Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη σύγκληση των πειθαρχικών συμβουλίων ώστε να εξεταστούν όλες οι υποθέσεις των επίορκων υπαλλήλων και να μπει "φρένο" στην επιστροφή τους στο Δημόσιο.
Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη σύγκληση των πειθαρχικών συμβουλίων ώστε να εξεταστούν όλες οι υποθέσεις των επίορκων υπαλλήλων και να μπει "φρένο" στην επιστροφή τους στο Δημόσιο.
Σε κοινές τους δηλώσεις ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης παρουσίασαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι υπάλληλοι οι οποίοι έπρεπε να ελεγχθούν πειθαρχικά και δεν ελέγχθηκαν επειδή δεν συνεδρίασαν τα πειθαρχικά συμβούλια είναι 466. Δεν υπάρχουν, ωστόσο, στοιχεία για το πόσοι επέστρεψαν στο Δημόσιο και πόσοι πρόκειται να επιστρέψουν.
Οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν δώσει εντολή μέσα στην επόμενη εβδομάδα να συσταθούν σε σώμα όλα τα πειθαρχικά συμβούλια και ν' αρχίσουν να συνεδριάζουν με ταχείς ρυθμούς εξετάζοντας κατά προτεραιότητα τις υποθέσεις των επίορκων υπαλλήλων. Προτεραιότητα θα δοθεί στα περίφημα "φακελάκια" και το υπουργείο Υγείας.
"Ο νόμος προβλέπει ότι όπου εκτιμήσει το μονοπρόσωπο όργανο που ασκεί τη διοίκηση – ο διοικητής του νοσοκομείου, ο υπουργός – ότι κάποια από αυτές τις περιπτώσεις αυτοδίκαιης αργίας πρέπει να παραμείνει σε αργία, τότε με πράξη του τον θέτει αυτομάτως εκτός καθηκόντων για ένα μήνα και μετά πρέπει να συνεδριάσει το πειθαρχικό συμβούλιο", δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.
Ο κ. Βερναδάκης ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες για τις οποίες δεν υπάρχει πιθανότητα επιστροφής στο Δημόσιο:
"Για τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι κατηγορούνται για έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας αλλά και για άλλες περιπτώσεις υπαλλήλων που έχουν στερηθεί την προσωπική τους ελευθερία από ένταλμα προσωρινής κράτησης ή δικαστικής απόφασης, ή σε υπαλλήλους που έχουν επιβληθεί ποινές οριστικής παύσης δεν υπάρχει καμία περίπτωση επαναφοράς στο δημόσιο".
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, μιλώντας το πρωί στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA".
"Υπήρχε νόμος που έλεγε ότι άμα ασκηθεί εναντίον σου πειθαρχική δίωξη ή ποινική δίωξη τίθεσαι σε υποχρεωτική αργία. Αυτός ο νόμος είχε ορισμένες αδικίες, δηλαδή στα βαρύτατα αδικήματα καλά κάνουν και τίθενται σε αργία, αλλά σε πολύ ελαφρά αδικήματα, μια παράβαση απλή καθήκοντος, πάλι ετίθεντο σε αργία. Έπρεπε λοιπόν να διορθωθεί, αλλά διορθώθηκε με τρόπο ώστε καταργήθηκε τελείως η υποχρεωτική αργία και όλοι άρχισαν να γυρίζουν. Το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί αν λειτουργούσαν γρήγορα τα πειθαρχικά συμβούλια", είπε μεταξύ άλλων.