Παράταση μέχρι τις 18 Μαρτίου πήρε το θέμα του προσφυγικού αφού παρά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις η σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών έληξε χωρίς ολοκληρωμένη λύση.
Παράταση μέχρι τις 18 Μαρτίου πήρε το θέμα του προσφυγικού αφού παρά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις η σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών έληξε χωρίς ολοκληρωμένη λύση.
Η Τουρκία επέμεινε στη σκληρή της στάση ζητώντας γη και ουρανό και φαίνεται πως κατάφερε να επιταχύνει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις την ώρα που οι χώρες του Βίζενγκραντ επιμένουν για κλειστά σύνορα και απειλούν με βέτο.
Συνήφθη επίσης καταρχήν συμφωνία με την Τουρκία για επαναπροώθηση όλων των παράνομων μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα.
"Οι μέρες της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη τελειώνουν", ανέφερε ο Ντ. Τουσκ, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ως αντιστάθμισμα οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν και στα αιτήματα της Τουρκίας όπως η επιτάχυνση στις διαδικασίες παροχής βίζας, το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και η πρόσθετη χρηματοδότηση στην Τουρκία εφόσον αυτή κριθεί απαραίτητη.
Από τη μεριά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια σε κάθε επίπεδο και ανέφερε πως στόχος είναι η παύση της παράνομης μετανάστευσης και η διάλυση των δικτύων διακινητών, επισημαίνοντας ότι η ομαλή λειτουργία στη ζώνη Σένγκεν θα επανέλθει ως το τέλος του έτους.
Ένα σκίτσο των Times πάντως του Λονδίνου αποτυπώνει τις διαπραγματεύσεις στη μαραθώνια συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών και τις επιδιώξεις της Τουρκίας, καθώς ο Ερντογάν απεικονίζεται με προτεταμένο χέρι να ζητάει χρήματα τα οποία δίνει η Γερμανίδα καγκελάριος σε σακί.
Η Άγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι διαπιστώθηκε πως η Τουρκία έχει κάνει σημαντικά βήματα στην προστασία των συνόρων της, αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των προσφύγων που βρίσκονται εκεί ενώ ο Φρανσουά Ολάντ στάθηκε στη σημασία της επανεισδοχής προσφύγων από τα ελληνικά νησιά από τη μεριά της Τουρκίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ικανοποιημένος μετά τη λήξη της συνόδου εκτιμώντας ότι η Ελλάδα πέτυχε τη συντριπτική πλειοψηφία των επιδιώξεών της, όπως χαράχθηκαν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Από τη μεριά του, ο Αχμέτ Νταβούτογλου επισήμανε ότι είναι σημαντικό να εκληφθεί η διαδικασία ως πακέτο που θα αφορά και στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, κάτι που είναι "στρατηγικό ζήτημα" για τη χώρα του. Δήλωσε πεπεισμένος ότι θα αρθεί το καθεστώς βίζας για Τούρκους εντός της ΕΕ λόγω του ειδικού βάρους της χώρας του στην επίλυση του προσφυγικού.