ΕΛΛΑΔΑ
16/9

Κακοκαιρία «Ιανός»: Που και πότε θα «χτυπήσει»


Σε 24 ώρες αναμένεται ν'αρχίσει να χτυπά την χώρα μας ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός με ισχυρότατους ανέμους που θα φτάσουν ακόμη και τα 11 μποφόρ, με δυνατές καταιγίδες αλλά και χαλαζοπτώσεις. Το πρώτο χτύπημα αναμένεται να έρθει αύριο το απόγευμα στο Ιόνιο, την Δυτική Στερεά και την Δυτική Πελοπόνησσο. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει ήδη προειδοποιήσει εκδίδοντας δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Νωρίερα ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε σύσκεψη με την πυροσβεστική αλλά ενώ μετεωρολόγοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο πλημμυρών.

Άνεμοι έως και 11 μποφόρ. Ισχυρές καταιγίδες. Κεραυνοί και χαλαζοπτώσεις. Ο «Ιανός» έρχεται και το σκηνικό του καιρού αλλάζει ραγδαία από το απόγευμα της Πέμπτης μέχρι και την Κυριακή, με τους μετεωρολόγους να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο σχηματισμού ενός μεσογειακού κυκλώνα.

Ένα πάρα πολύ ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό βρίσκεται προ των πυλών. Θα μας επηρεάσει από τη δυτική Ελλάδα, αρχής γενομένης από την Πέμπτη το μεσημέρι όπου θα επηρεάσει προς το βράδυ της Πέμπτης πια το Ιόνιο και τα δυτικά Ηπειρωτικά τμήματα με μπόρες, βροχές, πολύ ισχυρές καταιγίδες και σφοδρότατους ανέμους η ένταση των οποίων θα φτάνει ακόμη και τα 10 με 11 μποφόρ και εν συνεχεία μέσα στην Παρασκευή και το Σάββατο θα επηρεάσει και περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ενώ στην Πολιτική Προστασία σήμανε συναγερμός και πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη για να είναι έτοιμος ο κρατικός μηχανισμός.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη η σφοδρή κακοκαιρία, που τώρα έχει τη μορφή κυκλώνα και βρίσκεται στην Αδριατική θα πλήξει από το απόγευμα της Πέμπτης το νότιο Ιόνιο και τα δυτικά τμήματα της Πελοποννήσου

Την Παρασκευή ο Ιανός θα χτυπήσει τη νότια Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, την Αττική αλλά και την Εύβοια που πρόσφατα επλήγη από πλημμυρικά φαινόμενα.

«Είναι μία ατμοσφαιρική διαταραχή η οποία συνέβη διότι εμπλουτίστηκε ψυχρότερη μάζα αέρα με υδρατμούς θερμούς από τις θάλασσες στη νότια Ιταλία και στην Αδριατική και τώρα προχωράει αυτή η ασταθής μάζα, στροβιλιζόμενη ανάποδα από τους κύκλους του ρολογιού, δηλαδή έχει κυκλωνική κίνηση και πηγαίνει προς τη δυτική Ελλάδα και ιδιαίτερα θα καλύψει από αύριο τη Πελοπόννησο.»

Όπως αποφασίστηκε οι πυροσβεστικές δυνάμεις τίθενται σε αυξημένη επιφυλακή έως και την Κυριακή, ενώ μετακινούνται μονάδες της ΕΜΑΚ από τη βόρεια Ελλάδα νοτιότερα. Παράλληλα η κατάσταση θα αξιολογείται σε συνεχείς συσκέψεις στην Πολιτική Προστασία.

Οι μεσογειακοί κυκλώνες, γνωστοί, διεθνώς ως Medicanes έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τους τροπικούς κυκλώνες, καθώς θυελλώδεις άνεμοι στροβιλίζονται γύρω από ένα «μάτι» συνοδευόμενοι από καταρρακτώδεις βροχές. Ωστόσο, δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές από τους μετεωρολόγους αν η κακοκαιρία «Ιανός» θα αποκτήσει ανάλογα χαρακτηριστικά.

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Χαρδαλιά στην Πολιτική Προστασία

Έκτακτη σύσκεψη είχε συγκαλέσει ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σήμερα στις 15:00, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος), σε συνέχεια του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Αποφασίστηκε να τεθούν σε αυξημένη επιφυλακή όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις της χώρας, τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή, να μετακινηθούν μονάδες της ΕΜΑΚ από τη βόρεια Ελλάδα, στην κεντρική και νότια, ενώ θα πραγματοποιούνται συσκέψεις ανά 6-8 ώρες.

Κρίσιμη μέρα θεωρείται η Παρασκευή, όταν και αναμένεται η κακοκαιρία να χτυπήσει την Αττική.

Ανακοίνωσε μάλιστα έκτακτα μέτρα για την προστασία των πολιτών έναντι του μεσογειακού κυκλώνα:

1. Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρήσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.

2. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλείστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

3. Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρήσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Που και πότε θα «χτυπήσει» ο κυκλώνας

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του MEGA, Γιάννη Καλλιάνο, ο κυκλώνας «Ιανός» πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο βαθύ και αναμένεται να επηρεαστούν περιοχές της κεντρικής και νότιας Ελλάδας.

Η κακοκαιρία αναμένεται να διαρκέσει τρεις ημέρες, ξεκινώντας από αύριο το μεσημέρι, ενώ τα φαινόμενα αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι και την Κυριακή το μεσημέρι.

Η κακοκαιρία θα συνοδεύεται από ισχυρές βροχές, σποραδικές καταιγίδες, τοπικές χαλαζοπτώσεις, αλλά και σφοδρούς ανέμους που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10-11 μποφόρ.

Πρώτα θα χτυπηθεί το Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, ενώ την Παρασκευή και το Σάββατο ο κυκλώνας θα «χτυπήσει» τα υπόλοιπα ηπειρωτικά συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής.


ΚΑΙΡΟΣ