Διεύρυνση των κοινών θαλάσσιων επιχειρήσεων στα ανοιχτά της Ελλάδας και ανάπτυξη πάνω από 400 συνοριοφυλάκων εντός μίας εβδομάδας στα σύνορα με τα Δυτικά Βαλκάνια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης σχεδιάζει η ΕΕ, σύμφωνα με σχέδιο δήλωσης το οποίο αναμένεται να συζητηθεί το απόγευμα στη μίνι σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
Διεύρυνση των κοινών θαλάσσιων επιχειρήσεων στα ανοιχτά της Ελλάδας και ανάπτυξη πάνω από 400 συνοριοφυλάκων εντός μίας εβδομάδας στα σύνορα με τα Δυτικά Βαλκάνια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης σχεδιάζει η ΕΕ, σύμφωνα με σχέδιο δήλωσης το οποίο αναμένεται να συζητηθεί το απόγευμα στη μίνι σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, στην οποία θα μετέχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Το σχέδιο δήλωσης, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters, αναφέρει ακόμη ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να ξεκινήσει νέα επιχείρηση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex (σ.σ ο οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της ΕΕ) στα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.
Στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται ότι η ΕΕ θα προσπαθήσει να επιταχύνει τη διαδικασία επαναπατρισμού Αφγανών, Ιρακινών και άλλων Ασιατών σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματός τους για άσυλο.
Η σύνοδος, η οποία συγκαλείται μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα ξεκινήσει στις 17:00 ώρα Ελλάδος και σε αυτήν έχουν κληθεί να συμμετάσχουν ηγέτες 10 κρατών (Ελλάδας, Αυστρίας, Βουλγαρίας, Γερμανίας, Κροατίας, ΠΓΔΜ, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας και Σλοβενίας).
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στόχος του προέδρου της Κομισιόν είναι να πείσει τις 10 χώρες για την ανάγκη καλύτερου συντονισμού στο ζήτημα των ροών των μεταναστών και των προσφύγων, κυρίως δε σε σχέση με τον έλεγχο των συνόρων.
Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι πρώτη αναγκαία προϋπόθεση για να τεθεί ένα τέλος στην κρίση των προσφύγων είναι η παύση των εχθροπραξιών στις περιοχές από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες.
Δεύτερη αναγκαία προϋπόθεση είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η λήψη μέτρων από την πλευρά της Τουρκίας ώστε να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των εισερχομένων στην Ευρώπη.
Η Τουρκία, ωστόσο, δεν μετέχει στη σημερινή σύνοδο.
Η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερο βάρος και στο ζήτημα της διαχείρισης των προσφύγων που βρίσκονται εντός της ΕΕ θεωρώντας ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί.
Διαβουλεύσεις αναμένεται να υπάρξουν ως προς το ζήτημα των λεγόμενων hot spots, δηλαδή των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής των προσφύγων. Βερολίνο και Κομισιόν φέρονται, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, να προτείνουν τη δημιουργία κέντρου υποδοχής έως και 50.000 προσφύγων στην Αθήνα.
Μιλώντας, ωστόσο, το πρωί στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μουζάλας είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία και ότι αν τεθεί το ζήτημα αυτό η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι "όχι", ενώ τόνισε ότι "δεν μπορούμε να φτιάξουμε μια κωμόπολη προσφύγων".
Η μίνι σύνοδος δεν αναμένεται να καταλήξει σε δεσμευτικές αποφάσεις, τις οποίες μπορεί να υιοθετήσει μόνο η Σύνοδος Κορυφής των 28 χωρών μελών της ΕΕ.