Ξεκίνησε στο Παρίσι η υποδοχή περισσότερων από 150 ξένων ηγετών από τον Φρανσουά Ολάντ και τον Μπαν Γκι Μουν στο πλαίσιο της επίσημης έναρξης της Διάσκεψης για το κλίμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Ξεκίνησε στο Παρίσι η υποδοχή περισσότερων από 150 ξένων ηγετών από τον Φρανσουά Ολάντ και τον Μπαν Γκι Μουν στο πλαίσιο της επίσημης έναρξης της Διάσκεψης για το κλίμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Η COP21 δημιουργεί "μεγάλη ελπίδα την οποία δεν έχουμε το δικαίωμα να διαψεύσουμε", δήλωσε κατά την έναρξη της "ιστορικής" συνάντησης o Φρανσουά Ολάντ. "Είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε δράση, αυτό δεν είναι κάτι ανυπέρβλητο", πρόσθεσε.
Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν αντιπροσωπείες και αρχηγοί κρατών ενώ στόχος είναι η σύναψη νέας συμφωνίας για το περιβάλλον που θα αντικασταστήσει αυτή του Κιότο που συνήφθη το 1997.
Ειδικότερα, επιδιώκεται να καταρτιστεί δεσμευτική διεθνής συμφωνία για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου.
Το πάρκο εκθέσεων του Μπουρζέ (βόρεια του Παρισιού) μετατράπηκε σε φρούριο μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στις 13 Νοεμβρίου –τις πιο φονικές στη Γαλλία–, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν θα υποδεχθούν τον Μπαράκ Ομπάμα, τον Σι Τζινπίνγκ, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Ναρέντρα Μόντι και τους ομολόγους τους από όλο τον κόσμο, υπό την προστασία 2.800 αστυνομικών και στρατιωτικών.
Ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί κατά την έναρξη μιας τελετής, γύρω στις 12:00 ώρα Ελλάδας, στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων του Παρισιού.
Όπως μεταδίδει το BBC, οι φτωχότερες χώρες του πλανήτη φοβούνται οι απόψεις τους δεν θα εισακουστούν στην προσπάθεια να προωθηθεί άμεσα μια συμφωνία για το κλίμα.
Ενόψει της διάσκεψης του Παρισιού 183 χώρες έχουν δημοσιοποιήσει σχέδια για τη μείωση των εκπομπών τους, αλλά επιμένουν στις "κόκκινες γραμμές" τους. Οι διαπραγματεύσεις ως εκ τούτου αναμένονται σκληρές και αβέβαιες καθώς το ζήτημα αγγίζει τα θεμέλια των οικονομιών και της ανάπτυξης.
Πορείες και προσαγωγές στο Παρίσι
Όλο το Σαββατοκύριακο υπολογίζεται ότι συμμετείχαν σε πορείες και συγκεντρώσεις περισσότεροι από 570.000 άνθρωποι ενώ οι αρχές στη Γαλλία προχώρησε χθες σε 208 προσαγωγές, οι 174 εκ των οποίων οδήγησαν σε προφυλακίσεις μετά από βίαια επεισόδια στην Place de la Republic.
Ο Μπερνάρ Καζνέβ εξέφρασε τη λύπη του για τις ταραχές και κυρίως για το γεγονός ότι "πολλές δεκάδες άνθρωποι που φόραγαν κουκούλες ή είχαν τα πρόσωπα καλυμμένα" πέταξαν αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης.
Περίπου 150 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων τήρησαν στην έναρξη της διαδικασία ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των θυμάτων των επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία.