ΕΛΛΑΔΑ
16/9

Άτυπο γαϊτανάκι συζητήσεων για τις μάσκες μεταξύ ΚΕΔΕ και Υπουργείου Υγείας


Σε παιχνίδι αντιμετάθεσης ευθυνών εξελίσσεται η δημόσια συζήτηση για τις «μάσκες - γίγας», καθώς οι εμπλεκόμενοι φορείς προσπαθούν να αποσείσουν την ευθύνη για το φιάσκο. Σήμερα, η ΚΕΔΕ επέστρεψε τις βολές που δέχτηκε από τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, ενώ θέμα ανέκυψε και για το ποιος θα καταβάλει το κόστος για τις άχρηστες μάσκες. 

Με δικές τους μάσκες πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο μιας και αυτές που δόθηκαν ως προσφορά της Πολιτείας, αποδείχθηκαν στις περισσότερες περιπτώσεις ακατάλληλες.

«Πόλεμος» ΚΕΔΕ - Υπουργείου Υγείας

Η αναφορά του υφυπουργού Υγείας περί παρεξήγησης στο μέγεθος μετά από σχετική ερώτηση του MEGA ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής της ΚΕΔΕ, που εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση.

«Με έκπληξη επίσης ακούσαμε χθες τις δηλώσεις του Υφυπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη … καθώς το Υπουργείο Υγείας διαβίβασε απλώς τις προδιαγραφές στην αρμόδια Αρχή διενέργειας του διαγωνισμού και δεν έχει λάβει κάποιο αίτημα για διευκρίνιση επί των προδιαγραφών.»

Όπως φαίνεται και από το πρακτικό της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας προκύπτει ότι οι διαστάσεις αφορούσαν το τελικό προϊόν και όχι το μέγεθος του υφάσματος.

  • 10 επί 18 για παιδάκια μικρότερα των 10 ετών
  • 12 επί 22 για παιδάκια μεγαλύτερα των 10 ετών

Ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο»;

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΚΕΔΕ οι μάσκες που δόθηκαν δεν είναι δυνατόν να ζητηθούν πίσω από τους μαθητές και να δοθούν για διόρθωση στους κατασκευαστές τους. Ορισμένοι από τους αναδόχους αναφέρουν πως θα πρέπει να πάρουν εξτρά χρήματα καθώς υποστηρίζουν ότι δεν ευθύνονται για το λάθος.

Μέχρι να δοθούν πάντως οι νέες διαστάσεις και να ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία παραγωγής, οι Δήμοι φτιάχνουν τις δικές τους μάσκες για να καλύψουν τις ανάγκες των μαθητών...

Ενώ, ακόμα δεν έχουν οδηγίες για το αν πρέπει να γίνει ανάκληση της παλιάς παρτίδας. Μέχρι αυτή την ώρα πάντως από το υπουργείο Υγείας δεν έχουν δοθεί διορθωμένες διαστάσεις ώστε να συνεχιστεί η παραγωγή νέων μασκών, η οποία απαιτεί τουλάχιστον 15 ημέρες σκληρής και εντατικής δουλειάς.

Άτυπο γαϊτανάκι συζητήσεων για τις μάσκες μεταξύ ΚΕΔΕ και Υπουργείου Υγείας

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA,  φαίνεται ότι είχαμε μια επικοινωνία στο πόδι και άτυπη για ένα θέμα τόσο σημαντικό για την υγεία των παιδιών.

Κάπου στα τέλη Αυγούστου, η ΚΕΔΕ ζητούσε επίμονα να δοθούν οι διαστάσεις για τις μάσκες των παιδιών καθώς ο χρόνος περνούσε, δεν έπαιρνε όμως απαντήσεις.

Κάπου στις 24,25 Αυγούστου παίρνει τελικά απαντήσεις. Τα μεγέθη όμως που δόθηκαν ήταν δια γυμνού οφθαλμού λάθος.

Έτσι ξεκινά ένα γαϊτανάκι άτυπων συνομιλιών με email, SMS και «συζητήσεις των διαδρόμων» για να διορθωθούν οι διαστάσεις.


ΚΑΙΡΟΣ