Η λειτουργία κέντρων (hot spot) ταυτοποίησης προσφύγων στα ελληνικά νησιά, ήταν μεταξύ των αποφάσεων της μαραθώνιας έκτακτης συνόδου κορυφής για την προσφυγική κρίση που πλήττει την Ευρώπη.
Η λειτουργία κέντρων (hot spot) ταυτοποίησης προσφύγων στα ελληνικά νησιά, ήταν μεταξύ των αποφάσεων της μαραθώνιας έκτακτης συνόδου κορυφής για την προσφυγική κρίση που πλήττει την Ευρώπη. Όπως δήλωσαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνόδου η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος, τα κέντρα αυτά θα πρέπει να λειτουργήσουν το αργότερο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
Στα κέντρα αυτά θα πρέπει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ εκείνων που δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ασύλου στην ΕΕ και των οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι θα πρέπει να απελαύνονται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Θετικό βήμα χαρακτήρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός τη συμφωνία που κατέληξαν οι 28, υποστηρίζοντας ότι "έστω και αργά η Ευρώπη αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει με τη λογική 'το κάθε κράτος μέλος να βλέπει τα δικά του σύνορα'. Και έστω κι αργά η Ευρώπη αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι πρέπει να μπει στο επίκεντρο ο άνθρωπος πρωτίστως και μετά η οικονομία".
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη μαραθώνια συνεδρίαση αποφάσισαν να δοθεί άλλο ένα δισεκατομμύριο σε οργανισμούς του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία, να συνεννοηθούν με την Τουρκία για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, και παράλληλα αποφάσισαν να ενισχυθεί ο έλεγχος στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με επιπλέον πόρους για την Frontex και να δημιουργηθούν μέχρι το Νοέμβριο κέντρα καταγραφής με διασφάλιση μετεγκατάστασης και επαναπροώθησης.
Ταυτόχρονα, οι Ευρωπαίοι στρέφονται προς την Τουρκία, καλώντας την Άγκυρα να συνεργαστεί και να δέχεται πίσω στο έδαφός της όσους δεν δικαιούνται να πάρουν χαρτιά παραμονής στο ευρωπαϊκό έδαφος.
Για την ανάγκη διόρθωσης της πολιτικής ανοιχτών συνόρων στην Ευρώπη και βελτίωσης της διαφύλαξής τους μίλησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ μετά το τέλος της έκτακτης συνόδου κορυφής για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες.
"Τονίσαμε και πάλι ως Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι πρέπει να γίνει διάλογος με την Τουρκία διότι δεν θα είναι εφικτή η προστασία των εξωτερικών συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αν η Τουρκία δεν λειτουργήσει και εδώ ως εταίρος και ως προς αυτό είμαστε απολύτως σύμφωνοι ο Βίκτωρ Όρμπαν κι εγώ" δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Από την πλευρά του ο Ούγγρος πρωθυπουργός, εμμένοντας στο προκλητικό ύφος κατά της Ελλάδας δήλωσε απογοητευμένος που δεν αποφασίστηκε κοινή ευρωπαϊκή δράση για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, ενώ αιχμές κατά της Αθήνας άφησε και ο Κροάτης πρωθυπουργός, λέγοντας ότι ζήτησε προσωπικώς να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να ελεγχθούν τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας. "Η Ελλάδα έχει τις δικές της θέσεις επ' αυτού, οι οποίες δεν με έπεισαν" πρόσθεσε.