Έτοιμα είναι ήδη τα τέσσερα κέντρα υποδοχής και καταγραφής των προσφύγων σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Λέρο, ενώ το υπουργείο Άμυνας εκτιμά ότι την επόμενη εβδομάδα θα παραδοθεί και το hot spot στην Κω.
Έτοιμα είναι ήδη τα τέσσερα κέντρα υποδοχής και καταγραφής των προσφύγων σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Λέρο, ενώ το υπουργείο Άμυνας εκτιμά ότι την επόμενη εβδομάδα θα παραδοθεί και το hot spot στην Κω.
Ενδεικτικά, στη Λέρο το κέντρο μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 800 άτομα ημερησίως.
Οι πρώτοι πρόσφυγες έχουν ήδη ξεκινήσει να φθάνουν στο κέντρο υποδοχής της Χίου, όπου εφοδιάζονται με τα ειδικά βραχιολάκια που θα τους συνοδεύουν στο ταξίδι τους προς τη Βόρεια Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι πρόσφυγες που θα φτάνουν στην Μυτιλήνη θα καταγράφονται και θα παραμένουν εκεί μέχρι 24 ώρες.
Στη συνέχεια θα προωθούνται στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών, στο οποίο θα παραμένουν μέχρι 72 ώρες.
Όσοι πρόσφυγες φτάνουν στα άλλα τέσσερα νησιά – Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω- αφού καταγράφουν θα προωθούνται στο κέντρο φιλοξενίας στο Σχιστό.
Αντίθετα, οι οικονομικοί μετανάστες που θα φτάνουν στα νησιά, μετά την καταγραφή τους, δεν θα προωθούνται στην ηπειρωτική χώρα, αλλά θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία και τις χώρες της Αφρικής, όπως η Αίγυπτος το Μαρόκο, απ' όπου και προέρχονται.
Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος περιόδευσε στο Σχιστό και τα νησιά του Αιγαίου, στα οποία είναι έτοιμα τα κέντρα υποδοχής και καταγραφής.
Ο κ. Καμμένος τόνισε ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της, ενώ εκτίμησε ότι μετά και τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ, το μεταναστευτικό βαίνει προς αντιμετώπιση. "Το 'playing games' απέναντι στην Ελλάδα τελείωσε. Από εδώ και πέρα, η Τουρκία έχει να αποδείξει ότι θα σεβαστεί τη συμφωνία που υπέγραψε και ότι θα φιλοξενήσει τους πρόσφυγες, αλλά και τους μετανάστες που ξεκινούν από τα παράλια της Μικράς Ασίας", πρόσθεσε.
Μιλώντας τη Δευτέρα το βράδυ στην εκπομπή του STAR "ΕΝΙΚΟΣ" ο υπουργός Άμυνας δήλωσε πως υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που θα κλείσουν τα σύνορα με την Ελλάδα.
"Θεωρώ δεδομένο ότι έχουν ήδη πάρει απόφαση κάποιες χώρες της ΕΕ να κλείσουν τα σύνορα, είναι ξεκάθαρο. Εάν δεν παίρναμε το μέτρο που πήραμε με το ΝΑΤΟ θα κινδυνεύαμε να έχουμε μια τεράστια ροή από τη μεριά της Τουρκίας και να μένανε για κάποιο πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εδώ", είπε χαρακτηριστικά.
Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε λόγο για υπουργούς που "προαναγγέλλουν μοιρολατρικά το ενδεχόμενο κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας μας" και ζήτησε από την κυβέρνηση "να εγκαταλείψει την αμήχανη και ερασιτεχνική στάση της".
Από την πλευρά του το Ποτάμι κατηγόρησε τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, για το κόστος αγοράς των κοντέινερ. "Το εν λόγω τίμημα κρίνεται υψηλό όταν η λιανική τιμή για ένα κοντέινερ 25 τ.μ. εκτιμάται χαμηλότερη έως 30%", ανέφεραν οι βουλευτές του κόμματος, Γιώργος Αμυράς, Γιώργος Μαυρωτάς και Ιάσων Φωτήλας.
Ο κ. Σπίρτζης, ωστόσο, τόνισε, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Alpha, ότι "ο διαγωνισμός ήταν καθ'όλα νόμιμος και ο τρόπος πραγματοποίησής του ήταν επιλογή των υπηρεσιών του υπουργείου".