Την ώρα που η Άγκελα Μέρκελ κάνει νέα ηχηρή παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας για το προσφυγικό, Αυστρία και Ουγγαρία επιμένουν στις προκλήσεις και τη σκληρή στάση, με κλείσιμο των συνόρων τους για τους πρόσφυγες, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις.
Την ώρα που η Άγκελα Μέρκελ κάνει νέα ηχηρή παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας για το προσφυγικό, Αυστρία και Ουγγαρία επιμένουν στις προκλήσεις και τη σκληρή στάση, με κλείσιμο των συνόρων τους για τους πρόσφυγες, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις.
"Επειδή η Αυστρία αποφάσισε να δέχεται 80 (πρόσφυγες) την ημέρα και κανέναν παραπάνω, δημιουργήθηκε αυτό που βλέπουμε τώρα. Η Ελλάδα δέχεται βοήθεια, είμαι σε στενή επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα, του πρότεινα και την βοήθειά μας, αλλά έχουν την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και πιστεύουν ότι κάπως θα τα καταφέρουν, αλλά υπό δύσκολες συνθήκες", είπε η Γερμανίδα καγκελάριος στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε:
"Πρέπει να συναντηθούμε στις 7 Μαρτίου και να δούμε το θέμα, διότι δεν κρατήσαμε την Ελλάδα στο ευρώ για να εγκαταλείψουμε μετά μια χώρα που ανήκει στην Ευρωζώνη και στην Σένγκεν και έχει πολλά προβλήματα – και θεωρώ ότι κανονικά η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει ήδη τώρα 50.000 θέσεις στέγασης, αυτό δεν το κατάφεραν και δεν είναι ούτε αυτό καλό – αλλά αυτή τη χώρα δεν μπορούμε τώρα να την εγκαταλείψουμε….Αυτό ακριβώς είναι που φοβάμαι όταν ο ένας ορίζει τα σύνορά του, πρέπει ο άλλος να υποφέρει. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη μου".
Σε συνέντευξή του στα "ΝΕΑ" και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ είπε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί μόνη της το προσφυγικό και μίλησε για πρόσθετη οικονομική βοήθεια στη χώρα μας.
"Η Ευρώπη δεν μπορεί να λύνει τα προβλήματά της εις βάρος ενός κράτους μέλους. Γι'αυτό και μπροστά στις ροές προσφύγων, οι οποίες εξακολουθούν να είναι μεγάλες, παραμένουμε στο πλευρό της Ελλάδας, όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δραστηριοποιείται”, επισήμανε.
Στον αντίποδα, ο Αυστριακός υπουργός Σεμπάστιαν Κούρτς υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να βρεθεί υπό πίεση για να μειωθούν εν τέλει οι προσφυγικές ροές, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα για διάθεση μετάθεσης του προβλήματος στην Κεντρική Ευρώπη.
"Η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν πρόθυμη να συζητήσει μια μείωση της προσφυγικής ροής, αλλά ήθελε μόνον να συζητήσει το πώς οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν το ταχύτερο δυνατό προς την Κεντρική Ευρώπη", δήλωσε σε αυστριακή εφημερίδα.
Σε ακόμη πιο σκληρή γραμμή ο ακραία συντηρητικός Ούγγρος Πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, προανήγγειλε ότι θα ενισχύσει και θα επεκτείνει τον φράχτη στα σύνορα της χώρας του αψηφώντας τις διεθνείς αντιδράσεις.
"Αυτή είναι η Ευρώπη! Η Ευρώπη είναι η Ελλάδα και όχι η Περσία, είναι η Ρώμη και όχι η Καρχηδόνα, είναι ο Χριστιανισμός και όχι το Χαλιφάτο", σημείωσε.