Τρία "ρήγματα" αναδεικνύει η ψήφος των Βρετανών στο δημοψήφισμα που έβγαλε αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τρία "ρήγματα" αναδεικνύει η ψήφος των Βρετανών στο δημοψήφισμα που έβγαλε αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρουσιάζοντας την "ακτινογραφία" της ψήφου, ο Ηλίας Νικολακόπουλος ανέλυσε τα "ρήγματα" αυτά, με πρώτο το γεωγραφικό.
Στην Αγγλία το Brexit επικράτησε με ποσοστό 53,4% έναντι 46,6% του Bremain. Το Λονδίνο, ωστόσο, ψήφισε παραμονή σε ποσοστό 60%, ενώ η επαρχιακή Aγγλία τάχθηκε υπέρ του Brexit με ποσοστά από 55% έως 59%.
H Ουαλία ακολούθησε ως ένα βαθμό την ψήφο της Αγγλίας, με το 52,5% να επιλέγει Brexit και το 47,5% Bremain.
Στον αντίποδα, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία ψήφισαν υπέρ της παραμονής με ποσοστά 62% και 55,8% αντίστοιχα.
Το δεύτερο "ρήγμα" είναι ηλικιακό με τις αποκλίσεις στις ηλικιακές ομάδες να είναι τεράστιες. Στις νεότερες ηλικίες υπέρ του Brexit ψήφισε μόλις σο 25%, ενώ στις μεγαλύτερες – από 65 ετών και άνω- το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε στο 63%.
Τρίτο "ρήγμα" το κοινωνικό, με τα ανώτερα/μεσαία στρώματα να επιλέγουν Bremain σε ποσοστό 59% και Brexit σε ποσοστό 41%, ενώ τα χαμηλά/κατώτερα στρώματα να ψηφίζουν Bremain σε ποσοστό 39% και Brexit 61%.
Τέλος, οι ψηφοφόροι του συντηρητικού κόμματος τάχθηκαν κυρίως υπέρ του Brexit σε ποσοστό περίπου 60%, σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους των Εργατικών που ψήφισαν υπέρ της παραμονής σε ποσοστό 70%.
Υπήρξαν, ωστόσο, διαρροές υπέρ του Brexit στα χαμηλά στρώματα που ταυτίζονται με το εργατικό κόμμα. Οι διαρροές αυτές καταγράφηκαν κυρίως στην Αγγλία και συγκεκριμένα εκτός Λονδίνου.