Την ώρα που νέες “καραβιές” με μετανάστες και πρόσφυγες καταφτάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η επιχείρηση από τις ελληνικές αρχές για τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και η προετοιμασία της διαδικασίας επανεισδοχής στην Τουρκία, με την τοποθέτηση των παρατηρητών.
Την ώρα που νέες “καραβιές” με μετανάστες και πρόσφυγες καταφτάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η επιχείρηση από τις ελληνικές αρχές για τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και η προετοιμασία της διαδικασίας επανεισδοχής στην Τουρκία, με την τοποθέτηση των παρατηρητών.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στον Πειραιά βρίσκονται 5.132 άτομα και συνολικά στην επικράτεια 50.411 πρόσφυγες και μετανάστες.
Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη", που μετέφερε με 582 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη και 260 από τη Χίο. Το πρωί έφτασε στην Ελευσίνα και το πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος", που μετέφερε 1433 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη, οι οποίοι αναμένεται να μεταφερθούν στη συνέχεια σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην Αττική και στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Η διαδικασία μεταφοράς των προσφύγων προς την ηπειρωτική Ελλάδα, συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς. Μέχρι στιγμής, όπως μεταδίδει ο Μάριος Κωνσταντινίδης, έχουν αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά τέσσερα λεωφορεία γεμάτα με πρόσφυγες και μετανάστες με προορισμό τα Γιάννενα, 10 για την Πιερία και ετοιμάζονται να αναχωρήσουν τις επόμενες ώρες ακόμη 12 πούλμαν που θα μεταφέρουν τους ανθρώπους αυτούς σε άλλες περιοχές της επικράτειας.
Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται να φτάσουν στην Τουρκία, πέντε Έλληνες αστυνομικοί, οι οποίοι θα επιβλέπουν τη διαδικασία της επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών. Όπως μεταδίδει η Μίνα Καραμήτρου, και οι πέντε υπηρετούν στη διεύθυνση αλλοδαπών, μιλούν αγγλικά και κάποιοι τουρκικά. Οι τρεις από τους Έλληνες αξιωματικούς θα εγκατασταθούν στο Δικελί και οι δύο στο Τσεσμέ. Ο αριθμός των Ελλήνων αστυνομικών που θα μεταφερθούν στην Τουρκία αναμένεται να αλλάξει όταν η Άγκυρα χαρακτηρίσει τα λιμάνια της ως “εισδοχής”, ενώ συζητείται το ενδεχόμενο να εγκατασταθούν ακόμη και στην Άγκυρα.
Στα ελληνικά νησιά εξάλλου τοποθετήθηκαν από σήμερα συνολικά 25 αξιωματούχοι, πολιτικοί υπάλληλοι, από την Τουρκία, προκειμένου και αυτοί με τη σειρά τους να επιβλέψουν τις διαδικασίες επανεισδοχής. Οι οκτώ έχουν εγκατασταθεί στη Μυτιλήνη, έξι στη Χίο, πέντε στη Σάμο και από τρεις σε Λέρο και Κω. Ένας εκ των Τούρκων αξιωματούχων επιχείρησε να περάσει στο ελληνικό έδαφος χρησιμοποιώντας διαβατήριο που είχε τη σφραγίδα του ψευδοκράτους, με αποτέλεσμα οι ελληνικές αρχές να μην το σφραγίσουν και αντίθετα να τοποθετήσουν σφραγίδα σε ένα λευκό χαρτί, που του το παρέδωσαν.
Στην Ειδομένη, θα "επιστρατευθούν" ε παροπλισμένες μέχρι πρότινος κλινάμαξες του ΟΣΕ πρόκειται να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον πρόχειρο καταυλισμό. Όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΟΣΕ, θα επιστρατευθούν γι' αυτό τον σκοπό έξι κλινάμαξες, χωρητικότητας 40 κλινών η καθεμία, οι οποίες δεν χρησιμοποιούνταν εδώ και μία πενταετία.
Στον Πειραιά ο Δ. Κουτσούμπας
Το λιμάνι του Πειραιά επισκέφτηκε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος είδε από κοντά τις συνθήκες διαβίωσης των χιλιάδων ανθρώπων που έχουν βρει κατάλυμα στο λιμάνι και μίλησε για την ανάγκη να μεταφερθούν άμεσα σε προσωρινά κέντρα φιλοξενίας.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, “επιβεβαιώνεται όλη η ανησυχία και η αντίθεση που είχαμε εκφράσει για τις απαράδεκτες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και της Τουρκίας για το προσφυγικό ζήτημα, που οδηγεί σε μαζικό εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας. Είναι αξιοθαύμαστη η αλληλεγγύη που επιδεικνύει ο ελληνικός λαός, η οποία όμως δεν μπορεί να αντικαταστήσει την τεράστια κρατική ευθύνη, την κατάσταση που βρίσκεται το ελληνικό κράτος και σε σχέση με το συντονισμό και με τις δομές που διαθέτει και με τις ελλείψεις σε ανθρώπινο προσωπικό αλλά κυρίως με το πρόβλημα του απεγκλωβισμού αυτών των ανθρώπων”.