ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
2/8

Πρόγραμμα Συν-Εργασία: Ο Γεν. Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων του Υπ. Εργασίας στο MEGA


Ο Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων Υπουργείου Εργασίας, Κώστας Αγραπιδάς, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» και τους 

«Η οικονομική και κοινωνική κρίσης είναι τεράστια», σημείωσε αρχικά ο κ. Αγραπιδάς. «Παρόλα αυτά στο Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τα συναδρμόδια υπουργεία, έχουν ληφθεί μια σειρά μέτρων που έχουν στόχο να ανασχαίσουν την ανεργία και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας», συμπλήρωσε.

Σημείωσε μάλιστα ότι συνεχώς βάσει των δεδομένων στην Εργασία, το Υπουργείο προσαρμόζει τα μέτρα ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτει. «Κάθε μήνα έχουμε μια νέα δέσμη μέτρων», ανέφερε.

Αναφορικά με τις αναστολές, ο κ. Αγραπιδας, ανέφερε ότι παίρνουν παράταση ως τα τέλη Αυγούστου για ορισμένους κλάδους και είναι 534 ευρώ, ο καθαρός μισθός του κατώτατου μισθού.

Να υπογραμμίσουμε ότι η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσουν εκ νέου σε αναστολή συμβάσεων εργασίας σε συγκεκριμένους κλάδου ως έκτακτο μέτρο για την ανάσχεση του κορωνοϊού, μετά την έξαρση των κρουσμάτων.

Ο κ. Αγραπιδάς αναφέρθηκε ότι η καθυστέρηση στην καταβολή του επιδόματος σχετίζεται με τα λάθη που γίνονται στις αιτήσεις.  «Για να γίνει κάποια απόλυση ο εργοδότης πρέπει να τηρήσει αυστηρά την εργασιακή και ασφαλιστική νομοθεσία, έχει κίνητρο να βάλει σε αναστολή τον εργαζόμενο, καθώς το κράτος πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές και το μισθό».

Μηχανισμός «Συν-Εργασία» - Από 01/07/2020 - 15/10/2020

-Μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας εως 50%

-Δεν τροποποιείται η ατομική σύμβαση εργασίας

-Εφαρμόζεται σε εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης κατά τη 30η Μαΐου

-Αναπληρώνεται σε ποσοστό 60% το εισόδημα του εργαζομένου κατά το χρόνο που δεν εργάζεται

-Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επι του ονομαστικού μισθού

-Η κάλυψη του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές)

Περίπτωση 1η: Για το χρονικό διάστημα από 1.7.2020 εως 15.10.2020 καταβάλλεται από το κρατικό προϋπολογισμό σε ποσοστό 100%, το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών που αντιστοιχούν στον χρόνο που οι εργαζόμενοι δεν απασχολούνται.

Περίπτωση 2η:

-Επιχειρήσεις που ασκούν την οικονομική δραστηριότητα:

-Αεροπορικές μεταφορές επιβατών

-Αεροπορικές μεταφορές εμπορευμάτων

-Δραστηριότητες συναφείς με αεροπορικές μεταφορές

-Επισκευή και συντήρηση αεροσκαφών

-Παροχή επιχειρηματικών συμβολών αποκλειστικά προς εταιρίες αεροπορικών μεταφορών

«Η φιλοσοφία του προγράμματος «Συν-Εργασία», είναι η εξής θέλει να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας την στιγμή που υπάρχει ύφεση στην οικονομία. Η ύφεση τι σημαίνει; ότι θα γίνουν απολύσεις. Άρα τι λέει; Έχεις έναν εργαζόμενο που παίρνει 1.000 ευρώ, πόσο χρόνο τον θες; Το 50% του χρόνου, άρα θα πάρει 500. Έρχεται το κράτος και λέει ότι από τα 500 που μένουν, εγώ θα σου δώσω άλλα 300, η ατομική σύμβαση παραμένει πλήρους απασχόλησης, ο εργαζόμενος παίρνει για τον μισό χρόνο μισθό κοντά στον πλήρη μισθό», εξήγησε ο κ. Αγραπίδας. 

«Το Συν - Εργασία ήθελε τροποποιήσεις που έγιναν. Ο εργοδότης θα πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές για τον χρόνο που απασχολεί τον εργαζόμενο κι όχι επί του ονομαστικού μισθού. Το μη μισθολογικό κόστος θα πάει στο κράτος. Εκεί είναι η μεγάλη αλλαγή, το πρόγραμμα έγινε πιο ελκυστικό. Ο εργοδότης έχει μικρότερο κόστος», τόνισε για τις αλλαγές που έγιναν. «Στο πρόγραμμα Συν - Εργασία μπήκαν περίπου 50.000 εργαζόμενοι», τόνισε.

Αναφορικά με τους εποχικούς υπαλλήλους, «θεσπίστηκε η υποχρεωτική επαναπρόσληψη των εργαζομένων που απασχολήθηκαν το 2019, περίπου 80-90.000 εργαζόμενοι έχουν κάνει από μόνοι τους αίτηση κι έχουν μπει στο πρόγραμμα, με πλήρης ασφαλιστικές εισφορές και επίδομα μέχρι τον Σεπτέμβριο».

Για το κύμα ανεργίας που αναμένεται από Σεπτέμβρη, ο κ. Αγραπιδάς, ανέφερε ότι ορισμένες ρυθμίσεις φτάνουν ως τον Δεκέμβριο του 2020, όπως το πρόγραμμα Συν -Εργασία. Ενώ από τον Σεπτέμβρη θα υπάρχει νέα δέσμη μέτρων.

«Το σύστημα αναστολών συμβάσεων πιθανόν να επεκταθεί και να καλύψει τους εργαζόμενους που θα απειλούνται με ανεργία. Τα μέτρα έχουν ως στόχο να ανασχέσουν την ανεργία.

Τα χρήματα που έχουν δοθεί είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό προβλέπεται ρητά στις διατάξεις. Δεν υπάρχουν χρήματα που έχουμε πάρει από το κράτος».


ΚΑΙΡΟΣ