Μήνυση κατά της κυβέρνησης και ανώτατων θεσμών της Κίνας με την κατηγορία πως απέκρυψαν πληροφορίες σχετικά με τον κορωνοϊό κατέθεσαν οι πολιτειακές αρχές του Μιζούρι των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Πεκίνο κατηγορείται και για την φίμωση των γιατρών που προσπάθησαν να προειδοποιήσουν τον κόσμο για την επιδημία από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η αμερικανική πολιτεία Μιζούρι έκανε πράξη αυτό που για την ώρα κυβερνήσεις άλλων χωρών αφήνουν να υπονοηθεί και κατέθεσε μήνυση εναντίον της Κίνας στο ομοσπονδιακό δικαστήριο.
Το Πεκίνο, που εδώ και εβδομάδες δίνει επικοινωνιακή μάχη προσπαθώντας να αναδείξει τη διαχείρηση της Κίνας ως παράδειγμα, απάντησε ότι η κατηγορία στερείται πραγματικής και νομικής βάσης.
Ανάμεσα στις κατηγορίες που καταγράφονται στη μήνυση είναι και η φίμωση όσων προσπάθησαν να προειδοποιήσουν τον πλανήτη έγκαιρα.
Μεταξύ τους ο γιατρός Λι Γουενλιάνγκ από το νοσοκομείο της Ουχάν ο οποίος κατηγορήθηκε από τις κινεζικές αρχές για διασπορά φημών. Ο θάνατος του, από κορωνοϊό, προκάλεσε μαζικές εκδηλώσεις απόδοσης τιμής αλλά και οργή εναντίον του επίσημου Πεκίνου.
Οι… φήμες ήταν η έκθεση για τον νέο ιό που συνέταξε η Διευθύντρια του τμήματος έκτακτων περιστατικών του κεντρικού νοσοκομείου της Ουχάν.
Η Άι Φεν τη δημοσιοποίησε μέσω συνέντευξης σε περιοδικό ενώ ο Λι την έστειλε σε συναδέλφους τους μέσω των κινεζικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με καταγγελίες, λίγο μετά η γιατρός εξαφανίστηκε.
Το ίδιο και ο μπλόγκερ Τσεν Κιουσί που βρέθηκε στην Ουχάν λίγο πριν την επιβολή σκληρής καραντίνας στην πόλη – επίκεντρο της επιδημίας στην Κίνα.
Πριν από λίγες ημέρες και ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι η Κίνα πρέπει να πληρώσει εφόσον αποδειχθεί ότι ευθύνεται για την εξάπλωση του κορωνοϊού σε ολόκληρο τον κόσμο.