Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει κάθε ώρα που περνάει το ζήτημα του προσφυγικού, καθώς οι χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά, στην Ειδομένη και τα ελληνικά νησιά, αναμένοντας να ανοίξουν και πάλι τα σύνορα.
Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει κάθε ώρα που περνάει το ζήτημα του προσφυγικού, καθώς οι χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά, στην Ειδομένη και τα ελληνικά νησιά, αναμένοντας να ανοίξουν και πάλι τα σύνορα.
Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αποχωρήσουν από τους πρόχειρους καταυλισμούς και να φιλοξενηθούν στα ειδικά κέντρα, όπου θα τους προσφέρονται πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, πέφτουν μέχρι στιγμής στο κενό.
Στην Ειδομένη, η κατάσταση παραμένει έκρυθμη και οι γιατροί κρούουν των κώδωνα του κίνδυνου για την εμφάνιση πιθανόν νοσημάτων, τονίζοντας την ανάγκη να αδειάσει ο καταυλισμός. “Η παρουσία τόσων πολλών χιλιάδων ανθρώπων σε έναν χώρο όπως ο συγκεκριμένος και με δεδομένες τις κλιματολογικές συνθήκες πρέπει να μας κάνει πολύ επιφυλακτικούς”, αναφέρει ο Νίκος Παπαευσταθίου, επικεφαλής του ΕΚΕΠΥ.
Εξαιρετικά δύσκολη όμως είναι η κατάσταση και στον Πειραιά, που έχει μετατραπεί σε ένα ιδιότυπο hot spot, καθώς διαμένουν περίπου 5000 πρόσφυγες και μετανάστες. Παρά τις νέες προσπάθειες που έγιναν σήμερα από αξιωματικούς του λιμενικού, οι οποίοι τους προέτρεψαν να μαζέψουν τα πράγματά τους για να μετακινηθούν προς τα κέντρα φιλοξενίας, οι περισσότεροι πρόσφυγες εξέφρασαν την πρόθεση τους να παραμείνουν και έκαναν καθιστική διαμαρτυρία.
Τη στάση τους αυτή ενισχύει και ένα φυλλάδιο γραμμένο στα αραβικά και στα φαρσί που κυκλοφορούσε σήμερα από χέρι σε χέρι, το οποίο ουσιαστικά τους προτρέπει να μη δεχθούν να αποχωρήσουν για τα κέντρα φιλοξενίας.
Το πρωί, εν μέσω διαμαρτυριών από αλληλέγγυους ξεκίνησε η διαδικασία για την επαναπροώθηση κι άλλων προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία. Τρεις αλληλέγγυοι που είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι της Λέσβου έπεσαν στη θάλασσα σε μία προσπάθεια να εμποδίσουν τη μεταφορά των 45 Πακιστανών μεταναστών, και μετά από επέμβαση των ανδρών του λιμενικού προσήχθησαν στο Λιμεναρχείο Λέσβου.
Επεισόδια σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης και στη Χίο, μεταξύ προσφύγων και ομάδας περίπου 150 ατόμων, που ζητούσαν επιτακτικά το άδειασμα του κεντρικού λιμένα. Τελικά, μετά από παρέμβαση των αρχών, αλλά και ΜΚΟ, το λιμάνι άδειασε και οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στη Σούδα και στα κτίρια της οδού Δημοκρατίας.
Αντιδράσεις υπήρξαν επίσης στη Λέρο, όπου έφθασαν χθες περίπου 240 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Χίο. Ομάδα κατοίκων του νησιού, μετά και από σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, έσπευσε στο λιμάνι για να εμποδίσει την αποβίβαση, με αποτέλεσμα το πλοίο να χρειαστεί να προσεγγίσει σε άλλη πλευρά του λιμανιού.