ΕΛΛΑΔΑ
7/8

Έντονη ανησυχία για τα 153 κρούσματα – Σε επιφυλακή αρχές και λοιμωξιολόγοι


Προβληματισμός για την αύξηση των κρουσμάτων σε Αττική, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη και Πόρο, όπου από σήμερα τέθηκαν σε ισχύ έκτακτα μέτρα τα οποία αποτελούν «πιλότο» για άλλες περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Χθες καταγράφηκαν 153 νέα κρούσματα με τους επιστήμονες να φοβούνται ότι οδεύουμε σε δεύτερο «κύμα» της επιδημίας.

Έκδηλη είναι η ανησυχία στους ειδικούς για την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα. Μόνο χθες, καταγράφηκαν 153 νέα κρούσματα, αριθμός ρεκόρ για την περίοδο που διανύουμε.

Περισσότερα από τα μισά κρούσματα εντοπίζονταν σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ η χθεσινή καταγραφή έδειξε εκτεταμένη γεωγραφική διασπορά του ιού σε περισσότερες από 20 περιφερειακές ενότητες της χώρας. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αυξημένη επιδημιολογικό φορτίο σε Κέρκυρα, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Λάρισα και Μύκονο.

Στο «μικροσκόπιο» των ειδικών μπήκε και ο Πόρος στον οποίο εντοπίστηκαν 13 κρούσματα μέσα σε δύο ημέρες, με την Πολιτική προστασία να επιβάλλει έκτακτα μέτρα στο νησί, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα έχουν θέσει σε επιφυλακή την κυβέρνηση, που από σήμερα επεκτείνει από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί, την απαγόρευση εισόδου στις χερσαίες πύλες που παραμένουν ανοιχτές, πλην Προμαχώνα. Ταυτόχρονα, εξετάζεται η υιοθέτηση μέτρων για την αύξηση της πυκνότητας των δρομολογίων στα ΜΜΜ και τη μείωση χρόνου αναμονής. Ακόμα, μετά από απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, οι υγειονομικοί που επιστρέφουν από κανονική άδεια θα υποβάλλονται σε υποχρεωτικό τεστ για τον κορωνοϊό.

Ένας άνδρας 27 ετών από την Καλαμάτα, που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, χρειάστηκε εισαγωγή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, αυξάνει τον κίνδυνο μεγάλος αριθμός ενηλίκων να χρειαστούν το επόμενο διάστημα νοσηλεία, ακόμη εισαγωγή στην Εντατική.

Έκτακτα μέτρα από σήμερα στον Πόρο – 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Οι κάτοικοι του νησιού ανησυχούν από την έξαρση των κρουσμάτων που παρουσιάζεται στον Πόρο, το ίδιο και οι τουρίστες του νησιού, που ξεκίνησαν να το εγκαταλείπουν μετά την επιβολή νέων μέτρων.

Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας του Πόρου, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

- Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.

- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α' βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος του νησιού καταγγέλλει στο MEGA ότι οι έλεγχοι της αστυνομίας στο νησί δεν ήταν αυστηροί, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια ανεξέλεγκτη κατάσταση στο νησί.

Οδηγία State Department για την Ελλάδα λόγω κορωνοϊού

Tαξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, εξέδωσε το State Department, παραπέμποντας και στις σχετικές κατευθύνσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Ειδικότερα, το CDC συστήνει την αποφυγή ταξιδιών προς την Ελλάδα εάν αυτά δεν είναι αναγκαία, δεν αφορούν δηλαδή την παροχή ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας ή επείγοντα οικογενειακά περιστατικά.

Μάλιστα, το CDC καλεί τους ταξιδιώτες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να αναβάλλουν ακόμη και τα ταξίδια που κρίνονται απαραίτητα.

Όπως εξηγεί, ο κίνδυνος για να προσβληθεί κάποιος από COVID-19 στην Ελλάδα είναι υψηλός και εάν κάποιος νοσήσει και χρειαστεί ιατρική βοήθεια, οι πόροι ενδέχεται να είναι περιορισμένοι.

Σε ό,τι αφορά στα αυξημένα κρούσματα στη χώρα μας, οι ειδικοί τα αποδίδουν στη χαλάρωση των μέτρων και τον εφησυχασμό, στα φαινόμενα συνωστισμού, αλλά και στη μη σωστή χρήση μάσκας και στα εισαγόμενα κρούσματα.


ΚΑΙΡΟΣ