαζομένους τους. Εδώ έρχεται το κράτος, το οποίο έχει τις δημοσιονομικές δυνατότητες για να καλύψει τους μισθούς» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Έφη Αχτσιόγλου, κάτι τέτοιο είναι εφικτό καθώς το σύμφωνο σταθερότητας δεν ισχύει άρα οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν υπάρχουν, οι δαπάνες για τον κορωνοϊό εξαιρούνται και η ρευστότητα στα δημόσια οικονομικά είναι πολύ ενισχυμένη. «Υπάρχει επίσης ένα μεγάλο μαξιλάρι 37 δισ. που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί» υπογράμμισε.

«Το υπουργείο πρέπει να λάβει προληπτικά σύνολο οριζοντίων μέτρων δαπανών και εγγυοδοσίας προς τις επιχειρήσεις για να στηριχθεί η οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε πως «ύφεση θα υπάρχει, αυτό είναι δεδομένο», σημειώνοντας πως το θέμα είναι να μην είναι παρατεταμένη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει εκτός από την προστασία των θέσεων εργασίας και την κάλυψη του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων, την υποκατάσταση της επιχείρησης από το κράτος σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις προς τους εργαζομένους. Είναι ζήτημα συνολικής ισορροπίας τη οικονομίας», κατέληξε.


ΚΑΙΡΟΣ