Eκτεταμμένες είναι οι ζημιές, τόσο σε σπίτια και κτίρια, όσο και στο οδικό δίκτυο της Λευκάδας από τον ισχυρό σεισμό που χτύπησε το πρωί το νησί, αφήνοντας πίσω του δύο νεκρούς.
Eκτεταμμένες είναι οι ζημιές, τόσο σε σπίτια και κτίρια, όσο και στο οδικό δίκτυο της Λευκάδας από τον ισχυρό σεισμό που χτύπησε το πρωί το νησί, αφήνοντας πίσω του δύο νεκρούς.
Οι καταστροφές εντοπίζονται κυρίως στο νότιο τμήμα του νησιού, όπου βρίσκονται και τα χωριά Αθάνι και Βασιλική, στα οποία βρήκαν τραγικό θάνατο δύο ηλικιωμένες γυναίκες.
Η μία από αυτές σκοτώθηκε όταν ένας βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό και έπεσε στο σπίτι της στη Βασιλική, με αποτέλεσμα να την καταπλακώσει η στέγη, ενώ η άλλη στο Αθάνι εντοπίστηκε από τους συγχωριανούς της νεκρή στο στάβλο της όπου επίσης καταπλακώθηκε από τοιχίο.
Με τους μετασεισμούς να είναι συνεχείς, οι κάτοικοι των δύο χωριών είναι αναστατωμένοι και ζητούν να φτάσει άμεσα βοήθεια.
Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη του MEGA Ελίζα Καλλίτση, στο Αθάνι τουλάχιστον 20 με 30 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, όπως και η εκκλησία του χωριού.
Η πρόσβαση στην περιοχή είναι ιδίαιτερα δύσκολη λόγω των κατολισθήσεων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ξεκάθαρη ακόμη εικόνα για τις ζημιές.
Από τον σεισμό τραυματίστηκαν τουλάχιστον οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά ηλικίας 10 και 12 ετών.
Στη Λευκάδα καταφθάνει κυβερνητικό κλιμάκιο συνοδευόμενο από τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, αλλά και πυροσβέστες της ΕΜΑΚ από την Πάτρα με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, ενώ οι αρχές θα επιθεωρήσουν τα δημόσια κτίρια και τα σχολεία για να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλή για το κοινό.
"Θα έλεγα ότι για έναν σεισμό τέτοιου μεγέθους οι επιπτώσεις τις οποίες είχε, παρόλο που είχαμε τα δύο άτυχα θύματα, είναι σχετικά περιορισμένες, αν σκεφτούμε ότι η περιοχή αυτή έχει πολύ υψηλό επίπεδο αντισεισμικής προστασίας και γενικά καλό επίπεδο κατασκευών. Οπότε θα έλεγα ότι είναι ένας σεισμός αναμενόμενος μεν, από την άλλη μεριά χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις δε ", δήλωσε ο καθηγητής Γεωφυσικής ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας είπε:
"Τον Ιανουάριο του 2014 είχαμε την εκδήλωση και την ενεργοποίηση του ρήγματος στο κομμάτι της Κεφαλονιάς και στη συνέχεια, τώρα, ενεργοποιήθηκε το ρήγμα που ήταν λίγο βορειότερα, στο κομμάτι που δεν είχε σπάσει ούτε από τον σεισμό της Κεφαλονιάς ούτε και από το σεισμό της Λευκάδας το 2003".