Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει το προσφυγικό ζήτημα στην Ειδομένη, όπου κάτοικοι και μετανάστες έρχονται πλέον σε σύγκρουση, με τους πρώτους να διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί τους δύο τελευταίους μήνες και τους δεύτερους να ζητούν μετ' επιτάσεως να ανοίξουν τα σύνορα.
Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει το προσφυγικό ζήτημα στην Ειδομένη, όπου κάτοικοι και μετανάστες έρχονται πλέον σε σύγκρουση, με τους πρώτους να διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί τους δύο τελευταίους μήνες και τους δεύτερους να ζητούν μετ' επιτάσεως να ανοίξουν τα σύνορα.
Αυτή την ώρα, όπως μετέδωσε η Κλέλια Κλουντζού πρόσφυγες και μετανάστες πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο ύψος του Πολυκάστρου, όπου έχουν στήσει και αντίσκηνα, αποκλείοντας την κυκλοφορία των οχημάτων, με αίτημα να τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Οι μετανάστες απέκλεισαν και την παλιά εθνική οδό, ενώ δεν λείπουν οι εντάσεις με τους διερχόμενους οδηγούς.
Το περίεργο “παιχνίδι” που παίζουν εθελοντές και ΜΚΟ συνεχίζεται, με διαρροές προς τους εγκλωβισμένους μετανάστες ότι τα ελληνοσκοπιανά σύνορα θα ανοίξουν το απόγευμα της Δευτέρας.
Νωρίτερα το πρωί, οι κάτοικοι της περιοχής απέκλεισαν για μία ώρα την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, διαμαρτυρόμενοι για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί εδώ και δύο μήνες. Όπως διαμηνύουν, έχει εξαντληθεί πλέον η υπομονή τους, ενώ καταγγέλλουν πως έχουν γίνει διαρρήξεις σε σπίτια και εξοχικές κατοικίες.
“Σήμερα το πρωί ήρθαν περισσότερα από 100 άτομα από τη Θεσσαλονίκη με ταξί στην Ειδομένη. Τους ρώτησα γιατί έρχονται μου είπαν πως θα ανοίξουν τα σύνορα. Οι φήμες που κυκλοφορούν, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι κακό”, δήλωσε στους δημοσιογράφους η Ξανθούλα Σουπλή, πρόεδρος Ειδομένης. Τόνισε, δε, πως οι κάτοικοι φοβούνται τη δημιουργία εντάσεων και “εκρήξεων”, καλώντας την πολιτεία να δώσει λύση στο πρόβλημα “πριν θρηνήσουμε θύματα”, όπως είπε.
Υπέρ της εκκένωσης της Ειδομένης, ακόμη και με τη βία, εάν χρειαστεί τάχθηκε ο βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος παραβρέθηκε στη συγκέντρωση των κατοίκων. Όπως ανέφερε, “είμαστε οργανωμένο κράτος, συντεταγμένο και υπάρχουν αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες. Η αστυνομία ξέρει ποιος είναι ο τρόπος, έχουμε εμπιστοσύνη απλά πρέπει να δοθεί η εντολή”.
Αρνούνται να φύγουν από το λιμάνι του Πειραιά
Έκρυθμη είναι η κατάσταση και στο λιμάνι του Πειραιά, όπου από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη νέα προσπάθεια αποσυμφόρησης από τους πρόσφυγες και μετανάστες, με τη βοήθεια στελεχών του Λιμενικού, της ΕΛΑΣ και μεταφραστών.
Ωστόσο, όπως μεταδίδει ο Γιάννης Σωτηρόπουλος, οι περισσότεροι αρνούνται να φύγουν με τα λεωφορεία, φοβούμενοι ότι οι συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας θα είναι χειρότερες απ' αυτές στον Πειραιά.
Το πρωί επισκέφτηκε το λιμάνι κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος επέρριψε ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους ευρωπαίους και την Τουρκία για την κατάσταση που επικρατεί.
“Αν λειτουργούσαν οι κανόνες αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο κ. Ερντογάν είχε φανεί αντάξιος των περιστάσεων και δεν διαχειριζόταν ένα ζήτημα βαθιά ανθρωπιστικό με όρους γεωπολιτικούς, όπως είναι το προσφυγικό, σήμερα η Ελλάδα για 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες θα είχε μόλις 23.000 ανθρώπους που θα διαβιούσαν σε ανθρώπινες συνθήκες και όχι στον Πειραιά να έχουμε πολλές χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν μόνο τρεις ντουζιέρες και ζουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες”, ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.