ΕΛΛΑΔΑ
30/6

Επανεκκίνηση του τουρισμού: Τουρίστες από αύριο (1/7) στα περιφερειακά αεροδρόμια


Κομβικής σημασίας για τον ελληνικό τουρισμό είναι η αυριανή ημέρα, καθώς μετά από πολύμηνο απαγορευτικό απελευθερώνονται και πάλι οι πτήσεις προς τα νησιά και τα αεροδρόμια της περιφέρειας. Από το άνοιγμα των συνόρων εξαιρούνται χώρες με επιβαρυμένα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, ορισμένες από αυτές, ωστόσο, αποτελούν παραδοσιακούς αιμοδότες της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας.

Τα σύνορά της με 14 χώρες ανοίγει η Ευρώπη και φυσικά η Ελλάδα. Η πρώτη Ιουλίου βρίσκει σε ετοιμότητα για να υποδεχτούν τους επισκέπτες του καλοκαιριού, 27 αεροδρόμια, 7 λιμάνια και 7 συνοριακούς σταθμούς σε όλη τη χώρα. Όμως οι παράγοντες του τουρισμού είναι επιφυλακτικοί για το εάν θα διασωθεί τελικά η σεζόν.

Έξω οι χώρες - «φιλέτα»

Οι χώρες που δεν πήραν το… πράσινο φως για πτήσεις προς την Ευρώπη, άρα και προς τα ελληνικά νησιά, είναι εκείνες που κατά κύριο λόγο τροφοδότησαν το περσινό success story του ελληνικού καλοκαιριού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Σουηδία και η Ρωσία μένουν εκτός λίστας και η οποιαδήποτε αλλαγή θα επανεξεταστεί σε 15 ημέρες.

Το περασμένο καλοκαίρι ο τουρισμός απέδωσε 17,8 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς τη χώρα επισκέφτηκαν 31,3 εκατομμύρια ταξιδιώτες. Μεγάλο μέρος επισκεπτών προήλθε από τις χώρες αυτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων:

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ 3,4 εκατ. Επισκέπτες

ΣΟΥΗΔΙΑ 1,3 εκατ. επισκέπτες

ΗΠΑ 1,1 εκατ. επισκέπτες

ΡΩΣΙΑ 585. 000 επισκέπτες

Το 2019 έκαναν τις διακοπές τους στην Ελλάδα 3,4 εκατομμύρια Βρετανοί, 1,3 εκατομμύριο Σουηδοί, 1,1 εκατομμύριο Αμερικανοί και 585.000 Ρώσοι.

«Χαμηλά ο πήχης» του τουρισμού 

Πλήρη επίγνωση της κατάστασης έχει η κυβέρνηση, όπως φάνηκε από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού κατά την τηλεσυνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Έτσι, ακόμη και στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Κρήτη θα ανοίξουν μόνο ένα στα 4 ξενοδοχεία

Με στόχο τους 1,5 εκατ. τουρίστες

Στην Κω, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης υπέγραψε στρατηγική συμφωνία για τη στήριξη του Ελληνικού Τουρισμού με τον επικεφαλής του Ομίλου TUI Σεμπαστιάν Εμπέλ

«Βάζουμε κοινό στόχο να φέρουμε το 50% των περσινών τουριστών που έφερε η εταιρία στη χώρα μας. Υπενθυμίζουμε πως πέρσι ήρθαν μέσω της TUI 2,8 με 3 εκ. επισκέπτες», δήλωσε ο Υπουργός Τουρισμού.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα με την οποία ο κολοσσός της Τούι θα συνεργαστεί και στο πεδίο της συνδιαφήμισης του τουριστικού προϊόντος.


ΚΑΙΡΟΣ