EPISODE 026

Περιγραφή:
Ο Σωτήρης Βρεττός, ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος και ο Μάκης Τσόκας μας δίνουν «οδηγίες χρήσεις» γι’ αυτή την ιδιαίτερη κατηγορία ανθεκτικών φυτών, με χιλιάδες είδη και ποικιλίες και μια εξαιρετική επιλογή για όσους δεν έχουν χρόνο, αφού χρειάζονται ελάχιστη φροντίδα.
Επίσης, μαθαίνουμε να τα φυτεύουμε και να τα περιποιούμαστε, αλλά και πώς να παίρνουμε μοσχεύματα και να τα πολλαπλασιάζουμε.
Στο ρεπορτάζ αγοράς, οι κηπουροί μάς δίνουν ιδέες για τους κάκτους και τα παχύφυτά μας σε γλάστρες, αλλά και οδηγίες για τα χώματα και τα λιπάσματα που χρειάζονται για τη συντήρησή τους.

Ακόμη, στις μόνιμες στήλες:
Το μποστανάκι σου: ο Σωτήρης σπέρνει ραπανάκια, που είναι νόστιμα, πικάντικα και με ελάχιστες θερμίδες.
Go μόνος σου: ο Γιάννης φτιάχνει ένα τραπεζάκι κήπου από παλέτες, που στο κέντρο του έχει ζαρντινιέρα με κάκτους και παχύφυτα.
Το φυτό της ημέρας: ο αθάνατος ή αγαύη είναι ένα παχύφυτο που ανθίζει και καρποφορεί μόνο μια φορά στη ζωή του και είναι ιδανικό για φύτευση σε δύσκολα σημεία, λόγω της ανθεκτικότητάς του. Επίσης, θα δούμε βήμα – βήμα πώς να το φυτεύσουμε.
Το καρποφόρο σου: η φραγκοσυκιά είναι ένα ιδανικό κακτοειδές για πετρώδεις πλαγιές και βραχώδη χώματα. Οι κηπουροί μας δείχνουν πώς να καθαρίσουμε φραγκόσυκα χωρίς να τρυπηθούμε από τα αγκάθια του.
Τα φυτά εσωτερικού χώρου: το κηρίο το περουβιανό είναι ένας κάκτος ιδανικός για τοποθέτηση κοντά στον υπολογιστή μας ή και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, αφού απορροφά την περισσότερη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία απ’ όλα τα φυτά.
Το εργαλείο σου: τα γάντια είναι απαραίτητα όταν ασχολούμαστε με τη φροντίδα των αγκαθωτών κάκτων.
Το βοτανάκι σου: η αλόη είναι το Νο1 φαρμακευτικό παχύφυτο, που θεωρείται ελιξίριο μακροζωίας, έχει εξαιρετικές καταπραϋντικές, αναπλαστικές και επουλωτικές δράσεις. Θα μάθουμε πως μαζεύουμε το ζελέ της και πως το χρησιμοποιούμε.
Ο γιατρός των φυτών: ο Μάκης μας δίνει οδηγίες για το πώς να αντιμετωπίσουμε τα τρυπήματα από κάκτους, αλλά και πώς να φτιάξουμε μόνοι μας ανθεκτικά γάντια για κάκτους.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία:
Περικλής Βούρθης, Δημήτρης Σταματόπουλος
Αρχισυνταξία: Ιφιγένεια Κολλάρου 
Εκτέλεση Παραγωγής: STUDIO ATA-FULL MOON ENTERTAINMENT